VEEL VERDIENSTEN VOOR DOVENSPORT

Lintje voor Pieter Schiltmans

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers mocht zaterdag 17 januari een koninklijke onderscheiding uitreiken aan Boxtelaar Pieter Schiltmans, die zich onder meer al vele jaren inzet voor de dovensport. (Foto: Gerard Schalkx).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Pieter Schiltmans (52) uit Boxtel heeft zaterdag 17 januari een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Frank van Beers. Dat gebeurde in de aula van de school Viataal Compas aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel. ,,Ik hou van sport en ben daarnaast een rasbestuurder en een echte vergadertijger", aldus Schiltmans.

Schiltmans, die doof werd nadat hij drie maanden na zijn geboorte hersenvliesontsteking kreeg, was van 1995 tot 2005 lustrumvoorzitter en coach van de zaalvoetbalvereniging FC Lighttown, terwijl hij tot voor twee jaar trainer was van de dovenvoetbalclub FC South. Ook is de Boxtelaar al vele jaren actief als ploegleider van het Nederlands zaalvoetbalteam voor doven en als penningmeester van de Dovensport afdeling zaalvoetbal, waarvan hij sinds 2002 ook voorzitter is.

Schiltmans was verder anderhalf jaar preses van de tennisafdeling van Dovensport. Momenteel is hij lid van de kwalificatiecommissie Deaflympics 2009. Bij de boordeling van het voorstel om aan Schiltmans een koninklijke onderscheiding uit te reiken, speelden zijn bestuurlijke activiteiten voor de dovensport een belangrijke rol. Ook werd meegenomen dat hij zich al geruime tijd ingespannen heeft en nog steeds inzet voor de samenleving.

,,Sport is mijn grote passie", aldus Schiltmans, die aangeeft dat er een bond is voor de dovensport, namelijk de KNDSB: de Koninklijke Nederlandse Doven Sportbond met de afdelingen zwemmen, voetbal en zaalvoetbal. ,,Met het nationale zaalvoetbalteam voor doven, waar ik met veel plezier ploegleider ben, nemen we deel aan het EK en WK voor doven. De beste resultaten tot dusverre zijn een tweede plaats tijdens het WK van 1996 in Maastricht en een vierde plaats tijdens de EK 2003 te Moskou."

SPORT
Schiltmans benadrukt dat sport een belangrijk deel in zijn leven is. ,,Vroeger heb ik actief gesport, waaronder veldvoetbal, zaalvoetbal en tennis. En met succes. Ik ben zelfs drie keer sportman van het jaar geweest bij de dovenschool, drie keer zaalvoetbalkampioen geworden en twee keer tenniskampioen. Mijn voorkeur gaat uit naar de sporten tennis en zaalvoetbal, ik kijk ook veel sport op televisie", stelt de Boxtelaar die zich omschrijft als een 'rasbestuurder'.

,,Het bestuurswerk is een hobby van mij waaraan ik veel plezier beleef. Op 18-jarige leeftijd werd ik gekozen als voorzitter van de leerlingenraad door de dovenschool, het voormalige Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel, nu Viataal. Dat was het begin van mijn loopbaan als bestuurder. Mijn steekwoorden tijdens het bestuurswerk zijn samenwerking, geven en nemen, beslissingen nemen en leiding geven. Daarin zit voor mij de uitdaging." Schiltmans heeft geen hekel aan de vele vergaderingen die hij als bestuurder moet bijwonen.

,,Integendeel. Ik ben altijd al een echte vergadertijger geweest. Ik vind het spannend om moeilijke besluiten te nemen en interessant om te horen hoe andere bestuurders over een bepaalde materie denken en praten. Daar leer ik van. Waar ik niet van houd is vriendjespolitiek." De Boxtelaar is in zijn nopjes met zijn benoeming tot lid in de Orde van Oranje Nassau. ,,Het mooie is dat ik die dag nog een onderscheiding heb gekregen, namelijk van de KNDSB als lid van verdienste. Twee onderscheidingen op één dag: dat was pas echt een superverrassing en een heel bijzondere ervaring voor mij. Ik geniet heel erg van de onderscheidingen."
22 januari

Print deze pagina

Terug