MEIERIJS KAMERORKEST SPEELT WERK VAN GIJS MEEUSEN

Gemondse composities in Podium Boxtel

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Gemondse componist Gijs Meeusen geeft een van de leden van het Meierijs Kamerorkest aanwijzingen tijdens de repetitie. (Foto: Hans Slegers, Gemonde).

DOOR HENK VAN WEERT

Als kind speelde de sinds negen jaar in Gemonde woonachtige Gijs Meeusen het liefst piano. En na enkele jaren muziekles deinsde hij er niet voor terug om ook zelf noten op papier te zetten. Inmiddels is hij 44 en werkt hij drie dagen per week als componist. Enkele van zijn werken worden zaterdag 17 januari in Podium Boxtel uitgevoerd door het Meierijs Kamerorkest.

De keuze van de 44-jarige Meeusen om als professioneel componist aan de slag te gaan, maakte hij halverwege zijn studie. Woonachtig en opgegroeid in Son en Breugel studeerde hij natuurkunde aan de Technische Universiteit in zijn geboorteplaats Eindhoven. ,,Ik was verknocht aan de muziek en dan zou je misschien niet gauw een exacte studie verwachten. Voor mij was dat echter vanzelfsprekend. Op de middelbare school was ik goed in wis- en natuurkunde en bovendien wilde ik weten hoe de wereld in elkaar stak."

Muziek bleef Meeusen echter altijd boeien, niet alleen het muziek maken en schrijven, maar vooral ook de vragen achter de muziek. Waarom klinkt onze toonladder spannend? En waarom maken ze wereldwijd muziek met dezelfde vijf, acht of twaalf basistonen en vinden ze die in andere culturen ook logisch?

,,Dat soort vragen bleef me bezighouden en ik kwam erachter dat die alleen kunt beantwoorden als je 'uit' de muziek stapt. Als je vanuit een theaterachtergrond of het verhaal naar een compositie kijkt, kom je erachter waardoor het grote publiek wordt geraakt. Als je alleen vanuit de noten redeneert, ontstaat vaak muziek die de mensen niet aanspreekt. boeit", vertelt de Gemondenaar.

PUBLIEK BOEIEN
Halverwege zijn natuurkundestudie heeft Meeusen een fundamentele keuze gemaakt: ,,Ga ik door in de wetenschap of kies ik voor de muziek, dat was de vraag die me bezighield. Echter, je brood verdienen als componist valt niet mee. Dat was vroeger al en vandaag de dag niet anders. En dus heb ik mijn studie voltooid en ben me gaan richten op de theaterwetenschappen. Daarnaast ben ik naar het conservatorium gegaan, want ik had een drang om zelf muziek te 'scheppen'. Daarom volgde ik compositielessen bij Jan van Dijk, de nestor van de Nederlandse componisten en de man die volgens mij het meest productief is geweest. Hij heeft ruim duizend werken geschreven." Ook kreeg Meeusen les van Wim Dirriwachter.

Inmiddels geeft Meeusen theater- en verhaalcursussen aan docenten en professoren. ,,Ik leer ze hoe ze hun publiek kunnen blijven boeien tijdens colleges. Want het fascineerde me dat mensen in het theater wl twee uur aandachtig kunnen blijven bij een voorstelling of uitvoering en na afloop enthousiast raken, terwijl dat in collegezalen heel vaak niet het geval is. Ik verzorg deze cursussen twee dagen in de week, aan Nederlandse universiteiten, maar ook in bijvoorbeeld Brussel en Londen. Daar verdien ik mijn deel van de boterham voor ons gezin mee en dat stelt me in staat de andere dagen te componeren."

DIVERSE GENRES
Meeusen heeft ondertussen enkele tientallen composities op zijn naam staan. ,,Dat varieert van solostukken tot werken voor octet of compleet symfonieorkest. Van die laatste categorie worden komende zaterdag drie werken uitgevoerd door het Meierijs Kamerorkest, dat ik leerde kennen omdat mijn broer daarin meespeelt."

De uitvoering opent met 'Intrada', dat Meeusen enkele maanden geleden componeerde ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van dirigent Jos Brocken, die het regionale amateur-symfonieorkest sinds de oprichting in 1980 leidt. Voorts klinkt het symfonisch gedicht DIMES en de recent afgeronde 'Negen orkestliederen', waarbij Marijke Kools (alt) en Erik Jansse (tenor) samen met het Meierijs Kamerorkest optreden. Voorts klinkt de eerste orkestsuite van Johann Sebastian Bach.

Het concert in Podium Boxtel begint zaterdag 17 januari om 20.15 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro (inclusief consumptie).
15 januari

Print deze pagina

Terug