KEISTAMPERSREUS ONDERGAAT 'EXTREME MAKEOVER'

Gepimpte Jas heeft permanentje

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het atelier van Cyntia Dekeyser en Gérard Dielemans aan de Spoorlaan in Tilburg heeft de Boxtelse reus Jas de Keistamper een fikse schoonheidsbehandeling ondergaan.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een 'extreme makeover' van de Boxtelse reus Jas de Keistamper. In een Tilburgs kunstenaarsatelier wordt de stratenmakersgigant gepimpt. Het sluike haar en de hoekige kaaklijn onder de boerenpet maken na bijna vijftig jaar plaats voor donkergrijze krullen en een ronde toet. Bovendien is het poppentorso een stuk lichter geworden dankzij modern materiaalgebruik.

Als de enige sprekende vertegenwoordiger uit de hemelse reuzenrijk kan Jas straks nóg meer en nóg makkelijker zijn commentaar op de ontwikkelingen in Boxtel geven. In de romp wordt een mobiele geluidsinstallatie gebouwd, zodat Jas al wandelend kan buurten met zijn keistampersvolk.

Op Koninginnedag kan Boxtel kennismaken met de vertrouwde verschijning van Jas de Keistamper, maar met heel wat vriendelijker karaktertrekken dan het publiek gewend is. Het knoestige is er wat van af. In het atelier van Cyntia Dekeyser en Gérard Dielemans aan de Spoorlaan te Tilburg heeft de plaatselijke reus een fikse schoonheidsbehandeling ondergaan. Zeg maar gerust een metamorfose. Vooral het gezicht, dat nog dateert uit 1959 en bij de tiende verjaardag van Jas werd vervaardigd in een modelleerstudio van Philips, heeft wat andere karaktertrekken gekregen. De reus is echter niet langer geworden en is nog steeds 3,75 meter hoog.

,,De gedaante zal niet al te veel verschillen met voorheen. Wel is het gezicht vernieuwd en heeft Jas een permanentje onder zijn boerenpet gekregen. Ook de romp van de reus is opgeknapt, maar daar zien de mensen niets van. Van onze opdrachtgever hoorde ik dat ook aan een nieuw kostuum wordt gewerkt, maar dat gebeurt door mensen in Boxtel", vertelt Dekeyser. Die kleding is overigens in de loop van de tijd al vaker aan vernieuwing onderhevig geweest. De kleur van de boerenkiel wijzigde daarbij soms, maar de manchester broek en klompen en de zwarte klak bleven karakteristiek.

POLYESTER
Het is de eerste keer dat de uit België afkomstige kunstenares meewerkte aan een reuzenpop. ,,Ik ken de reuzencultuur helemaal niet. Gek eigenlijk, want in Vlaanderen – waar ik ben geboren – schijnen veel reuzen te bestaan", vertelt Dekeyser.

De kunstenares, die aan de Tilburgse Spoorlaan niet alleen een werkplaats maar ook een galerie heeft, haalt haar neus niet op voor dit soort opdrachten. ,,Als het een carnavalspop zou zijn, zou ik de opdracht afgewezen hebben. Maar zoals ik begrepen heb, is Jas dé exponent van de Boxtelse volkscultuur. Het is folklore van de beste soort die ik heb leren waarderen. Daarvoor wil ik mijn talenten graag ter beschikking stellen."

Dekeyser kwam met de reuzencultuur in aanmerking via haar partner, Gérard Dielemans. ,,Ik heb meegeholpen aan de bouw van de Tilburgse reuzenpoppen, die vorige jaar werden gepresenteerd. Helaas zijn die onlangs tijdens een brand alweer verloren gegaan. Bij de presentatie vorig jaar, werden Cynthia en ik benaderd door Paul Hermans van Boxtel Vooruit. Hij vroeg ons of we Jas de Keistamper wilden restaureren", vertelt de Tilburger die de gipsen mallen heeft gemaakt en ook het polyester heeft aangebracht.

,,We vullen elkaar prima aan. Cynthia zorgt voor de creatieve vormgeving, ik neem de techniek voor mijn rekening." Dielemans laat zien hoe hij de pop gemaakt heeft. In de mallen worden glasvezels gelegd waarop vervolgens met de kwast vloeibaar polyester wordt aangebracht. Vervolgens wordt een verharder toegevoegd en ontstaat de dunne lichtgewicht wand van de pop.

NIET ONHERKENBAAR
Het Tilburgse koppel zegt 'redelijk vrij' te zijn geweest in de wijze waarop zij Jas opnieuw vorm hebben gegeven. Dekeyser: ,,Toch hebben we ervoor gewaakt dat de pop niet onherkenbaar is geworden. Wel heeft Jas een wat vriendelijker uitstraling gekregen." Ook de haardos is veranderd. Dielemans: ,,Het sluike haar van Jas was afkomstig van een pony. Het viel uit. Nu hebben we gekozen voor grijze krullen. Daarvoor zijn twee carnavalspruiken verknipt. Cynthia kleurt ze met een zwarte viltstift wat bij. Want anders lijkt de reus te oud."

Het scharnierende, stalen frame waarop de polyester romp rust en dat de reuzenpop beweeglijk maakt is niet vervangen. Wel heeft Dielemans ervoor gezorgd dat alles weer soepel beweegt. ,,In de loop van de jaren had het frame hier en daar een deukje opgelopen. Op zich was dit deel van de pop nog goed bruikbaar. Iemand van Boxtel Vooruit is al hier geweest om te proberen hoe de nieuwe pop bevalt. Hij was erg te spreken over de aanpassingen", vertelt Dielemans.

Om te voorkomen dat reus Jas in de toekomst beschadigingen oploopt, heeft de Tilburger een grote kist op wieltjes in elkaar gezet. ,,Voorheen zaten alleen het hoofd en de handen in een kist. Als de pop vervoerd moest worden, waren met name de romp en het mechaniek kwetsbaar. Door deze kist wordt dat nu ondervangen; de afmetingen zijn afgestemd op de laadruimte van een touringcar. Jas kan voortaan makkelijk en veilig op reis."

REUZENOPTOCHT
Het artistieke tweetal in Tilburg zegt zich wel te hebben verkeken op het werk. Dekeyser: ,,Het was vooraf natuurlijk moeilijk in te schatten omdat we zo'n opdracht nog niet eerder hebben uitgevoerd. We dachten zo'n 75 uur nodig te hebben, maar dat aantal is inmiddels meer dan verdubbeld."

Het Tilburgse kunstenaarsduo is tijdens de afwerking van de nieuwe Jas geholpen door stagiair Rein de Kok uit Riel. Hij is student van de Boxtelse vakinstelling SintLucas en heeft onder meer mee geschuurd, geplamuurd en geschilderd om Jas als herboren te voorschijn te laten komen. ,,Een heel leuk project. Straks zie ik Jas door de Boxtelse straten lopen en kan ik zeggen dat ik meegeholpen heb om hem op deze manier vorm te geven."

Op Koninginnedag arriveert de gepimpte Jas voor het eerste van achter zijn grote donkere wolk op de Boxtelse Markt. Niet alleen zal de reus dan op zijn vertrouwde wijze de plaatselijke gedecoreerden toespreken, ook vindt er een reuzenoptocht plaats. Daarvoor sluit de Roermondse gigant Sjtuf aan, maar ook de enkele jaren geleden ten doop gehouden Peer Paorel uit Oisterwijk, Ermelindus uit Moergestel en Heukelomse Mie. Misschien dat ook het reuzengilde uit Roosendaal in Boxtel van de partij is op maandag 30 april.

WEBSITE
Sinds vorige week beschikt Boxtel Vooruit over een eigen website. Via www.boxtel-vooruit.nl hoopt de evenementenstichting de communicatie met de Boxtelse gemeenschap meer openheid te geven, zo meldt het bestuur. Via internet kunnen belangstellenden onder meer het programma van de diverse activiteiten raadplegen. Het eerste evenement waarover Boxtel Vooruit via internet communiceert is het oranjefeest op zondag 29 en maandag 30 april.
12 april 2007

Print deze pagina

Terug