GEEN CALAMITEITEN IN BOXTEL

Sneeuw en vorst zorgen voor kleine ongemakken

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Joost Timmermans is in opdracht van de gemeente Boxtel met zijn 'bandenschuiver' sneeuw aan het ruimen in de Nimrodlaan. Achter hem volgt een strooiwagen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR HENK VAN WEERT

De sneeuw in de nacht van zondag 4 op maandag 5 januari en de strenge vorst die daarop is gevolgd heeft in Boxtel niet voor grote problemen gezorgd. Inwoners ondervonden vooral ongemak van de gladheid op stoepen en in minder drukke straten, de dieren kunnen de winterse omstandigheden prima aan. ,,Als iedereen zijn eigen stoepje zou vegen, was van overlast nauwelijks sprake", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Nadat Rijkswaterstaat zondagavond meldde dat er een 'zware nacht' zou volgen, zijn de zes medewerkers van de gemeente Boxtel die verantwoordelijk zijn voor de gladheidbestrijding rond half twaalf met de strooiwagens op pad gegaan, zo meldt co÷rdinator Gerrie van der Steen. Tot circa drie uur is de ploeg met twee vrachtwagen en twee kleinere voertuigen op pad geweest om op de doorgaande wegen en fietspaden pekel te strooien.

Ook werden de vier aannemers gewaarschuwd die tussen oktober en april een contract hebben met de gemeente. De firma's Van Pinxteren, Wagenaars, Van den Boomen en Timmermans gingen maandagochtend vanaf vier uur aan de slag om de sneeuw weg te schuiven. ,,Wagenaars en Van Pinxteren plaatsen schuiven en borstels van de gemeente op hun wagens en gaan vervolgens op pad. Timmermans heeft een speciale bandenschuiver en Van den Boomen gebruikt zijn rolborstel", aldus Van der Steen.

ZELF VEGEN
De servicelijn van de dienst Openbare Werken heeft maandag en dinsdag veel telefoontjes gehad over gladde straten. ,,Ons gladheidbestrijdingsplan voorziet erin dat we in principe alleen de doorgaande wegen en de fietsroutes schoonmaken. Nadat we die schoon hadden gemaakt zijn we op sommige plekken nog wel verder de wijk ingegaan, maar als het strenger dan zeven graden vriest helpt pekel niet meer. Als alle inwoners zelf hun stoepje vegen, moet de overlast tot een minimum beperkt kunnen worden. Maar helaas vervult lang niet iedereen zijn burgerplicht in dezen", meldt Van der Steen.

EÚn vrachtwagen van de strooiploeg ging zondagavond op pad op de noord/zuid-as, de Keulsebaan en op de doorgaande wegen in de wijk Oost; de andere strooiwagen is rondgereden in Liempde. ,,De bestuurders van deze wagens gaan alleen op pad. De twee kleinere strooivoertuigen worden steevast met tweeŰn bemand om de fietspaden schoon te maken en de straten in het centrum. Helaas is het nodig om met twee collega's rond te gaan. Want ook in de strooidienst krijg je regelmatig met agressie van het publiek te maken", weet Van der Steen.

Waar vroeger de mensen hun duim opstaken als de sneeuwploegen aan het werk waren, is men tegenwoordig snel ge´rriteerd. ,,Zondagnacht hebben we daar gelukkig geen last gehad, maar als het gaat sneeuwen op vrijdag- of zaterdagavond hebben we nogal eens last met het uitgaanspubliek op de Markt. Bijvoorbeeld omdat er wat pekel wordt gemorst", stelt de gemeentelijke co÷rdinator van de gladheidbestrijding.

Hij vervolgt: ,,Ook proberen mensen vaak een strooiwagen in te halen omdat die niet snel genoeg rijdt. Ze mensen beseffen echter niet wat voor gevaarlijke situaties dat met zich mee kan brengen."

GEEN DIERENLEED
Volgens Van der Steen ondervinden de dieren in hertenkamp De Groene Warande geen last van de winter. ,,Natuurlijk worden de beesten extra bijgevoerd en gaan de jonge geitjes die al zijn geboren naar binnen. Bovendien is het goed opletten dat er geen waterleiding knapt en dat alle dieren kunnen blijven drinken. Maar nee, last hebben de dieren niet van de sneeuw en vorst."

Karien van Rijst van de Kinderboerderij laat eenzelfde geluid horen. ,,De koe en de ezel bijvoorbeeld zijn gewoon buiten. Ze genieten van de zon die schijnt, maar vinden het ook 's nachts niet nodig om naar binnen te gaan. Ze kunnen prima tegen de kou, beter dan tegen overvloedige regenval. In plaats van poep ruimen we nu sneeuw. Want ondanks de winterkou hebben we over bezoekers niet te klagen."

LANGSPIER
Bij aanhoudende vorst gaan zondag 11 januari vanaf 10.00 uur de poorten van recreatieplas De Langspier open voor het schaatspubliek. ,,De plas is bijna helemaal dichtgevroren en het ijs heeft momenteel een dikte van acht Ó negen centimeter. Alleen het stuk voor het paviljoen is nog niet helemaal dicht. Het ijs moet nog een paar nachtjes aangroeien", meldt exploitant Willem Schellekens.

Schaatsers weten zich op De Langspier verzekerd van alle gemakken, meldt de exploitant. De straatlantaarns die in 1996 zijn geplaatst, en waarvan sindsdien nog maar ÚÚn keer gebruik is gemaakt, gaan aan. ,,De mensen kunnen zo tot 23.00 uur schaatsen. Natuurlijk is er koek en zopie, hebben we een EHBO-post en kunnen bezoekers gebruikmaken van de toiletten", aldus Schellekens.

De Langspier heft twee euro entreegeld; het parkeren is gratis. Als het na zondag ook blijft vriezen, zijn de schaatsers op doordeweekse dagen van 14.00 tot 23.00 uur welkom op De Langspier.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pekel strooien in het Dianabos. Het zout werkt alleen tot een temperatuur van zeven graden onder nul. (Foto: Albert Stolwijk).
8 januari

Print deze pagina

Terug