UITBREIDING MAG GEEN VLAG OP MODDERSCHUIT WORDEN

Ouders renoveren Theresiaschool zelf

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De patio tussen het schoolgebouw en de nieuwe vleugel voor buitenschoolse en kinderopvang (rechts) wordt straks gebruikt als speelplaats voor de peuters. Voor de leerlingen van Sint-Theresia moet achter de nieuwbouw nog een schoolplein worden aangelegd.

Afgeplakte vloeren, plafondtegels die zijn verwijderd en overal stof. Wat wil je als overal wordt geschilderd, geschuurd en gezaagd. En tegels worden gezet. Geen ideale lesomgeving. Toch is dat deze weken de dagelijkse praktijk in basisschool Sint-Theresia. Naast de leerlingen en leerkrachten bevolken bouwvakkers de Lennisheuvelse school. Maar ook ouders steken de handen uit de mouwen...

Twee weken geleden werd de nieuwbouw op het achterterrein van de Theresiaschool opgeleverd door bouwbedrijf Koppen uit Liempde. Een ruime speelzaal en twee moderne lokalen voor buitenschoolse en peuteropvang zijn dit jaar gerealiseerd op wat voorheen de speelplaats was.

Geld om de bestaande klaslokalen op te knappen was er niet. En dat steekt de ouders. Zo'n mooie nieuwe vleugel en dan van die verouderde lokalen en wc's in de bestaande bouw. Geen gezicht, natuurlijk. En dus trommelden twee actieve moeders, Desirťe Baaijens en Ans Brands, een grote groep vrijwilligers op om ook de leslokalen, de wc's en de centrale hal flink aan te pakken. Om aan wat extra geld te komen wordt de opbrengst van de kerstmarkt op 21 december ook aan de grootscheepse opknapbeurt besteed.

VRIJ NEMEN
Schooldirecteur Theo Dielen staat er dagelijks versteld van wat vrijwilligers tot stand brengen. ,,Er zijn ouders die zelfs vrije dagen opnemen om het werk klaar te krijgen. Zelfs op zondag werd hier nog gestukadoord. Ook krijgen we bouwmaterialen aangereikt om de school zo goedkoop mogelijk op te knappen. Zaterdag kwam een van de vaders van onze leerlingen een kijkje nemen en die bood spontaan een compleet nieuwe systeemplafond voor de klaslokalen aan. De komende dagen worden de plafondtegels aangebracht."

In het bouwbestek was onvoldoende ruimte om de complete school te renoveren. Lang niet alle klaslokalen konden vernieuwd worden, maar dat dit nodig was onderkende ook het schoolbestuur Sint-Christoffel. Vandaar dat het bestuur eerder dit jaar toch besloot om in alle leslokalen de vloerbedekking te vernieuwen. Dat was voor de ouders aanleiding om ook het schilderwerk aan te pakken. Die geste werd door het schoolbestuur beloond met het beschikbaar stellen van de materialen.

Inmiddels is ook het stucwerk aan de wanden aangepakt. Dat er ook geen geld was om de kindertoiletten te vernieuwen, verhinderde niet dat ook dat probleem is aangepakt. Sinds de laatste verbouwing in 1997 stonk het altijd in de school. Met de aanleg van een mechanische ventilatie zou het probleem opgelost moeten worden. Maar door de kinder-wc's te vernieuwen is ook de oorzaak van de overlast aangepakt.

PETJE AF
,,Ik neem diep mijn petje af voor wat de ouders hier voor elkaar krijgen", aldus Dielen. ,,Het is echter nog een complete 'bouwput' en ik vraag me af of we het allemaal op tijd afkrijgen. Nu kunnen we nog tijdelijk gebruikmaken van de nieuwbouw zodat de klaslokalen gerenoveerd kunnen worden. Maar op 20 december moet de nieuwbouw leeg zijn want dan wordt daar de vloerbedekking gelegd. Op 15 januari start daar immers de buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf Kindertuin."

Donderdagochtend 7 december heeft wethouder Anton van Aert een kijkje genomen bij de werkzaamheden in de Theresiaschool. Dielen: ,,Ik heb waardering voor de wethouder omdat hij zich sterk heeft gemaakt voor de financiŽle middelen om de school uit te breiden." Dat de gemeente echter met onvoldoende geld over de brug is gekomen om de bestaande lokalen aan de eisen van deze tijd aan te passen, vindt de schooldirecteur onbegrijpelijk: ,,Als we niet zo'n fantastische groep ouders hadden, zou de nieuwbouw straks als een vlag op een modderschuit staan. Het is toch eigenlijk te zot voor woorden dat je vandaag de dag op deze manier een school moet renoveren."

Wethouder Van Aert zegt begrip en vooral bewondering te hebben voor de inzet van de ouders om het interieur aan te pakken, maar bestrijdt dat de gemeente Boxtel de school in Lennisheuvel in de kou laat staan. ,,Het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor de binnenkant van de school. We hebben zo'n 800.000 euro geÔnvesteerd om Sint-Theresia uit te breiden tot een kleine brede school zodat onder meer ook de kinderopvang er een riante plek krijgt. Gelet op de teruglopende leerlingenaantallen hadden we er ook voor kunnen kiezen om te wachten tot in het bestaande gebouw ruimte zou ontstaan. Dat vonden we niet wenselijk", aldus Van Aert.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Samen met enkele moeders is schooldirecteur Theo Dielen druk in de weer om rommel die de renovatie met zich meebrengt op te ruimen.




7 december 2006

Print deze pagina

Terug