'BADJUFFROUW' CAROLIEN DIKS

'Ik ga contact met mensen het
meeste missen'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zweminstructrice Carolien Diks brengt in zwembad Den Haagakker enkele jeugdige zwemmers de fijne kneepjes van het zwemmen bij.

Ze speelde ooit waterpolo tegen de bekende politica Erica Terpstra en was daarnaast actief als wedstrijdzwemster. Midden jaren zeventig slaagde Carolien Diks (61) voor de opleiding tot zweminstructrice, waarna ze van haar hobby haar werk maakte. De uit Rijswijk afkomstige Diks is sinds die tijd een bekend gezicht voor vele Boxtelaren, want de 'badjuffrouw' werkte vele jaren in het inmiddels verdwenen zwembad De Spetterhoek en sinds 1978 in zwembad Den Haagakker, dat zondag voor het laatst geopend is voor het publiek.

Een aantal personeelsleden van zwembad Den Haagakker gaat aan de slag in het nieuwe zwembad aan de Schijndelseweg, maar voor Diks eindigt haar loopbaan in het zwemonderwijs met de sluiting van Den Haagakker. ,,Ik wil me niet meer binden en meer tijd krijgen voor andere zaken, waaronder reizen. Bovendien word ik volgend jaar oma, zowel mijn dochter als mijn schoondochter zijn zwanger. Als het zover is, ga ik een dag in de week oppassen. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal stop als zweminstructrice. Ik heb mijn telefoonnummer gegeven aan de manager van het nieuwe zwembad en gezegd dat ik als oproepkracht beschikbaar ben. Mochten er problemen zijn, dan kan hij mij bellen."

Toch zal het een vreemde gewaarwording zijn voor Diks als ze vanaf volgende week niet meer 24 uur in de week als zweminstructrice in de weer hoeft te zijn. Komende zondag is het niet alleen de laatste dag dat Den Haagakker geopend is, maar ook de laatste keer dat er in het bad zwemexamens worden afgenomen. Diks: ,,Ik ga het werk als instructrice zeker missen. Niet als ik zondag bezig ben tijdens de zwemexamens, want dan denk ik niet aan mijn afscheid en ben ik alleen maar met mijn werk bezig. Op die momenten draai ik gewoon een knop om", zegt Diks.

,,Maar ik ben een heel emotioneel persoon en zal vooral de contacten met al die mensen gaan missen. Er zijn er bij die ik al dertig jaar ken, waaronder degenen waar ik bij De La Salle al mee werkte en die mee zijn gegaan naar Den Haagakker. De laatste weken komen veel mensen naar me toe om me te bedanken voor mijn inspanningen; op die momenten schiet ik heel snel vol. Ik heb als blijk van waardering onder meer een fotocollage, een schilderij met daarop een badpakje en een prachtige schaal gekregen van mijn groepen. Het is ook niet niks natuurlijk, want na bijna dertig jaar moet ik mijn leven een andere invulling zien te geven. Deze afscheidsweek is voor mij eigenlijk gewoon een jankweek."

Diks deed haar intrede in de Boxtelse zwemwereld in de midden jaren zeventig. In die jaren volgde ze met succes de opleiding tot zweminstructrice en liep ze stage bij zorginstelling De La Salle, waar ze na de stageperiode aan het werk ging als oproepkracht. ,,In die tijd zag de toenmalige bedrijfsleider van zwembad Den Haagakker mij aan het werk. Hij vroeg of ik ook bij Den Haagakker aan de slag wilde, waar ik wel oren naar had. Zo werkte ik vanaf 1978 in twee Boxtelse zwembaden. Jarenlang werkte ik veel meer uren in het zwembad bij De La Salle dan bij Den Haagakker, maar nadat De Spetterhoek enkele jaren geleden moest sluiten ben ik 24 uur per week gaan werken in Den Haagakker."

De Boxtelse was in de dertig jaar dat ze in De Spetterhoek en Den Haagakker actief was, van vele markten thuis. Ze was als instructrice onder meer betrokken bij disciplines als schoolzwemmen, trimzwemmen en aquajoggen. Ook was ze op zondagen regelmatig in Den Haagakker te vinden om toezicht te houden tijdens het recreatiezwemmen. ,,Ik heb het altijd leuk gevonden om met kinderen te werken. Dat is heel anders dan met volwassenen omdat kinderen heel direct en eerlijk zijn. Tijdens de lessen stond ik in tegenstelling tot veel andere instructeurs altijd in het water tussen de leerlingen omdat ik dat prettiger vond, de afstand kleiner was en ik bepaalde oefeningen beter voor kon doen."

Diks was naar eigen zeggen vrij streng tijdens de lessen. ,,Het mocht van mij best gezellig zijn, maar als we aan de slag gingen, moest er ook gewerkt worden en eiste ik prestaties. Nee, van vrijblijvendheid tijdens de lessen hield ik niet. Ik vind dat kinderen een duidelijke leiding nodig hebben. De ouders vonden dat overigens ook wel prettig omdat ze zagen dat hun kinderen veel van de lessen opstaken", aldus Diks. ,,Ik kon helemaal in mijn lessen opgaan en heb in mijn ijver wel eens een doof kind verweten dat het niet goed luisterde. In het vuur van het lesgeven dacht ik daar gewoon even niet aan."

Diks verbaast zich als toezichthouder in het zwembad regelmatig over de onverantwoordelijke wijze waarop sommige ouders met hun kinderen omspringen. ,,Het komt voor dat ouders hun kinderen op de hoge duikplank zetten en aansporen om ervan af te springen, terwijl die kinderen daar nog helemaal niet aan toe zijn. Of ouders die kinderen van een jaar of vier alleen de steile trap naar de glijbaan op laten klimmen, met alle risico's van dien." Terugkijkend op haar loopbaan in het Boxtelse zwemonderwijs stelt Diks dat ze een mooie tijd heeft gehad. ,,Het was niet alleen leuk om te doen, maar vooral ook een hele zinvolle bezigheid", zegt ze.

En ding is zeker: Diks blijft in ieder geval zwemmen. ,,Vroeger speelde ik waterpolo op een redelijk hoog niveau bij Raket in Delft en RPC in Rijswijk en deed ik aan wedstrijdzwemmen. Als instructrice ben ik dertig jaar lang in De Spetterhoek en Den Haagakker actief geweest. Zwemmen is altijd mijn grote hobby geweest. Daarom blijf ik zwemmen en ga ik straks met de trimzwemgroep meedoen die ik altijd op woensdagavond onder mijn hoede had. Het gaat om een groep die bestaat uit veertien mannen en acht vrouwen, die het leuk vinden om waterpolo te spelen. Nee, ik ben dan dus geen instructrice meer, maar gewoon lid van de groep. Daar kijk ik naar uit. Het zal in het begin niet meevallen, maar het lijkt me toch fijn om straks mijn leven op een andere manier in te vullen, al zal het afscheid van Den Haagakker zeker niet makkelijk voor me zijn."
14 december 2006

Print deze pagina

Terug