MONUMENTAAL PAND IN OUDE LUISTER HERSTELD

'Villa Catharina klaar op 10-10-10'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De voorgevel van Villa Catharina moet nog geschilderd worden. Zakenman Nijs van Hekezen is erin geslaagd om het beeldbepalende pand langs de Bosscheweg dankzij een grondige restauratie weer de uitstraling van weleer te geven. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS

Zakenman Nijs van Hekezen en zijn vriendin Bibi van der Veen hebben hun droom verwezenlijkt. Sinds ruim een jaar wonen ze in de door henzelf prachtige gerestaureerde Villa Catharina aan de Bosscheweg in Boxtel nadat ze meer dan drie jaar in een bungalow achter het monumentale pand hadden doorgebracht. Knappe jongen die het stel nu nog uit de villa krijgt. Van Hekezen heeft een groot deel van de werkzaamheden zelf uitgevoerd, terwijl zijn vriendin Bibi verantwoordelijk is voor de stijlvolle inrichting van de kapitale villa. Brabants Centrum nam deze week een kijkje in het beeldbepalende pand.

Bibi, die afkomstig is uit Eindhoven, leidt het bezoek van de krant rond omdat haar vriend herstellende is van een operatie aan zijn voet. Ze vertelt dat de interne restauratie zo goed als voltooid is. ,,We wachten nog op een container met huisraad uit Thailand, waaronder tafels, spiegels, kasten en meubels. Daarnaast willen we het interieur nog verfraaien met schilderijen", laat Bibi weten.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Detailopname van een ornament op een gevel van Villa Catharina. (Foto: Albert Stolwijk).

,,In 2003 zijn we begonnen met de restauratie. Alles in de villa was verrot en vervallen en moest er daarom uit. Alleen de muren zijn blijven staan. Ik heb mij hier in het huis creatief helemaal kunnen uitleven en had al lange tijd voor we begonnen bedacht hoe de inrichting eruit moest komen te zien. We wonen hier nu een jaar, maar ik ben nog steeds dik tevreden over het resultaat."

PERFECTIONIST

Bibi vertelt dat haar partner een echte perfectionist is. ,,Vandaar dat de hele restauratie zo lang geduurd heeft. Nijs wil zoveel mogelijk zelf doen, alleen de betegeling van de tuin, het stucwerk en het schilderwerk wordt door hem uitbesteed. Inmiddels zijn we al een heel eind op weg, al moeten onder meer de voorgevel en het achterste gedeelte van de villa nog geschilderd worden en dient de tuin nog verder opgevuld te worden naast de 1.800 stuks buxus die we vorige week geplant hebben. Aan de zijkant van het pand moet ook nog een strook grond bestraat worden."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Opname van de achterzijde van Villa Catharina. (Foto: Albert Stolwijk).

Op het terrein bij de villa verrijzen de komende jaren twee vrijstaande gebouwen: een garage annex koetshuis en een badhuis met zwembad. ,,Ik wil het hele project afgerond hebben op 10 oktober 2010, 10-10-10 dus. Dus we hebben nog tweeŽnhalf jaar om de klus te klaren", laat Van Hekezen weten, die zich tijdens de rondleiding in een kamer, met zijn geopereerde voet omhoog, op de eerste verdieping ophoudt . ,,Deze week komt de Boxtelse monumentencommissie nog langs. Nee, niet zozeer om te controleren of wij ons aan de voorschriften houden, maar meer uit nieuwsgierigheid."

GLAS-IN-LOOD

Vriendin Bibi vertelt dat onder meer het halletje aan de voorkant van het huis, de trap, de lambrisering in de gang en een aantal deuren in originele staat behouden zijn gebleven, maar dat daarnaast veel deuren en ramen in originele staat zijn nagebouwd. Dat laatste geldt ook voor de glas-in-lood ramen. Overal in de villa - in de gang, de keuken, de woonkamer en de barruimte - hangen prachtige lampen, waaronder kroonluchters te schitteren.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de opgeknapte gang met fraaie lampen aan het plafond in Villa Catharina. De interne restauratie van het monumentale pand is zo goed als klaar. (Foto: Albert Stolwijk).

Alle ruimten zijn smaakvol ingericht en hebben een eigen kleur gekregen die met elkaar matchen. Ondanks de grote afmetingen van de verschillende vertrekken is Bibi erin geslaagd om overal een intieme sfeer te creŽren, mede dankzij de met groene, beige, bruine en grijze tinten beschilderde muren. Opvallend zijn ook de grote oud-eiken tafels die in de keuken en in de woonkamer staan te pronken. ,,Ik heb de kamers bewust niet volgestopt met allerlei spullen, want daar houd ik niet van. Ik vind het juist prettig als er nog ruimte overblijft", vertelt Bibi.

De barruimte met serre, aan de voorkant van het huis, is een ideale locatie om een gezellig feestje met vrienden te houden, Bibi: ,,Nee, het is gewoon voor eigen gebruik bedoeld, het is niet zo dat de ruimte gehuurd kan worden. We hebben ook nooit het plan gehad om er weer een restaurant of iets anders in te vestigen en wisten meteen dat we hier een woonhuis van wilden maken. Het is heel leuk om in een pand te wonen dat je vrijwel helemaal zelf ingericht en gerestaureerd hebt. We hebben ons plekje gevonden in Villa Catharina, hier gaan we nooit meer weg."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De trap in de gang van Villa Catharina is in originele staat behouden gebleven. (Foto: Albert Stolwijk).




17 april 2008

Print deze pagina

Terug