INE VAN ZEELAND WOONT EN WERKT IN CHINA

'Van dertien hoog turen naar Verboden Stad'

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ine van Zeeland woont sinds een maand in een appartement in Beijing.

DOOR MARC CLEUTJENS

De Boxtelse jaren heeft Ine van Zeeland (33) achter zich gelaten. Na een universitaire studie aan de Universiteit van Tilburg en diverse banen op het gebied van taal, informatie en communicatie, werkte ze vijf jaar in Boekarest, RoemeniŽ. En sinds een maand woont Van Zeeland met haar echtgenoot Lio in een appartement in Beijing, de hoofdstad van China. Met enige regelmaat zal ze in Brabants Centrum berichten over haar kennismaking met de stad waar in augustus de Olympische Spelen worden gehouden. ,,Vorige week hebben we per ongeluk hond gegeten..."

De kinderen die in de achttien verdiepingen tellende flat wonen, vinden het spannend om met die twee Nederlanders op te trekken. Op dertien hoog wonen ze, als enige buitenlanders in een complex waar honderden Chinese gezinnen leven. ,,De kinderen vinden het leuk om met ons Engels te praten", vertelt Van Zeeland. ,,En wij hebben het na een maand al best naar onze zin. Vanuit ons raam kijken we zo naar de Verboden Stad. Een bijzonder uitzicht..."

De oud-Boxtelse houdt wel van een nieuwe uitdaging, zo vertelt ze tijdens een telefonisch interview. Het is al tegen elf uur 's avonds als ze via internet belt en aangeeft dat ze Tilburg in 2002 wel zo'n beetje gezien had. ,,De eerste baan die voorbij kwam was in Boekarest. Nou, toen zijn we dus naar RoemeniŽ gegaan." Van Zeelands echtgenoot Lio is programmeur en werkt voor een bedrijf in Veldhoven. ,,Hij kan in principe overal ter wereld werken, als er maar een internetverbinding is. En in Beijing is ook een afdeling van het bedrijf gevestigd. Hij heeft dus ook collega's in de stad en dat is best prettig als je zo ver van huis bent."

In Beijing is Van Zeeland werkzaam bij The Learning Centre, een internationaal georiŽnteerd onderwijsinstituut dat les geeft aan begaafde leerlingen van 4 tot 18 jaar die extra lessen volgen in wiskunde en Engels en een aantal academische opleidingen. ,,Ik werk in de buurt van het vliegveld, in een wijk waar vooral veel buitenlanders verblijven. Ik ben er directeur communicatie en marketing, helemaal anders dan ik eerder heb gedaan en dus een leuke uitdaging."

METROPOOL
Het leven van alledag in Beijing went al aardig, vertelt de oud-Boxtelse. Natuurlijk, met zestien miljoen inwoners is het een bruisende metropool die volgens Van Zeeland opvallend modern is en veel meer faciliteiten heeft dan menigeen denkt. ,,Ook onze flat is van alle gemakken voorzien. Het zou zo een flat op Hoogheem kunnen zijn. Allen zitten wij dertien hoog in een stad die wat groter is dan Boxtel..."

De fiets is Ė hoe kan het ook anders Ė het favoriete vervoermiddel van het stel. ,,Echt iedereen fietst hier. En wij wonen dicht bij de oude stad, dus in het weekeinde springen we op de fiets en zijn we in een oogwenk binnen de oude stadsmuren en crossen we door middeleeuwse straatjes." Van Zeeland schreef er haar eerste column over, die deze week in Brabants Centrum verschijnt.

Later dit jaar zal ze beslist ingaan op de Olympische koorts die nu al in Beijing waarneembaar is. ,,Waar je ook komt, overal stuit je op de mascottes. Nu het Chinees nieuwjaar net achter de rug is, valt het wel mee met de toeristen. Maar het is vast de stilte voor de storm die in augustus zal losbarsten." Vooral de bouwwoede in Beijing springt momenteel in het oog. ,,Het is ongelofelijk hoe snel hier gebouwd wordt. In de ene week zie je dat iets gesloopt wordt, een week later staat er al bijna een flat. Dag en nacht wordt in hoog tempo gewerkt, de lucht is helemaal gevuld met bouwstof. Dat moet in juli afgelopen zijn omdat de Olympische Spelen dan naderbij komen en de lucht schoner moet worden."

De voorbije weken overstemmen berichten over onlusten in Tibet de publiciteit over de Olympiade. Ook in Beijing merkt Van Zeeland er wel iets van; de twintig nationale televisiezenders besteden er regelmatig aandacht aan. ,,Het verschil is dat de Chinese zenders de problematiek vanuit Chinees oogpunt bezien en vooral aandacht hebben voor de klopjacht van Tibetanen op Chinezen. In Nederlandse kranten op internet lezen we het omgekeerde. Het is vanuit Beijing moeilijk te beoordelen; de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Wat je de Chinese overheid kwalijk zou kunnen nemen is dat de berichtgeving onvoldoende en eenzijdig is."

Kenmerkend voor het leven in Beijing is de rijke eetcultuur. Vanwege de lage prijzen is Van Zeeland bijna dagelijks met haar echtgenoot in een lokaal restaurantje te vinden. ,,Elke dag naar de Chinees!", grinnikt de oud-Boxtelse. Dat kan soms leiden tot onaangename verrassingen. ,,We spreken de taal niet en kunnen de Chinese karakters natuurlijk niet lezen. Toen we vorige week in een restaurant zaten, bestelden we het gerecht dat onze buren ook hadden. Dat zag er heerlijk uit. Na afloop bleek dat we per ongeluk hond hadden gegeten. Het smaakte eigenlijk best okť. Maar ik denk niet dat we het nog een keer gaan eten."
3 april 2008

Print deze pagina

Terug