KAMERLID D66 BEZOEKT BOXTEL

’Centrum Jeugd en Gezin is
goed opgezet’

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) werd vrijdag 9 januari rondgeleid door het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daarnaast sprak het Kamerlid in de moskee met leden van de Turkse gemeenschap. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARIËLLE WIJFFELAARS

Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) bracht vrijdag 9 januari een bezoek aan het Centrum voor Jeugd en Gezin in Boxtel. Daarnaast had het kamerlid een ontmoeting in de moskee met enkele inwoners met een Turkse achtergrond.

Kaya werd in het pand aan de Baroniestraat ontvangen door wethouder Anton van Aert en Marusjka Lestrade, statenlid voor D66 én projectleider van de Stichting Brede Scholen Boxtel. ,,We zijn blij dat we onze jeugdinstanties onder één dak op een mooie locatie hebben zitten”, stelde Van Aert. ,,Eigenlijk hadden we al zes jaar een Centrum voor Jeugd en Gezin in het voormalige Liduinaziekenhuis. Nu is echter ook het consultatiebureau toegetreden én we zitten in het centrum, zodat de Boxtelaren ons weten te vinden.”

Het Kamerlid was enthousiast over het Centrum voor Jeugd en Gezin en roemde vooral de architectuur van het pand. ,,De combinatie van modern en oud is hier prima in evenwicht. Het ziet er heel mooi uit”, aldus Kaya. ,,Het is goed dat ook de oude elementen bewaard zijn gebleven.”

KINDDOSSIER
De wethouder en het Kamerlid namen de tijd om een discussie aan te gaan over het elektronisch kinddossier. Boxtel heeft deelgenomen aan een pilot. Het elektronisch kinddossier wordt gebruikt door jeugdinstanties om gegevens bij te houden van kinderen van nul tot en met achttien jaar. Kaya zei geen voorstander te zijn van het elektronisch dossier. ,,Het probleem is dat van alle kinderen een risicoanalyse gemaakt gaat worden. Met 95 procent van de kinderen gaat het gewoon goed. Als je van alle kinderen allerlei informatie bij gaat houden en energie daarin gaat steken, gaat dat ten koste van de probleemgevallen. Daarnaast is een groot deel van de vragen irrelevant.”

Wethouder Van Aert denkt dat een elektronisch dossier wél nuttig kan zijn, mits het op de goede manier gebruikt wordt. ,,Wellicht is het een idee om een aantal vragen aan iedereen te stellen en pas door te vragen als een instantie vermoedt dat er problemen zijn.”

Volgens Kaya is het van belang dat instanties centraal en goed geïntegreerd zijn. Hierdoor zijn ze toegankelijker voor ouders en jongeren. ,,In Boxtel ziet het eruit dat alles goed geregeld is, dat zal niet in alle gemeenten zo zijn”, stelde het Kamerlid. ,,Hier zitten 28 instanties bij elkaar én het centrum ligt centraal. Dat maakt het voor bezoekers goed bereikbaar.”

JEUGDZORG
Bureau Jeugdzorg maakt momenteel nog geen deel uit van een Centrum voor Jeugd en Gezin. Er wordt gekeken naar de rol die deze instelling moet gaan spelen binnen een centrum. ,,We zijn in overleg met verschillende gemeenten en de provincie Noord-Brabant om te kijken hoe Bureau Jeugdzorg moet worden opgenomen in een Centrum voor Jeugd en Gezin”, vertelde Van Aert. ,,Sommige taken van Bureau Jeugdzorg zouden door andere instanties binnen een centrum moeten worden overgenomen.”

Kaya toonde zich geen voorstander van opheffen van Bureau Jeugdzorg, maar stelde wel dat de instelling nu niet goed draait. ,,Bureau Jeugdzorg biedt momenteel geen meerwaarde”, aldus het Kamerlid. ,,Er moet goed bekeken worden welke rol zij in de toekomst gaan spelen. Het is wellicht een idee dit eens aan te kaarten bij het ministerie.”

GETTO
In de Boxtelse moskee ging Kaya in gesprek met enkele leden van de Turkse gemeenschap. ,,Mijn ervaring is dat allochtonen door de bevolking in een dorp veel beter worden opgenomen dan in de steden”, stelde Kaya. ,,In de steden is veel meer gettovorming, in een dorp speelt dat minder.”

Het Kamerlid kwam zelf op zesjarige leeftijd naar Nederland en groeide op in Bergen op Zoom. ,,Ik heb me daar altijd goed thuis gevoeld en voel me nog steeds verbonden met Brabant, hoewel ik er niet meer woon. Ik werd echt opgenomen door de bevolking en ik denk dat allochtonen in Boxtel ook goed opgenomen zijn.”
15 januari

Print deze pagina

Terug