ZWEMPLAS TREKT TWEEDUIZEND IJSLIEFHEBBERS

Schaatsen op Langspier: één groot feest!

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cor van Geffen duwt een comfortabele slee voort. (Foto's: Peter de Koning).

DOOR HENK VAN WEERT

Zo'n tweeduizend mensen hebben zich zondag 11 januari vermaakt op het ijs van recreatieplas De Langspier in Boxtel. De nog maagdelijke ijsvloer van de op plaatsen twintig meter diepe zwem- en duikplas was toen pas dik en veilig genoeg om te betreden. ,,Vanaf nu gaan we elke week weer schaatsen. Heerlijk", nam de familie Ester zich voor.

Het paviljoen was afgeladen vol en ook op het vlonderterras, waar je in de zomer veelal alleen in zwembroek gehulde gasten ziet zitten, zijn ook alle stoelen bezet. Want niet iedereen waagt zich op de gladde ijzers. Er zijn ook genoeg mensen die alleen maar komen om te genieten van de sfeer en de schaatsers.

Nadat de muzikanten van The Ducktownband hun laatste liedje hebben laten klinken, zorgt een deejay dat de stemming er prima in blijft. ,,Het is hier nu zeker zo gezellig als in de zomer", grinnikt een van de bezoekers. In de grote koek- en zopietent worden goede zaken gedaan en ook om het hoekje staat een lange rij. Het zijn vooral kinderen die aansluiten voor een zak lekkere friet.

Lang niet iedereen op het ijs heeft de schaatsen ondergebonden. Opa's en oma's bekijken trots de verrichtingen van hun kleinkinderen die de voorbije week vaak voor het eerst op natuurijs stonden en niet zelden ook voor de eerste keer de schaatsen aandeden. Maar het leert snel.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het gaat goed. Al bijna met losse handen schaatsen…

ONWENNIG
Voor Jan Ester is het lang geleden. Waar zijn vrouw Frida Boerenkamp samen met hun dochter Naomi indruk maken door een rondje en een achtje te schaatsen, kost het Jan de nodige moeite om zich staande te houden op de schaats. ,,Ja, wat wil je", lacht hij. ,,Het is lang geleden dat ik heb geschaatst en bovendien sta ik nog maar vijf minuten op het ijs."

Naomi erkent dat haar vader een achterstand heeft. ,,Mijn moeder en ik waren vanochtend al hier. We waren eerst op het Leysenven in park Molenwijk, maar dat ijs was zo bobbelig door de aangevroren sneeuw dat we snel hier naartoe zijn gegaan. We waren er rond kwart over elf en toen was het ijs nog prachtig. Er was een mooi baantje geveegd. Inmiddels is het ijs wat los geschaatst en gaat het wat moeilijker."

Hoewel Jan nog wat onwennig op het ijs staat, straalt hij. ,,Prachtig toch? Wat hebben we hier lang naar uitgekeken. We hebben zojuist met vieren afgesproken dat we voortaan wekelijks naar de kunstijsbaan gaan. Zodat we de volgende keer als er natuurijs ligt, meteen van kunnen profiteren."

Naomi's vriend Menno Venrooy moest werken en kon er – evenals vader Ester – 's ochtends niet bij zijn. Frida: ,,We zijn even thuis geweest, maar hadden de smaak zó te pakken dat we snel teruggekeerd zijn. Nu gaan we met z'n vieren heerlijk genieten." Ze draait nog eens een achtje en lacht uitbundig. ,,Net Sjoukje Dijkstra. Toch?" Jan twijfelt en kijkt verlekkerd naar de koek- en zopietent. Dan besluit hij met Menno toch maar de twee vrouwen achterna te gaan. De mannen krijgen al snel de slag te pakken. Zoevend maken ze hun rondjes. Net als zovelen.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deze doorzetter oefent nog eventjes met een stoel als houvast.

HELLINKJE
Exploitant Willem Schellekens van De Langspier staat tevreden te glimlachen. ,,Het zijn niet alleen schaatsers die genieten", wijst hij naar de plek die bij mooi weer in gebruik is als ligweide. Kinderen roetsjen van het talud op hun sleetjes. ,,Straks was er zelfs iemand die er met een snowboard van af ging."

Op wat kleine schaaf- en snijwondjes na zijn er op De Langspier zondagmiddag geen ongelukken gebeurd. Toch werd de ambulance gealarmeerd toen een vrouw even haar bewustzijn verloor. ,,Waarschijnlijk bevangen door de kou of zo. Gelukkig was ze weer bij kennis toen ze werd meegenomen door de ziekenbroeders", vertelt Schellekens.

Met een dikte van 12 centimeter was het ijs op De Langspier zondag eindelijk dik genoeg. ,,Het is jammer dat we niet eerder de poorten konden openen, maar veiligheid staat nu eenmaal voorop", aldus de eigenaar van de Boxtelse recreatieplas.

Dankzij de lantaarnpalen die twaalf jaar geleden in de plas zijn geplaatst en die sindsdien nog maar één keer konden worden gebruikt, konden de schaatsers tot zondagavond op De Langspier terecht. Enkele honderden ijsfanaten bleven op de verlichte ijsbaan hun rondjes draaien, aldus Schellekens.

De klacht van bezoekers dat het wel heel lang duurde voordat ze werden geholpen in het paviljoen of de koek- en zopietent, kent de exploitant. ,,Er zal soms best even geduld gevraagd zijn. Toch waren er vijftien medewerkers ingezet voor de catering. In principe moet dat voldoende zijn. Met nog meer mensen loop je elkaar voor de voeten. Het was druk en tja, dan moet je nu eenmaal even wachten voordat je aan de beurt bent."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: IJshockeyen is ook leuk met een oude schoen als puck.
15 januari

Print deze pagina

Terug