STICHTING AL TIEN JAAR ACTIEF IN AFRIKA

Mill Hill-paters zien toe op projecten Luanda Jinja

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Theodoor van Leeuwen van de Stichting Support Group Luanda Jinja bewondert met de studenten van SintLucas de nieuwe website die voor de stichting is vervaardigd.

Het ondersteunen van een priesteropleiding van de Mill Hill-congregatie in Afrika vormde tien jaar geleden het doel van de Stichting Support Group Luanda Jinja. Tijdens de viering van het tweede lustrum in het schoolgebouw van SintLucas aan de Burgakker maakte de kersverse voorzitter Theodoor van Leeuwen uit Boxtel vrijdag 8 december duidelijk dat de stichting inmiddels op het hele Afrikaanse continent actief is. De Mill Hillers houden nog steeds toezicht op de projecten. ,,Dat is een belangrijke garantie voor succes", weet Van Leeuwen.

Het was Van Leeuwens broer Martien die als broeder en missionaris in 1996 aan de wieg stond van de stichting die zich sterk maakte voor de priesteropleiding in de grensplaatsen Luanda en Jinja in respectievelijk Kenia en Oeganda. ,,Studenten zaten in die jaren nog altijd bij kaarslicht te studeren. En als je weet dat het elke avond al om zes uur donker is, dan realiseer je ook dat actie geboden was", aldus Van Leeuwen. Een van de eerste projecten van de stichting was het inzamelen van middelen voor de aanschaf van een aggregaat.

De stichting heeft het werkgebied inmiddels uitgebreid. Uit de nieuwsbrieven, die onder meer met steun van de Boxtelse bedrijven Cragt en Drukkerij Tielen tot stand kwam, blijkt dat beschadigde bootjes van missionarissen gerepareerd worden, maar ook missieposten een onderhoudsbeurt krijgen. ,,Maar waar projecten eerst amper meer dan 6.000 euro behelsden, is nu sprake van projecten waarmee 40.000 tot 50.000 euro gemoeid is", aldus Van Leeuwen. De Support Group Luanda Jinja is inmiddels een erkende stichting, die kan rekenen op steun van de Wilde Ganzen, Cordaid en het NCDO, een Nederlandse overheidsorganisatie die in Boxtel ook bekend is van projecten in Salonta (RoemeniŽ).

,,Een stichting die zo actief is moet zich meer aan de buitenwereld laten zien", stelde de voorzitter tijdens de feestelijke bijeenkomst bij SintLucas. En de aanwezigheid in het gebouw van deze Boxtelse vakinstelling had alles te maken met een project dat de Support Group Luanda Jinja had opgezet met een achttal studenten van SintLucas@Work. Deze afdeling van SintLucas regelt concrete afstudeerprojecten voor studenten, die aan de vooravond staan van de grote stap naar het bedrijfsleven. ,,Dat ze nu een project konden doen voor een charitatieve instelling was alleen maar extra leuk", vertelde docent Paul Wertenbroek.

GARANTIE
De acht studenten organiseerden in SintLucas een presentatie van de huisstijl die voor de Support Group Luanda Jinja is ontwikkeld. Ook is een website gemaakt, waarop informatie te lezen is over de doelstellingen en projecten van de stichting (www.luandajinja.nl). Verder is de nieuwsbrief samen met de medewerkers van Cragt opgefrist en zijn logo's, briefpapier en visitekaartjes vervaardigd. ,,Alle bedrijven hebben daaraan om niet meegewerkt en daarom zijn het de vrienden van Luanda Jinja", sprak de voorzitter trots.

Van Leeuwen meldde dat alle projecten die door de stichting worden opgezet nauwlettend in de gaten gehouden worden door de paters en broeders van Mill Hill. Hij ziet de beoordeling door de Mill Hillers als een soort garantie. ,,Als we de zegen krijgen van deze ervaren missionarissen, dan weten we dat het goed komt met de projecten." Als voorbeeld noemde hij zijn broer Martien, die ruim 28 jaar in Afrika werkzaam was. Van Leeuwen vult aan dat de bestuursleden van de Support Group Luanda Jinja ook zelf enkele keren bij toerbeurt naar Afrika reizen om projecten te beoordelen.

Het werken voor een ideŽle stichting heeft de studenten van SintLucas geÔnspireerd om een inzamelingsactie te organiseren voor de Support Group Luanda Jinja. Alle activiteiten rondom de actie worden door de studenten opgezet. Directeur Walther Tibosch, die als gastheer werd verrast met een prachtig Keniaas houtsnijwerk, ondersteunde het initiatief direct. Als dank voor hun bijdrage aan het project van de Support Group Luanda Jinja, ontvingen de acht studenten een ebbenhouten briefopener. ,,Het bewijs dat de wereld klein is ligt nu in jullie handen", straalde voorzitter Van Leeuwen bij de uitreiking van de presentjes. ,,De briefopeners zijn gisteren op de markt in Nairobi gekocht en vandaag via een Mill Hill-broeder die naar Nederland reisde op Schiphol aangekomen."

Meer informatie: www.luandajinja.nl. Op de website wordt aangeven hoe giften gedoneerd kunnen worden aan deze stichting.
14 december 2006

Print deze pagina

Terug