ONDERNEMERS ORGANISEREN KERSTMARKT IN WINKELHART

'Boxtel heeft juist heel veel leuke winkels'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Yasmine Elfasi (links) en Yvonne Snijders zijn de twee kartrekkers van de Boxtelse kerstmarkt, die zaterdag 16 en zondag 17 december in het winkelhart wordt gehouden.

Met een tomeloze inzet en heel veel enthousiasme werkt een kleine groep winkeliers in het winkelhart van Boxtel aan de organisatie van een kerstmarkt. Zaterdag 16 en zondag 17 december staan de Rechterstraat en de Stationsstraat in het teken van de kerstmarkt; winkeliers in de andere winkelstraten leveren ook een bijdrage en op veel andere plaatsen gaan de winkels ook op koopzondag open. ,,Mensen moeten zich weer happy gaan voelen in Boxtel", zegt bestuurslid Arjen Witteveen van de Ondernemersvereniging Boxtel.

Witteveen is vol lof over het initiatief dat een groep ondernemers heeft genomen om in het winkelgebied van Boxtel iets extra's te organiseren rond de feestdagen in december. Na de sinterklaasacties met zwarte Pieten dient nu de tweedaagse kerstmarkt zich aan, die er vooral op gericht is om het winkelend publiek voor Boxtel te behouden en de gang naar de grote stad te temperen. ,,De ondernemers zijn erin geslaagd om de tegenvaller rondom de bonnenactie, die door een gebrek aan belangstelling niet door kon gaan, positief te vertalen", stelt Witteveen. ,,Het siert veel ondernemers dat ze niet bij de pakken zijn gaan neerzitten en de schouders onder iets nieuws hebben willen zetten."

Niet alleen als bestuurder van de Ondernemersvereniging Boxtel volgt hij de positieve ontwikkelingen in ondernemend Boxtel op de voet, ook als vertegenwoordiger van het citymanagement ziet Witteveen dat winkeliers bereid zijn om samen op te komen voor het gezamenlijk belang. ,,Dat zie ik niet alleen in het centrum, maar ook op andere plaatsen in Boxtel, zoals Breukelen, Oosterhof en Selissenwal, maar ook in Liempde, waar acties op touw worden gezet."

Hij vindt dat de aanpak van de ondernemers warmte en een goed gevoel zullen geven richting de klant. ,,Alle acties maken dat het gezellig wordt in Boxtel. Niet alleen achter de toonbank is het sfeervol, ook op straat is de uitstraling beter. Het is heel belangrijk dat winkeliers in Boxtel laten zien dat ze er zijn."

DRAAIBOEK
Twee ondernemers die aan de wieg staan van de kerstmarkt zijn Yasmine Elfasi van sigarenmagazijn Voets in de Recherstraat en Yvonne Snijders van Anyfma aan de Stationsstraat. Anyfma is een sfeervolle zaak waar sieraden, cadeauartikelen en spirituele spulletjes te koop zijn. ,,Een soort new age-winkel die zijn bestaansrecht al heeft bewezen", zegt Snijders trots. De jonge ondernemer pronkt met klanten die van ver buiten Boxtel naar haar zaak komen. ,,Het laat zien dat er in Boxtel veel meer te doen is dan veel mensen denken", stelt Snijders.

Elfasi en Snijders hebben enkele dagen voor de kerstmarkt de handen meer dan vol met het regelen van allerlei nevenactiviteiten. Naast het runnen van de eigen zaak, wordt onophoudelijk getelefoneerd met leveranciers van marktkraampjes, popcorn en poffertjes en kerstbomen. Ans Snijders, Yvonnes moeder, helpt ook mee in de organisatie. Daarnaast krijgen de ondernemers veel steun van de uitbater van lunchcafť Breaks op de Zwaanse Brug en enkele andere ondernemers, zoals Erwin Heijma van de Hema. ,,We zijn eigenlijk te laat begonnen met de organisatie", bekent Yvonne Snijders. ,,Daarom gaan we al heel snel evalueren en in januari al beginnen met de organisatie voor volgend jaar."

Volgend jaar? ,,Jazeker, volgend jaar gaan we opnieuw uitpakken en dan nog veel groter", benadrukt Elfasi. Haar motivatie om mee te helpen met de organisatie van de kerstmarkt is het terugbrengen van sfeer in het Boxtelse winkelgebied. ,,We willen de mensen in Boxtel laten zien dat het ook in ons dorp gezellig kan zijn in de winkelstraten. Het is te lang geleden dat er iets gezamenlijks is georganiseerd. Daarom hebben we onlangs zwarte Pieten uitgenodigd om naar het centrum te komen en komt er komend weekeinde een kerstman die lekker uitdeelt. De gezelligheid moet terugkeren."

INGEDUT
De eigenaresse van de bekende tabakszaak aan de Rechterstraat vindt het jammer dat veel ondernemers aanvankelijk weinig enthousiast reageerden op de ideeŽn. ,,Ik vind dat te veel ondernemers te afwachtend reageren en een beetje ingedut overkomen. We moeten de boel juist laten sprankelen, samen kunnen we er iets moois van maken." Inmiddels lijken veel winkeliers daarvan overtuigd en wordt op grote schaal meegedaan aan de tweedaagse kerstmarkt in hartje Boxtel. Elfasi: ,,Ik heb er heel veel zin in; als dit gaat bevallen, start ik al in januari met de voorbereidingen voor de kerstmarkt van 2007."

Yvonne Snijders van Anyfma zit ook boordevol energie. Ze vertelt dat er al langer plannen waren voor een kerstmarkt, maar dat in november pas concrete afspraken werden gemaakt. ,,Het is zonde dat niet alle winkeliers de deuren op zondag openen, maar gelukkig doen veel ondernemers mee", vertelt ze. ,,Vooral het argument dat opengaan geen zin heeft omdat het ook koopzondag is in de grote steden rond Boxtel is onzin. Boxtel heeft juist heel veel leuke winkels die je juist in de stad niet ziet. Ik ken mensen uit Dordrecht die regelmatig naar Boxtel komen omdat ze het kleinschalige karakter zo gezellig vinden. Het lukt dus best om mensen van buiten naar hier te halen."

Snijders juicht het toe dat de laatste jaren tal van nieuwe ondernemers zich in hartje Boxtel hebben gevestigd. ,,Tinks is zo'n voorbeeld, net als La SeŮora Dito." Als de kerstmarkt een succes wordt, wil ze in 2007 uitpakken met een lampionnenoptocht of een avondopenstelling met uitbundige feestverlichting. Dan zal ook de horeca nog nadrukkelijker bij de organisatie betrokken worden. Dit jaar al wordt verwacht dat een aantal kroegbazen een terrasje zal opbouwen of voor de inwendige mens zal zorgen. Er komen kraampjes waar glŁhwein, erwtensoep, poffertjes, crÍpes en wafels te koop zijn. En bij Jan Paashuis op de Zwaanse Brug kan natuurlijk aangeklopt worden voor oliebollen.

De gemeente Boxtel krijgt een compliment van Snijders. Niet alleen ging het lokale bestuur soepel om met het verlenen van allerlei vergunningen, ook werd een geldbedrag uitgetrokken voor concrete sponsoring van de kerstmarkt. ,,Het opzetten van de kerstbomen kon doordat de gemeente een kraanwagen ter beschikking stelde." Dat een aantal kerstbomen al snel werd ontvreemd, mocht de pret niet drukken. Inmiddels zijn nieuwe bomen geplaatst, op centrale plekken, zoals de Markt, de Zwaanse Brug en bij de Rabobank, zijn kolossale kerstbomen geplaatst. ,,Het wordt heel gezellig in Boxtel", voorspelt Snijders.

Met Elfasi kijkt ze uit naar zaterdag en zondag, hoewel ze zelf niet veel van de kerstsfeer in de winkelstraten zullen meemaken. ,,De winkels zijn namelijk open, dus we moeten achter de toonbank staan."
14 december 2006

Print deze pagina

Terug