'ANIMO DOOR KOU IN BOXTEL MINDER GROOT'

Vriendjes halen bijna 200 kerstbomen op

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tom (rechts) en Niels van Abeelen en hun buurjongens Kas (uiterst links) en Tijn Swinkels (voorgrond) vermaken zich prima met de door hun verzamelde kerstbomen. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

De gemeente Boxtel hield woensdag 7 januari de jaarlijkse kerstboominzameling. De bomen die in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel werden opgehaald, worden ook dit keer niet verbrand, maar gecomposteerd. Kinderen die met vriendjes kerstbomen verzamelden en er rond de 150 tot 200 thuis hadden liggen, konden de Servicelijn Openbare Werken bellen om de bomen op te laten halen. In Liempde wisten Tom (10) en Niels van Abeelen (8) en hun buurjongens Kas (9) en Tijn Swinkels (5) bijna tweehonderd bomen te verzamelen.

Tussen één en drie uur stonden medewerkers van de afdeling Openbare Werken woensdagmiddag op veertien plaatsen in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde klaar om de kerstbomen in ontvangst te nemen. Per ingeleverde kerstboom werd 50 eurocent betaald. Iedereen die een kerstboom bracht, kreeg dat bedrag direct uitgekeerd en ontving een lot, waarmee men kans maakt op een van de vijf prijzen van 20 euro. Er mochten maximaal vijftig bomen per persoon ingeleverd worden.

In voorgaande jaren waren er nog wel eens adressen waar vrachtwagens 250 of 275 bomen op moesten halen, maar die aantallen werden dit keer volgens een woordvoerder van de gemeente niet gehaald. ,,In Liempde zijn er adressen in de straten Bremhorst en Vendelstraat waar men 150 bomen heeft verzameld, maar in Boxtel zijn er op dit moment weinig echte uitschieters, behalve een adres aan de Kleine Beemd waar de gemeente honderd kerstbomen op gaat halen. Waarschijnlijk heeft de kou er veel mee te maken dat de animo dit jaar wat minder is."

RAVOTTEN
Op de grote plaats achter het huis van Adri en Jolanda van Abeelen aan de Vendelstraat in Liempde was gisteren plek genoeg voor de bijna tweehonderd kerstbomen die hun zonen Tom en Niels en de buurjongens Kas en Tijn Swinkels bij elkaar hadden verzameld. ,,We hebben dinsdagochtend aan de servicelijn van de gemeente doorgegeven dat we hier 150 bomen hadden liggen, maar het zijn er inmiddels al 174. En dadelijk komen er als het goed is nog eens twintig bij. Hopelijk zijn die er als de vrachtwagen van de gemeente komt", liet Adri van Abeelen gistermiddag weten.

Terwijl vader Adri zijn verhaal deed, waren Tom en Niels en Kas en Tijn heerlijk aan het ravotten in de grote stapel kerstbomen. ,,Als het goed is krijgen we bijna honderd euro voor onze hele verzameling. We hebben afgesproken dat we het met zijn vieren gaan verdelen", lieten Tom en Niels gisteren weten, waarop hun moeder zei dat ze met de vele loten ook nog kans maakten op de geldprijzen van 20 euro. ,,Ik ga in ieder geval iets leuks van het geld kopen, maar wat precies weet ik nog niet", zei Tom.

SKELTERS
Volgens Adri waren zijn zonen al geruime tijd in touw met het inzamelen van zoveel mogelijk bomen. ,,Ze hebben de kunst afgekeken van hun buurjongen Kas die vorig jaar met hulp van vriendjes tot een aantal van bijna 160 bomen kwam. Tom en Niels kregen daarom ook de smaak te pakken en zijn een paar weken geleden al begonnen met het vinden van zoveel mogelijk bomen die ze in heel Liempde met skelters en karren hebben opgehaald. Samen met Kas en zijn broertje Tijn zijn ze op allerlei manieren aan de bomen gekomen, waaronder ook bij café Het Wapen van Liempde en restaurant De Koorenschuur. Daar ging het hard omdat die per locatie een stuk of drie bomen hadden staan."

Tom en Niels en hun buurjongens waren volgens Adri de afgelopen weken en dagen helemaal in de ban van de kerstbomeninzameling. ,,Voor de jongens was het een soort wedstrijd waar ze bovendien een aardig zakcentje mee konden verdienen, maar ze beleefden er vooral veel plezier aan."

Tom kan de woorden van zijn vader alleen maar beamen. ,,Ik speel normaal gesproken al heel graag buiten, maar de afgelopen weken helemaal. Ik ben natuurlijk blij dat we met het verzamelen van de kerstbomen zoveel geld verdiend hebben, maar vind het ook jammer dat het na vandaag voorbij is; het was echt heel leuk om te doen. Maar ach, ik vind wel weer iets anders."

De vijf winnende lotnummers worden op 15 januari gepubliceerd in de gemeenterubriek van deze krant.
8 januari

Print deze pagina

Terug