BOXTELAAR UIT DE RACE

Brusselers breekt ribben tijdens Le Dakar

De Boxtelse quadcoureur Alex Brusselers presteerde goed tijdens rally Le Dakar, maar kreeg op dag vijf een ongeval. Brusselers brak hierbij zijn ribben en moest uit de race stappen. Op 28 december vertrok de coureur naar ArgentiniŽ om deel te nemen aan rally Le Dakar. Hoewel Brusselers in november nog zijn sleutelbeen brak bij een rally in Valkenswaard, besloot hij toch af te reizen naar Zuid-Amerika.

De Boxtelaar kreeg op dag vijf van Le Dakar te maken met een kapotte schokbreker. Hij reed verder en kwam in een vrachtwagenspoor terecht. De quad van de coureur sloeg over de kop. Brusselers kwam onder het voertuig terecht en brak verschillende ribben. De coureur werd opgepikt door een helikopter en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Voor vertrek vertelde Brusselers in Brabants Centrum dat deelname aan Le Dakar niet ongevaarlijk is en dat er elk jaar gewonden en zelfs doden vallen. Woensdag werd bekend gemaakt dat motorcoureur Pascal Terry dood is aangetroffen langs het parcours van Le Dakar. De 49-jarige Fransman werd sinds zondag vermist. Een doodsoorzaak is nog niet bekend. Paul Green en zijn navigator Matthew Harrison worden momenteel in een Argentijns ziekenhuis in een kunstmatige coma gehouden. Het tweetal crashte tijdens de eerste etappe. Beiden hebben verwondingen aan de longen opgelopen.

BUIKGRIEP
De eerste etappe werd gereden op zaterdag 3 januari. De route liep van Buenos Aires naar Santa Rosa de la Pampa en had een totale lengte van 733 kilometer. Een groot deel daarvan was een verbindingsstuk, 371 kilometer telde daadwerkelijk mee voor het klassement. Brusselers legde deze afstand af in 6 uur en 37 minuten. De Boxtelaar finishte als 22e.

De tweede dag was Puerto Madryn het eindpunt. Het navigeren was tijdens deze etappe erg belangrijk. Hoewel Brusselers voor vertrek aangaf weinig ervaring te hebben met navigeren, verliep dit zonder problemen. De coureur kwam als zevende over de eindstreep in een tijd van 3 uur en 22 minuten.

Dag drie begon voor Brusselers minder goed. Hij had last van zijn pols, waar vorig jaar een plaat in is gezet, en had daarnaast last van buikgriep. Met een lekke band en een kapot navigatiesysteem wist de Boxtelaar toch als vijftiende aan te komen en behaalde hiermee ook een vijftiende plaats in het algemeen klassement.

Dinsdag 6 januari ging de route van Jacobacci naar Neuquen. Dit werd gezien als een verraderlijke proef waarbij men telkens alert diende te zijn. De proef liep over een lengte van 380 kilometer. Na 226 kilometer lag Brusselers op een tweede plaats. De coureur verloor echter terrein door een steentje dat tussen de voorrem zat. Uiteindelijk finishte de Boxtelaar als vierde op 23 minuten achterstand van de koploper.

Brusselers startte woensdag 7 januari vanaf de vierde plaats om 12.15 uur, Nederlandse tijd. De route liep van Neuquen naar San RafaŽl. De Boxtelaar viel na de start terug en passeerde als zesde de finish.Uiteindelijk zou Brusselers deze etappe door zijn ongeval niet meer afmaken.

Le Dakar duurt tot zondag 18 januari. Voor meer informatie kan men kijken op www.dakar.com of www.alexbrusselers.nl.
8 januari

Print deze pagina

Terug