CONTROLE BIJ INVALSWEGEN BOXTEL EN LIEMPDE

Politie-offensief tegen woninginbraken

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de politiecontrole op de Schijndelsedijk ter hoogte van de rotonde Oosteind. (Foto: Peter de Koning).

De politie heeft woensdagavond 7 januari op zes invalswegen van Boxtel en Liempde een grootscheepse controle gehouden. Met dertig agenten werden tussen half zeven en half tien honderden automobilisten aangehouden. De controles maakten deel uit van het offensief tegen woninginbraken in de regio.

Nadat eerder in veel andere gemeenten in de regio controles waren gehouden, waren gisteravond Boxtel en Liempde aan de beurt. De controle was opgezet door de politie binnen het cluster Boxtel; aan de actie werd niet alleen deelgenomen door reguliere politieagenten, maar ook leden van het verkeershandhavingsteam en de vrijwillige politie. ,,Zonder die extra inzet hebben we onvoldoende capaciteit om zulke grote acties op touw te zetten", vertelt hoofdagent Ronny van Oort.

Van Oort stond woensdagavond bij de rotonde Oosteind in de Schijndelseweg, waar alle weggebruikers vanuit de Boxtelse wijk In Goede Aarde en Schijndel staande werden gehouden. ,,De controle is vooral preventief, we vragen de mensen om hun rijbewijs en autopapieren en steekproefsgewijs vragen we of we de auto mogen doorzoeken. Dat gebeurt op vrijwillige basis."

Van Oort geeft aan de deelnemers aan de controle alert zijn op automobilisten die 'ambtshalve bekend' zijn, dat wil zeggen al eerder met de politie in aanraking zijn geweest. ,,Dan kijken we natuurlijk iets scherper, maar ook dan wil dat niet zeggen dat je meteen met een inbreker te maken hebt." Het tijdstip – vroeg in de avond – is doorgaans geschikt om potentiële inbrekers tegen het lijf te lopen. ,,Laatst was er in Vught een hele reeks inbraken die allemaal vroeg in de avond werden gepleegd."

SNELLER BELLEN
De hoofdagent geeft aan dat de controle een preventieve werking moet hebben. ,,Door heel veel auto's aan te houden, maken we mensen bewust van het feit dat er inbrekers op pad kunnen zijn. Als iedereen goed oplet en bij onraad sneller de politie sneller belt, kan het offensief tegen woninginbraken echt vorm krijgen."

Alle automobilisten die woensdagavond werden aangehouden, ontvingen een notitieboekje met tips over inbraakpreventie. Van Oort: ,,Preventie staat voorop, maar we hopen natuurlijk ook wat echte resultaten te boeken. We letten dus op inbrekerswerktuigen, maar ook of mensen drugs of alcohol hebben gebruikt of misschien wapens bij zich hebben."

De politiecontrole werd niet alleen gehouden op de rotonde Oosteind, maar ook op de Bosscheweg, de Kapelweg, de Keulsebaan in Boxtel en op de Barrierweg en de Roderweg in Liempde.
8 januari

Print deze pagina

Terug