HISTORISCH BOUWWERK DATEERT UIT 1700

Schuur met museale waarde voor Kasteren

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Vlaamse schuur van Jeroen Berkhout aan de Hoevedreef moet in de zomer klaar zijn. (Foto: Albert Stolwijk).

DOOR MARC CLEUTJENS

De oudste elementen van de Vlaamse schuur die Liempdenaar Jeroen Berkhout momenteel bouwt aan de Hoevedreef stammen uit ongeveer 1750. In de zomer hoopt hij de schuur, die afkomstig is uit het Oost-Vlaamse Brakel, klaar te hebben. Eerst nog even de staldeuren schilderen en alle wanden dichtsmeren met een mengsel van leem, kalk, stro ťn paardenpis...

De Vlaamse schuur verrijst op een van de mooiste plekjes van het Liempdse buitengebied. In de verte kabbelt de Dommel door de landerijen en is de ranke toren van de parochiekerk zichtbaar. Dichterbij staat het Groot Duijfhuis en de duiventoren. Op deze plek bouwt Berkhout een schuur die op het eerste gezicht geen enkel raakvlak met de Meierij heeft. De schuur deed vroeger waarschijnlijk dienst als opslagplaats voor graan en landbouwwerktuigen en had vermoedelijk een dorsvloer.

Maar onderzoek leert dat de herintroductie van deze Vlaamse schuur niet vreemd is. Het is een bouwwerk dat door deskundigen wordt omschreven als een schuur volgens het Noord-Brabants archaÔsch type dat vroeger veel voorkwam, maar in de loop der eeuwen uit beeld is geraakt. Het exemplaar dat Berkhout in Brakel aantrof was niet meer in originele staat. ,,Het dak bestond uit golfplaten, de lemen wanden waren deels vervangen door metselwerk", vertelt de Liempdenaar, die naast aannemer ook hobbyboer is.

In domein Bokrijk in BelgiŽ trof hij een gaaf exemplaar van een graanschuur, die enigszins lijkt op het exemplaar dat aan de Hoevedreef wordt gebouwd. Vooral de rieten kap vertoont grote overeenkomsten. ,,Uiteindelijk is de werkmap die ik bij de aanschaf van de schuur van de eigenaar kreeg het belangrijkste", vertelt Berkhout. ,,Daarin staat de gehele constructie beschreven en verwijzen nummers naar alle balken en planken. Zonder die map zou het een helse puzzel zijn geworden."

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Vlaamse schuur van Jeroen Berkhout stamt vermoedelijk uit de periode 1750-1800. De graanschuur wordt gereconstrueerd aan de Hoevedreef in Kasteren. (Foto: Albert Stolwijk).

TIC
Vijf jaar lang ijverde Berkhout voor de totstandkoming van de schuur, die hij als een soort bouwpakket kocht in Vlaanderen. ,,Je moet toch echt een tic hebben als je zoiets doet", grinnikt hij als een serie foto's de revue passeert waarop alleen een stapel houten balken en planken te zien is. Vele malen voerde hij overleg met de gemeente Boxtel over de wederopbouw, en vaak strandden de gesprekken.

Uiteindelijk bereikte de Liempdenaar een akkoord met de gemeente en kreeg hij ruimte voor het optrekken van de schuur. Berkhout betaalt 'wisselgeld'; een lelijke tunnelkas op het perceel aan de Hoevedreef zal gesloopt worden. De bouw van de schuur startte in de zomer van 2007. De rieten kap is inmiddels klaar, de staldeuren worden geverfd en alle vrije uurtjes worden de komende maanden benut voor het vlechten van wilgentakken, die als basis zullen gaan dienen voor de lemen wanden.

Komende week verwacht Berkhout een levering leem. Uit een aantal handboeken, die leren hoe vakwerkhuisjes gemaakt moeten worden, haalt hij de recepten voor de beste leemmengsels. ,,Een kuub bouwmateriaal maak je met 800 liter leem uit BelgiŽ, 100 kilo kalk, 40 kilo stro en 300 liter urine van paarden. Zelfs dat goedje is verkrijgbaar en belangrijk om het beste mengsel te creŽren." Zodra er geen kans meer is op vorst, kan het aansmeren van de wanden beginnen. In de zomer moet de stal klaar zijn.

© 2008 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Detailopname van de Vlaamse schuur. Jeroen Berkhout vond inspiratie voor de wederopbouw van de rieten kap in domein Bokrijk. (Foto: Albert Stolwijk).
24 januari 2008

Print deze pagina

Terug