ANS VAN HEES NEEMT AFSCHEID VAN 'HOBBENDONKEN'

'School moet vooral prettig en veilig zijn'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ans van Hees temidden van groep 4 van basisschool De Hobbendonken. De Boxtelse trok donderdag 21 december na bijna 41 onderwijsjaren de deur voor de laatste keer dicht.

Ans van Hees (61) heeft haar laatste werkdag in het basisonderwijs erop zitten. Donderdag 21 december trok de Boxtelse na bijna 41 onderwijsjaren de deur van haar klaslokaal in basisschool De Hobbendonken voor de laatste keer dicht. Vooral de spontaniteit van de kinderen zal ze missen. ,,Kinderen zorgen ervoor dat elke dag anders is en er altijd onverwachte dingen gebeuren."

De klas van Van Hees ademt de sfeer van het naderende kerstfeest. Bij een kerststal branden waxinelichtjes, op alle tafeltjes van de kinderen staan glazen potjes die zijn omgevormd tot feestelijke lampjes. En kort voordat de zoemer gaat, worden de leerlingen getrakteerd op een mooi kerstverhaal. 'Er is een kindeke geboren op aard', zingen ze voordat de jassen worden aangetrokken. Het is een kleine klas die Van Hees runt; na de kerstvakantie verhuist de groep naar het lokaal van meester Ad. ,,Het is een cadeautje dat ik het laatste halfjaar deze kleine groep hebben mogen draaien", glimlacht Van Hees.

De Boxtelse heeft groep vier, maar bekent dat haar hart eigenlijk in groep drie ligt. ,,Een hele specifieke groep die voor kinderen vaak spannend is omdat ze leren lezen en schrijven. Ik heb altijd geprobeerd ze plezier in lezen bij te brengen." Van Hees denkt graag terug aan de vele groepen die ze door de jaren heen zag passeren. ,,De onbevangenheid van zo'n klas is heerlijk. Ik geniet elke dag weer van de verhalen waarmee de kinderen naar school komen."

Dat ze gemist zal worden blijkt uit de vele kaartjes die ze kort voor haar afscheid krijgt. Tijdens het interview druppelt een meisje uit groep zeven binnen, die een kaartje afgeeft. 'Ik hoop dat je soms nog eens langskomt', luidt de hartenwens die deze oud-leerling heeft opgeschreven. ,,Ik heb heel bewust gekozen om afscheid te nemen en weet dat ik een heleboel andere leuke dingen kan gaan doen", stelt Van Hees. Ze heeft veel hobby's, houdt van golf en bridge en gaat graag op reis. ,,Ik denk dat ik vooral de goede sfeer op school zal missen, net als de spontaniteit van de kinderen. Ze zorgen ervoor dat elke dag anders is en er altijd onverwachte dingen gebeuren."

HOGERE EISEN
Van Hees werd geboren in Berlicum en stond na het behalen van het diploma op de Bossche kweekschool in 1965 eerst in Middelrode voor de klas. Via de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel, kwam ze terecht op de vroegere Paulusschool, waar haar schoonvader Jan van Hees directeur was. ,,Die school zat toen tijdelijk op Duinendaal, in afwachting van nieuwbouw in Boxtel-Oost", vertelt Van Hees. ,,Hij heeft de bouw van De Hobbendonken mee voorbereid en bij de opening afscheid genomen." In 1971 ging ze aan de slag in de eerste school in de nieuwbouwwijk.

Kinderen zijn door de jaren heen best veranderd, erkent de Boxtelse. ,,Vaak worden door ouders hele hoge eisen aan kinderen gesteld en merk je dat ze in een veel onrustiger samenleving leven. Kinderen moeten tegenwoordig zoveel: muziekles, zwemmen, noem maar op. Maar wat ik zo leuk vind is dat ze ook mondiger worden en iets durven te zeggen. Ik heb de indruk dat ik de kinderen daardoor veel eerder leer kennen en weet wat ze echt bezighoudt."

Van Hees heeft als stelregel dat kinderen zich op school prettig en veilig moeten voelen. Ze heeft een aardige graadmeter die aangeeft als de leerlingen helemaal thuis zijn in haar klas: ,,Het komt voor dat ze je mama of oma noemen als ze aan het werk zijn". Ze bekent dat ze te boek staat als een strenge leerkracht. ,,Ik ben duidelijk en houd van structuur. Daardoor weten kinderen wat ze aan je hebben. Maar ik vind het vooral belangrijk dat kinderen op school in hun waarde gelaten worden en dat ze kunnen werken aan hun zelfvertrouwen. Ik heb elke dag weer genoten van kinderen die hun eigen capaciteiten leren ontdekken."
21 december 2006

Print deze pagina

Terug