KRITIEK OP GLADHEIDSBESTRIJDING

'Spekgladde woonstraten waren onvermijdelijk'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Vaandrig en Einsteinstraat zijn onderdeel van een doorgaande verkeersroute, maar werden vorige week abusievelijk vergeten door de strooiploegen. Dat de straat onderdeel uitmaakt van een duurzame woonwijk betekent niet dat er niet gepekeld mag worden. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

Dat woonstraten naar aanleiding van de sneeuwval en strenge vorst vorige week veranderden in spekgladde pistes, was onvermijdelijk. Dat stelt Frits Fastenau, hoofd van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel, na klachten van bewoners en brieven van de raadsfracties van Boxtels Belang en SP.

,,Dat in woonstraten per definitie net wordt gestrooid en geveegd is onjuist", corrigeert Fastenau de berichtgeving die vorige week op een gegeven moment vanuit het gemeentehuis de wereld in kwam. Bij gladheid beginnen de vier strooiploegen eerst aan de doorgaande wegen. Daarmee zijn ze doorgaans vierenhalf tot vijf uur bezig, meldt het afdelingshoofd.

,,Bij aanhoudende vorst wordt daarna ook in de woonwijken gestrooid en geveegd. Door de strenge vorst was dat in dit geval echter onmogelijk. Pekel werkt niet meer bij een temperatuur van min zeven graden Celsius. Vegen was daarom ook geen optie. We hebben nog overwogen om te gaan borstelen, maar als het al lukt, is dat risicovol omdat stukken ijs rond gaan vliegen", aldus Fastenau.

De gemeentelijke strooiploegen zijn vorige week zondagnacht op pad gegaan en hebben volgens het afdelingshoofd achttien uur aan n stuk doorgewerkt om de doorgaande routes sneeuw- en ijsvrij te maken. ,,Dat is in 90 procent van de gevallen ook gelukt en daar hadden we onze handen vol aan. Daarna was het onmogelijk om nog elders actie te ondernemen vanwege de strenge vorst. Het toeval wilde dat we voor dinsdag een cursus gladheidbestrijding voor onze medewerkers hadden gepland. Het bedrijf dat de benodigde materialen aan ons levert, konden we derhalve om gratis praktijkadvies vragen. Maar ook dat luidde dat door de extreme omstandigheden geen acties mogelijk waren", aldus Fastenau.

EINSTEINSTRAAT
Het hoofd van de afdeling Openbare Werken geeft toe dat bij de uitvoering van de gladheidbestrijding n fout is gemaakt. Het betreft de Einsteinstraat. De strooiploegen dachten dat ze in de duurzame woonwijk In Goede Aarde geen pekel mochten strooien. Dat bleek echter een misvatting. Op de doorgaande route van Het Klaverblad via de Huygensstraat en Einsteinstraat naar de Tamboer had gewoon gestrooid moeten worden.

,,Maar op het moment dat we daar achter kwamen, was het leed al geschied. De sneeuw was vast gereden en vormde een ijsbaan. We hebben de strooi- en veegwegen er nog wel doorheen gestuurd, maar dat zette op dat moment niet veel zoden meer aan de dijk. Dat bevestigt overigens het verhaal wat ook voor de woonstraten elders gold. De combinatie van platgereden sneeuw en strenge vorst maakt het onmogelijk om de straten goed begaanbaar te maken. Het gladheidbestrijdingsplan voorziet er echter in dat alle inwoners binnen twee- driehonderd meter een goed begaanbare weg moeten kunnen bereiken. Het laatste stukje tot aan de woning is voorzichtigheid geboden" , aldus Fastenau.
15 januari

Print deze pagina

Terug