WATERVOGELS OVERWINTEREN MASSAAL IN BOXTEL

Aalscholvers ontdekken Dommeldal

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Aalscholvers zijn echte viseters. (Foto: Albert Stolwijk).

Echte viseters zijn het, de aalscholvers die sinds enkele weken het Dommeldal in hartje Boxtel bevolken. Bij de Zwaanse Brug en de Raaphof worden ze regelmatig gesignaleerd. En bij de brug in de Mgr. Wilmerstraat is het helemaal een drukte van jewelste. Op drukke dagen zitten er meer dan vijftig op de plek waar het pronkstuk van het project Dommel door Boxtel moet komen: de vistrap.

De aalscholvers zijn vast niet in afwachting van de vistrap. Maar de plek is kennelijk nu al ideaal voor de vogels die doorgaans vooral aan de kust en het IJsselmeer voorkomen en ook vaak broeden bij de Oostvaardersplassen. Volgens Frans Maas, lid van de plaatselijke vogelwerkgroep die behoort tot de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, huist de dichtstbijzijnde broedkolonie in natuurgebied De Leemputten bij Udenhout.

Maas heeft wel een verklaring voor de zo massale aanwezigheid van de aalscholvers. De vogels zoeken altijd open water op om te vissen. En in tijden van strenge vorst, als plassen en vennen bevriezen, wijken ze uit naar rivieren zoals de Dommel. ,,Je ziet ze wel eens vaker in het centrum van Boxtel, bij de Zwaanse Brug bijvoorbeeld. Maar zo veel als dit jaar is echt bijzonder", zegt Maas.

VEEL ZUURSTOF
Vanwege de turbulentie bij de stuw in de Mgr. Wilmerstraat is het water op die plek erg zuurstofrijk. En dat zou wel eens kunnen betekenen dat er veel vis zit. ,,En daar profiteren de aalscholvers weer van", denkt Maas. Vooral baars, snoekbaars en paling staat op zijn menu; de terugloop van de palingstand wordt in Nederland gewijd aan de aalscholver.

Opvallend, ook bij de Dommel, is het gedrag van de zwarte vogel met zwemvliezen. Hij zit vaak met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water. Reden hiervoor is dat de aalscholver, in tegenstelling tot andere zwemmende en duikende vogels, geen beschermende en waterafstotende vetlaag op de veren heeft en dus na iedere zwemtocht moet drogen. En dat kan ook prima op de damwand die een paar jaar geleden in de Dommel is geslagen...

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een groep aalscholvers bevolkt de damwand bij de stuw in de Mgr. Wilmerstraat. De viseters zijn steeds vaker te bewonderen in het Dommeldal. (Foto: Albert Stolwijk).
15 januari

Print deze pagina

Terug