LAKESIDE-DEBUTANT VAN GERWEN KENT GEEN NERVOSITEIT

’Als pijlen goed vallen
kan er iets moois gebeuren’

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ...MICHAEL VAN GERWEN...

Door kenners wordt hij getipt als nieuwe winnaar van het prestigieuze Lakeside-dartstoernooi in Frimley Green. En dat nog wel als jongste deelnemer ooit én als debutant. De druk op de schouders van Boxtelaar Michael van Gerwen (17) is dan ook enorm.

In voorbereiding op het officieuze WK darts heeft ’Mighty Mike’ de trainingsintensiteit flink opgevoerd. ,,Ik train nu twee dagen in de week met Jelle Klaasen en Vincent van der Voort, die net als ik meedoen aan Lakeside, en met mijn teamgenoot Christian van Overdijk. Daarnaast doe ik op woensdagavond mee aan het rankingtoernooi van café De Bergen in Rosmalen; daar doen veel goede darters aan mee. En vrijdagavond speel ik competitie met mijn eredivisieteam Broken Arrows.”

Druk voelt Van Gerwen niet voor aanvang van het meest prestigieuze dartstoernooi ter wereld. ,,Ik ga gewoon mijn best doen”, vertelt de jonge Boxtelaar op de voor hem zo kenmerkende rustige toon. ,,Het maakt me niet uit wat andere mensen van me verwachten, ik moet het zelf laten zien. Als mijn pijlen goed vallen kan er iets moois gebeuren, zo niet dan heb ik pech gehad.”

Van Gerwen nam in 2006 voor het eerst deel aan drie van de vier grote grand slam-toernooien. In mei debuteerde hij op het wereldpodium tijdens de International Darts League. Daar haalde hij met indrukwekkend spel de kwartfinale, waarin hij zijn meerdere moest erkennen in Raymond van Barneveld. In september lukte het hem om de halve finale te bereiken van het toernooi om de World Darts Trophy in Urecht. Daarin kwam hij nipt te kort tegen de Engelsman Martin Adams, ondanks een voorsprong bij de pauze.

Eind oktober schreef de jonge Boxtelaar voor het eerst een grand slam-toernooi op zijn naam: de World Masters in het Engelse Bridlington. Volgens kenners kwam die zege voor Van Gerwen wellicht iets te vroeg, omdat de buitenwereld nu verwacht dat hij ook de grote titelfavoriet is op Lakeside. ’Mighty Mike’ heeft er geen moeite mee. ,,Mensen hebben altíjd verwachtingen”, meent hij. ,,Ik moet gewoon toernooi na toernooi mijn best doen.”

NIET BANG
De tegenstander van Van Gerwen in de eerste ronde van Lakeside is de Engelsman Gary Robson. ’Big Robbo’ brak in 2005 definitief door, na het winnen van het toernooi om de World Darts Trophy in Utrecht. ,,Hij kan darten, want hij staat er jaar na jaar”, weet de Boxtelaar. Maar bang is hij niet voor zijn opponent. ,,Ik had twintig andere darters kunnen treffen die beter zijn”, meent hij. Van Gerwen baseert zijn zelfvertrouwen op resultaten uit verleden. Hij heeft het twee keer eerder opgenomen tegen Robson. ,,Op het British Open in 2005 versloeg ik hem met 3-0 en op het World Darts Event in Maastricht was ik dit jaar met 3-1 te sterk voor hem.”

In de eventuele tweede ronde volgt de winnaar van het duel tegen oud-Lakeside-winnaar John Walton en de Deen Brian Sörensen. Van Gerwen rekent erop dat Walton daar als winnaar uit zal komen. De Engelsman was de afgelopen jaren geen schim van de speler die het officieuze wereldkampioenschap won. ,,De laatste tijd is hij echter weer goed in vorm”, weet de Boxtelaar. ,,Maar ik weet dat ik hem kan hebben. Ik versloeg hem tijdens het World Darts Event in Maastricht nog.”

In de kwartfinale kan Van Gerwen óf de winnaar van het duel tussen de Australiër Simon Whitlock en ’the viking’ Andy Fordham treffen óf de winnaar van het duel tussen Brian Woods en landgenoot Niels de Ruiter. Van Gerwen rekent erop dat Whitlock uit deze vier als sterkste naar voren zal komen. ,,Whitlock is steengoed”, vindt de Boxtelse darter. ,,Hij gooit altijd een goed niveau en geeft niet op.”

In de eventuele halve finale is vervolgens de kans groot dat de populaire Engelsman Darryl Fitton of de Schot Gary Anderson de tegenstander van ’Mighty Mike’ wordt. ,,Tegen Fitton heb ik al veel gespeeld. Ik weet dat ik hem aankan. Als je hem vanaf het begin af aan onder druk zet, gaan de zenuwen bij hem een rol spelen.” De Schot Gary Anderson wordt door Van Gerwen getypeerd als ’een goede vloerspeler’. ,,Op het podium laat hij het vaak afweten. Je weet eigenlijk nooit wat je van hem kunt verwachten. Hij kan alles raken of helemaal niets.”

Uit de bovenkant van het wedstrijdschema ziet de Boxtelaar vier potentiële finalisten: de Engelsen Martin Adams en Mervyn King en de Nederlanders Jelle Klaasen en Vincent van der Voort. Vooral de naam van de laatste verrast in het rijtje. ,,Vincent speelt al vijf jaar op Lakeside”, legt Van Gerwen uit. ,,Hij gooit de laatste tijd echt supergoed. Hij kán het. Hij heeft zoveel ervaring, daar word je akelig van. Hij dart al achttien jaar!” De droom van Van Gerwen is om de finale te bereiken en het daarin op te nemen tegen zijn boezemvriend Jelle Klaasen. Glimlachend: ,,En dan ga ik winnen.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vertrouwde pose van Michael van Gerwen, trainend thuis in Boxtel.

WEDKANTOOR
De Boxtelaar reist 5 januari af naar Frimley Green. Voor veel darters is het een droom om ooit daar te mogen spelen. Ook voor Van Gerwen. ,,Uiteraard, dat geldt voor iedereen die van darten houdt. Maar het is niet meer zo erg als toen ik begon met darts. Ik weet tenslotte al ongeveer acht maanden dat ik vanwege mijn positie op de ranglijst mee zou mogen doen.” Wat er zo bijzonder is aan Lakeside? ,,De sfeer, die is daar heel apart”, weet hij. En ook de drukte die daar heerst spreekt hem wel aan. ,,Ik vind dat allemaal mooi.”

Vorig jaar werd deelname van Van Gerwen aan Lakeside nog gedwarsboomd door regeltjes. Hij mocht, als winnaar van het Noors Open, meedoen aan het kwalificatietoernooi voor het officieuze WK darts, maar de British Darts Organisation (BDO) stak daar een stokje voor. Volgens de bond was de Boxtelaar te jong om met de verplichte reclame van een wedkantoor op zijn shirt rond te lopen. Daarom werd hem zijn deelnamebewijs ontnomen. ,,Daar baalde ik van want ik had deelname verdiend”, vindt Van Gerwen. Sinds dit jaar heeft de BDO de regels echter aangepast en dus mag de Boxtelaar nu wél deelnemen aan Lakeside. En hij wil maar al te graag laten zien wat hij in zijn mars heeft...
28 december 2006

Print deze pagina

Terug