BOXTELSE STICHTING VERGULD MET DONATIE

Bejaardenhuis in Salonta krijgt vorm

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bouw van het bejaardenhuis in Salonta vordert gestaag. Nog voor Kerstmis moet het pannendak klaar zijn.

De bouw van het bejaardenhuis in de Roemeense stad Salonta vordert gestaag. De eerste bewoners van het complex, dat werd opgezet door de Stichting Boxtel-Salonta, kunnen in de zomer van 2007 hun nieuwe woning betrekken, zo verwacht voorzitter Jos Geerts. Het project kreeg deze week een donatie van 20.000 euro van een landelijke bouworganisatie.

Het bejaardenhuis dat aan de rand van Salonta wordt gebouwd, gaat een belangrijke functie vervullen in een zorgcluster dat in de 23.000 inwoners tellende stad wordt gerealiseerd. In de directe nabijheid van het zorgcentrum bevindt zich het plaatselijk ziekenhuis. Ook een met Boxtels geld gefinancierde gaarkeuken (social care service), een apotheek en een opvang voor chronisch zieken maken deel uit van het complex.

Volgens voorzitter Geerts wordt in Salonta hard gewerkt aan de ruwbouw van het bejaardenhuis, dat in eerste instantie plaats gaat bieden aan dertig bewoners, die de beschikking krijgen over vijftien tweepersoons kamers. ,,Ik verwacht dat nog voor Kerstmis de dakpannen erop liggen en de afwerking kan beginnen", stelt Geerts. ,,Uniek is dat de hele winter wordt doorgewerkt. Dat is in RoemeniŽ, waar het streng kan winteren, ongebruikelijk. Het gros van de bouwplannen ligt in de winter stil."

In de zomer van 2007 moeten de eerste twee fases van het bejaardenhuis klaar zijn. Niet alleen zijn dan de vijftien kamers ingericht, ook zijn alle technische installaties klaar. De derde fase omvat de bouw van onder meer een keuken, een recreatiezaal en enkele technische ruimten. ,,Totdat de keuken klaar is, kunnen de bewoners hun eten betrekken bij de social care service, die naast het bejaardenhuis is gelegen", aldus Geerts.

LOTERIJ
De voorzitter van de Boxtelse stichting onderhoudt regelmatig contact met Salonta. Hoewel het project volledig onder Roemeense verantwoordelijkheid valt, draagt de Boxtelse stichting zorg voor de financiering van het project. Maar in maart van dit jaar liet Geerts al weten dat ook Salonta zelf een substantiŽle bijdrage levert. De protestantse kerk van dominee Ferenc Miklů heeft de grond gekocht waarop het bejaardenhuis wordt gebouwd. Als de bouwsom van 300.000 euro wordt overschreden, betaalt de kerk de rest.

De financiŽle vooruitzichten voor de verdere afwerking van het project zijn gunstig, zo vertelde Geerts deze week. Nog voor de kerstdagen verwacht hij een positief bericht van de NCDO, de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling die de Boxtelse bijdragen ondersteunt. En van het Bureau Organisatie Bouwwezen, dat onlangs het vijftigjarig bestaan vierde, werd een donatie van 20.000 euro ontvangen. Het bureau, dat is gevestigd in Zeist, vroeg haar klanten en relaties een gift over te maken voor het bouwproject in Salonta.

LOTERIJ
In Boxtel werkt de stichting aan de afronding van de loterij die tijdens het laatste Herfstfestijn werd gelanceerd. Voor een bedrag van 20 euro konden inwoners een bijdrage verlenen aan het project. Deelnemers maken kans op een CitroŽn C1, die op koopzondag 17 december op de Markt wordt verloot. Naast de auto worden ook enkele aantrekkelijke prijzen verloot. Naast veel inwoners hebben ook veel bedrijven en instellingen loten gekocht. ,,In sommige gevallen werden 100 tot 140 loten in ťťn keer aan de man gebracht", aldus Geerts.

De voorzitter van de Stichting Boxtel Salonta werkt momenteel aan de voorbereiding van een transport met goederen naar RoemeniŽ. De firma Vidotrans haalt deze week onder meer vijftien zogenaamde hoog/laagbedden met matrassen op bij een ziekenhuis in Maastricht. Samen met schoolmeubilair worden de bedden nog voor Kerstmis naar Salonta getransporteerd. In het voorjaar reist een delegatie met leerlingen van het Vmbo-College Boxtel naar Salonta. Geerts: ,,Als alles meezit kunnen de leerlingen dan al gaan werken aan de inrichting van het bejaardenhuis."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het bejaardenhuis van Salonta omvat vijftien tweepersoons kamers. In de zomer van 2007 verhuizen de eerste ouderen naar hun nieuwe onderkomen.
14 december 2006

Print deze pagina

Terug