COMBINATIE FYSIOTHERAPIE MET ACUPUNCTUUR

'Dingen veranderen als ik naalden ga zetten'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Acupuncturist Olaf Jonkergouw aan het werk in zijn nieuwe werkruimte aan de Stationsstraat.

Als acupuncturist heeft Olaf Jonkergouw een bijzonder beroep. Hij kan terugvallen op een in China ontwikkelde medische wetenschap die kan bogen een rijke geschiedenis van minstens vierduizend jaar. En nog steeds worden nieuwe ontdekkingen gedaan. ,,De acupunctuur blijft zich ontwikkelen, dat staat vast. Waarom? Omdat nog maar een klein deel van de Chinese wetenschappelijke publicaties is vertaald en er dus nog een schat aan informatie verborgen ligt."

,,Hoe voelt dat nou, zo'n naaldje in je arm?" Het is een vraag die Jonkergouw heel vaak krijgt voorgeschoteld. Een kleine test met de verslaggever leert dat een naaldje vlakbij de elleboog een lichte tinteling en een verwarmend gevoel kan geven. Een naaldje op de bovenhand, tussen duim en wijsvinger geeft nog meer prikkels; het gevoel straalt uit als de acupuncturist aan de naaldjes draait.

ENERGIE
Precies tien jaar geleden opende Jonkergouw aan de Stationsstraat, in het pand waar zijn vader Joop een huisartsenpraktijk runde, een praktijk voor fysiotherapie. Al snel groeide zijn belangstelling voor acupunctuur, die in zijn ogen een belangrijke meerwaarde kan bieden. ,,De fysiotherapie richt zich vooral op bewegen en behandelingen die bewegen weer moeten stimuleren. Maar bewegen is niet altijd de oplossing naar herstel, soms kan rusten beter zijn."

Jonkergouw betoogt dat energie die soms verloren is gegaan, met acupunctuur weer versterkt kan worden. ,,Als de accu van iemand helemaal leeg is, is het vaak minder verstandig om flink te gaan bewegen. Rust kan dan een beter middel zijn op weg naar herstel."

Hij legt uit dat acupunctuur uitgaat van een denkmodel waarin energie en energiestromen centraal staan. ,,Als iemands energie in balans is, zijn er doorgaans geen klachten. Maar in onze snelle maatschappij, die steeds meer prikkels vraagt, zie je dat het lichaam soms stagneert op de zwakste plekken. Dat leidt tot klachten. Via acupunctuur is het mogelijk om vrij snel een totaalbeeld van alle klachten in beeld te brengen en daarvoor een behandelingsplan te maken."

De Boxtelse fysiotherapeut, die sinds twee jaar is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, vertelt dat hij veel mensen in zijn praktijk ontvangt die al een hele lange medische weg hebben afgelegd. Zelf spreekt hij van een 'medische mallemolen' die hen uiteindelijk op het pad van de acupunctuur brengt. ,,Nee, medisch specialisten verwijzen mensen niet zo snel door, ze zijn niet zo goed bekend met acupunctuur en zullen patiŽnten niet zo snel op het spoor van deze Chinese geneeskunde zetten."

Sommige huisartsen doen dat wel, ook in Boxtel, en dat waardeert Jonkergouw. ,,De huisartsen zijn opgeleid volgens de regels van de westerse geneeskunde. Het is dus niet zo vanzelfsprekend dat ze de voordelen van acupunctuur meteen zien. En dat is begrijpelijk, ik heb er ook lange tijd over gedaan om het Chinese denkmodel te doorgronden."

Jonkergouw reisde er zelfs voor naar China; hij liep een drietal weken mee in een ziekenhuis in Qingdao, een agglomeratie met zo'n tien miljoen inwoners aan de Gele Zee, waar uitsluitend gewerkt werd volgens de principes van de Chinese geneeskunst: acupunctuur, kruidenbehandeling en massagetechnieken. ,,Opvallend was dat in China juist de westerse geneeskunde in opkomst is, terwijl bij ons juist een zoektocht naar nieuwe methoden gaande is die ook helend werkt." Zijn bezoek aan China, dat onderdeel was van zijn studie aan de Qing Bai-opleiding, bleef niet opgemerkt. Een lokaal tv-station maakte een reportage over zijn studiereis omdat het niet zo gebruikelijk is dat een westerse student zich wil bekwamen in de Chinese geneeskunde.

DREMPEL
Jonkergouw vertelt dat sportblessures, nek- en rugpijn, gewrichtsklachten, overgangsklachten, slaapproblemen, hoofdpijn, maag- en darmklachten, hooikoorts en rookverslaving met acupunctuur kunnen worden behandeld. Dat geldt evenzeer voor zaken als overgewicht, burn-out en stress. ,,Verder is acupunctuur zeer geschikt als alternatief voor westerse behandelingen die te veel bijwerkingen hebben of ingrijpend zijn in verhouding tot de ernst van de klachten."

Momenteel is in de praktijk aan de Stationsstraat sprake van een eerlijke verdeling. Jonkergouw verdeelt zijn tijd tussen de fysiotherapie en de acupunctuur en merkt dat de belangstelling voor de Chinese geneeskunde groeit. ,,Waar mensen vroeger nogal eens aangaven last te hebben van een drempel, zie je nu dat mensen ook spontaan bellen. En al snel volgt dan de hele familie met klachten die met acupunctuur prima behandeld kunnen worden."

De Boxtelaar zet tijdens een behandeling zo'n zes tot acht naalden in het lichaam van een patiŽnt. Ze komen op plekken waar energiebanen stromen en prikkels gegeven kunnen worden. ,,Mijn ervaring is telkens weer dat er dingen veranderen als ik naaldjes ga zetten. Soms kan ťťn naald al leiden tot een spectaculaire reactie." Opvallend is dat een acupunctuurbehandeling ook bij kinderen effect kan sorteren. ,,Vaak kunnen klachten al met twee naalden gecorrigeerd worden."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Detailopname van het werk van de acupuncturist. 'Dingen veranderen als ik naalden ga zetten'.
3 mei 2007

Print deze pagina

Terug