MEHMET ÇIFTÇI VOELT ZICH GEEN BUITENSTAANDER

Nieuwe imam Turkse moskee in Boxtel al ’aardig ingeburgerd’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mehmet Çiftçi (34) werkt sinds eind vorig jaar als imam van de Turkse moskee Mevlana Camii in Boxtel.

Mehmet Çiftçi is al aardig ingeburgerd. De nieuwe imam van de moskee Mevlana Camii in Boxtel heeft zich al verdiept in Nederlandse festiviteiten als carnaval en Koninginnedag. In november verhuisde hij van zijn geboorteplaats Kayseri/Develi naar Brabant om vier jaar als imam in Boxtel te werken. ,,Ik ben hier maar tijdelijk. Na die periode keer ik terug naar Turkije”, zegt de imam.

Çiftçi heeft deelgenomen aan een toets in Turkije om als imam in Nederland te kunnen werken. ,,Bij die toets kreeg ik zowel vragen over de imamopleiding als over Europa. Ik kon kiezen uit drie opties: Europa, Amerika en Australië. Ik heb voor Europa gekozen omdat Turkije dan het dichtst bij is.”

Çiftçi groeide op in het midden van Turkije. Hij heeft na het lyceum theologie gestudeerd in Eskisehir, waarna hij twaalf jaar als imam in zijn geboorteland actief was. Inmiddels werkt hij zes maanden in Boxtel. Voordat Çiftçi naar Nederland kwam, heeft hij drie maanden een spoedcursus Nederlands gevolgd. ,,Ik vind die termijn niet voldoende om de Nederlandse taal goed te kunnen beheersen en ben van plan een vervolgcursus te doen. Naar mijn idee ben ik voldoende geïntegreerd. Ik voel me geen buitenstaander in Boxtel. Ik was bijvoorbeeld altijd al benieuwd naar carnaval en ik ben dit jaar een keer naar de stad gegaan om te kijken hoe Nederlanders dat vieren”, aldus de imam.

WORSTELEN
Çiftçi kwam met zijn vrouw en drie kinderen van 6, 4 en 2 jaar naar Nederland. De oudste twee kinderen gaan sinds december naar school in Boxtel. ,,Ze spreken al beter Nederlands dan ik”, zegt Çiftçi die benadrukt dat de verhuizing van de familie niet zonder slag of stoot is verlopen. ,,We hadden moeite met het afscheid nemen van onze familie, vrienden en kennissen. Om hier te komen, hebben we alles in Turkije moeten achterlaten.”

De kinderen van Çiftçi weten niet precies waar ze terecht zijn gekomen. ,,Mijn kinderen weten dat ze in Nederland zijn, maar ze begrijpen nog niet helemaal dat ze hier vier jaar moeten blijven. Ze zijn nog erg jong en hebben zelfs niet in de gaten dat we hier tijdelijk zijn”, zegt de imam. ,,De kinderen voelen zich nog niet helemaal op hun gemak in Nederland, vooral omdat ze moeite hebben met de taal. Als ik zie dat mijn kind worstelt wanneer ze antwoord moet geven op een vraag van een Nederlandse vriendin en het niet helemaal lukt, krijg ik pijn in mijn hart”, vertelt hij.

BOXTEL IS LEUK
Çiftçi heeft in de moskee onder meer als taak om de bezoekers te ontvangen. ,,Ik open iedere dag de deuren van Mevlana Camii voor moslims en niet-moslims. Vooral vrijdag is het een drukte van belang in de moskee. Dat is een heilige dag voor ons. Op die dag preek ik voor alle belangstellenden.”

In het weekeinde geeft de imam les aan kinderen over religieuze en culturele onderwerpen. Af en toe nemen ook Boxtelse basisscholen een kijkje in de moskee. ,,We proberen antwoorden te geven op hun vragen over de islam en de moskee. Binnenkort houden we een open dag waarbij we de bezoekers willen informeren over de islam en de manier van leven die daarbij hoort.”

Over de radicale imams in Nederland praat hij terughoudend. ,,Ik ken die imams en hun uitspraken niet dus ik vind het niet passend om daar uitspraken over te doen”, zegt Çiftçi. Terugkijkend op zijn eerste half jaar in Boxtel, kan hij alleen maar positief zijn. ,,Ik vind Boxtel een heel leuk dorp, mede omdat het hier rustig en overzichtelijk is en iedereen elkaar kent. Ik ga soms ook naar Amsterdam maar daar is het veel drukker en chaotischer. Dat bevalt mij minder goed. Ik heb ook steden bezocht als Rotterdam, Tilburg, Haarlem, Eindhoven en Utrecht maar Boxtel vind ik veruit de leukste gemeente.”
16 mei 2007

Print deze pagina

Terug