DARTER VAN GERWEN WINT SPORTVERKIEZING

Imposante erelijsten op Dag der Kampioenen

Michael van Gerwen is maandag 18 december verkozen tot sportman van het jaar in Boxtel. De 17-jarige darter reeg het afgelopen seizoen de prijzen aaneen, zowel in het junioren- als seniorencircuit. Atlete Marlies van Woerden kreeg de titel sportvrouw van het jaar, terwijl het eerste damesteam van volleybalvereniging Blue Smash tot beste sportteam werd uitgeroepen.

Wethouder Anton van Aert opende de Dag der Kampioenen officieel. Hij haalde een artikel uit Brabants Centrum aan, waarin de vraag werd geopperd of de gemeente Boxtel zich dit jaar had moeten nomineren voor de titel ’Sportiefste gemeente van Nederland’. De wethouder herinnerde zich dat de reacties op dat stuk wisselend waren. Sommige mensen vonden van wel omdat er in Boxtel veel en goed gesport wordt op hoog niveau. ’Nee’ vonden anderen omdat de gemeente geen echte rol speelt in de topsportprestaties die behaald worden. Van Aert vond de laatste reactie wel terecht.

,,Want de gemeente zet vooral in op breedtesport. Maar goede sportprestaties zijn wél belangrijk. Wij hebben waardering voor jullie. Kampioen worden betekent dat je je hebt ingezet om meer uit jezelf te halen. Dat is een levensles die sport ons leert. Vandaar dat we jullie vandaag huldigen.”

Als eerste werd Toon Hermes van de Liempdse voetbalvereniging DVG in het zonnetje gezet. ,,Jarenlang was deze man als keeper een betrouwbare sluitpost van de defensie van het eerste elftal van de club. Tot zijn zestigste bleef hij actief bij de veteranen. Dat is inmiddels geschiedenis geworden, maar dat houdt niet in dat hij niet meer op het sportpark gesignaleerd wordt”, vertelde spreekstalmeester Albert Habraken.

Hermes is tegenwoordig binnen DVG actief als keeperstrainer, kantinemedewerker, consul en veldinspecteur. Daarnaast is hij ook nog lid van de onderhoudscommissie. ,,Dit soort mensen, die zich op velerlei gebied inzetten, zijn onmisbaar voor een vereniging”, benadrukte Habraken. ,,DVG kan trots zijn op deze man.”

Schaatsster Janne Ariëns (13) werd verkozen tot sportjunior van het jaar. Ze was er beduusd van. ,,Ik ben eerder vandaag ook al gehuldigd op het Vmbo-College”, vertelde ze na afloop. ,,Maar deze verkiezing was spannender. Ik wist van niks, ik dacht dat ik hier kwam voor mijn broer die hier gehuldigd zou worden voor zijn skeelerprestaties. Ik had dit nooit verwacht.” Lachend draaide ze zich om naar haar broer. ,,Volgens mij is hij nu wel een beetje jaloers op me, vanwege deze prijs.”

Ariëns won het afgelopen seizoen het kampioenschap kleine banen bij de meisjes pupillen A van het gewest Noord-Brabant/Limburg. Daarnaast greep ze het goud bij het kampioenschap skeeleren in de categorie meisjes pupillen 1 in het district Zuid-Nederland. ,,Fantastische prestaties die bewijzen dat ze uit het goede hout gesneden is en die veel voor de toekomst beloven”, meende speaker Habraken.

STIMULANS
Sportploeg van het jaar werden de volleybalsters van Blue Smash, die zich speciaal voor deze gelegenheid in hun roze kampioensshirts hadden gehuld. Daarmee vormden ze een kleurrijk geheel in de volle raadzaal. De ploeg werd kampioen en promoveerde naar de eerste klasse, het hoogste niveau ooit voor een damesteam van Blue Smash. Aanvalster Mariska van Poppel, secretaris van de sportraad, was een van de leden van het team. ,,Normaal weet ik wel hoe deze Dag der Kampioenen verloopt omdat ik zelf bij de organisatie ben betrokken”, vertelt Van Poppel. ,,Dit keer was dat niet het geval, ik heb alleen de uitnodigingen naar de sportverenigingen gestuurd waarop ze teams konden nomineren. Ik was nu voor het eerst zelf aanwezig als sporter. Daarom had ik dit keer echt last van zenuwen.”

Haar teamgenoten Kelly van den Hurk en Lieke van de Zand genoten in de kantine na van hun onderscheiding. ,,Vorig jaar was mijn eerste seizoen bij Blue Smash”, vertelt middenspeelster Van den Hurk. ,,Ik kom uit Berlicum. Daar viel het team uit elkaar. Ik kwam hier in Boxtel terecht doordat ik Mariska kende. Het was een prachtig seizoen. Ik ben hier voor de eerste keer kampioen geworden.” Op dit moment bezetten de volleybalsters van Blue Smash de laatste plaats in de competitie. ,,We doen er alles aan om daar vandaan te komen”, vertelde diagonaal Van de Zand. ,,Er wordt hard aan gewerkt. Deze prijs is een stimulans daarbij, want door de vele verliespartijen dit seizoen vergeet je wel eens dat je kampioen bent geworden.”

LOFZANG
Ook Marlies van Woerden verliet stralend de zaal. De atlete van Prins Hendrik uit Vught hield de trofee die hoorde bij haar verkiezing tot sportvrouw van het jaar stevig in de handen. Van Woerden kroonde zich dit jaar tot Nederlands kampioene kogelslingeren bij de masters vrouwen boven 35 jaar. Daarnaast eindigde ze als eerste bij de werpvijfkamp, waarbij op één dag de onderdelen kogelslingeren, discuswerpen, kogelstoten, speerwerpen en het gewichtwerpen met negen kilo moesten worden afgewerkt. Ze leeft voor haar sport. ,,Ik train drie keer per week, anderhalf tot twee uur”, vertelde Van Woerden. ,,Daarnaast werk ik 38 uur per week en sport ik ook nog bij Tiga.” Van Woerden behoorde al een tijd tot de top in haar sport, maar een herseninfarct wierp haar ver terug. ,,Velen zouden er het bijltje bij hebben neergegooid, maar zij zette met ijzeren wilskracht door”, vertelde spreekstalmeester Habraken bewonderend.

Het voorlezen van de erelijst van de sportman van dit jaar was één grote lofzang op Michael van Gerwen. Zowel zijn overwinningen bij zowel de senioren als junioren in het Noors Open en het Noord-Ierland Open kwamen aan bod, als zijn senioroverwinningen in het Welsh Open, het Starlight Open, het Westeriaan Open, zijn tweede plaatsen bij het British Open en het Zwitsers Open, de kwartfinale op de International Darts League, de halve finale op de World Darts Trophy en zijn zege op de World Masters...

Bij het voorlezen van deze prestaties keek Van Gerwen wat verlegen om zich heen. De bewonderende blikken van de overige sporters, zijn moeder en zijn manager deden hem zichtbaar wat. Nerveus friemelde hij aan zijn groene dartsshirt. Zeker toen speaker Habraken ook nog zijn overwinningen met het Nederlands team ter sprake bracht. Met grote passen en een grote trotse glimlach op zijn gezicht liep Van Gerwen naar voren om de onderscheiding voor sportman van het jaar in ontvangst te nemen. Het applaus klonk overweldigend.
21 december 2006

Print deze pagina

Terug