JEUGDHUIS PIUS X 25 JAAR GELEDEN UITGEBREID

'Sporthal is onmisbaar voor Liempde'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter HenriŽtte Schalkx (rechts) en beheerster Annelies Tausch op de balustrade van sporthal Pius X te Liempde.

Het is alweer 25 jaar geleden dat bij jeugdhuis Pius X in Liempde een sporthal werd geopend. Het jubileum wordt sober gevierd. Het stichtingsbestuur geeft een brochure uit waarin alle clubs die gebruikmaken van de sporthal zich presenteren. Komende week wordt het informatiebulletin in Liempde huis aan huis verspreid.

,,Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar hier is altijd bedrijvigheid. Sporthal Pius X is een voorziening die van groot belang is voor de gemeenschap Liempde."

Voorzitter HenriŽtte Schalkx van het stichtingsbestuur dat Pius X beheert, glimt van trots als zij over de balustrade naar de gymmende kinderen van basisschool De Oversteek kijkt. Overdag wordt de sportvloer momenteel hoofdzakelijk gebruikt door de leerlingen die een eindje verder in noodgebouwen tijdelijk les krijgen tot de nieuwbouw van hun school klaar is. ,,Overdag is er nog ruimte voor nieuwe gebruikers, maar in de avonduren is de sporthal volledig bezet", weet Schalkx.

Veel Liempdse sportclubs maken wekelijks of periodiek gebruik van de ruime sportzaal aan de Oude Dijk. ,,We voldoen aan de officiŽle afmetingen en dus kunnen hier alle zaalsporten terecht."

De volleyballers en badmintonners van de Liempdse Omni Vereniging zijn vaste gebruikers van Pius X, maar ook zaalvoetballers van DVG, de KPJ en de sportieve ouderen van het GALM-project. De plaatselijke judoclub organiseert er haar toernooien. Voorts is de luchtbuksvereniging uit Boxtel er gevestigd en gebruiken onder meer korf- en handbalclubs uit Sint-Michielsgestel, Schijndel en Best de sporthal.

De bouw van een eigen sportzaal kon een kwarteeuw niet rekenen op voldoende politieke steun in de toen nog zelfstandige gemeente Liempde, heeft Schalkx uit de overlevering meegekregen. ,,Dankzij de inspanningen van een particulier comitť en door de verkoop van een gemeentelijk stuk bos is er toch een volwaardige voorziening gekomen. Tot die tijd moesten we het doen met een gymzaaltje", vertelt de voorzitter die na vier jaar op zoek is naar een opvolgster.

GROOT ONDERHOUD
Annelies en Stef Tausch uit Boxtel zijn sinds acht jaar de beheerders van de Liempdse sporthal. Ze ontvangen alle groepen die er activiteiten hebben en zorgen na het sporten voor gezelligheid in de kantine die op de balustrade is gerealiseerd.

,,Het was destijds over en weer wel even wennen, maar inmiddels voelen we ons hier echt gastheer en gastvrouw. We houden de sporthal en het jeugdhuis schoon en verzorgen ook het klein onderhoud. Voor het groot onderhoud zorgt de technische commissie", vertelt de beheerster.

Het instandhouden van een sporthal is alleen mogelijk dankzij een grote groep vrijwilligers. Daaraan heeft Pius X geen gebrek. Schalkx: ,,Maar ook de jaarlijkse subsidie van de gemeente is van levensbelang om deze voorziening te behouden. Gelukkig hebben we hele goede contacten met de gemeente. De meerjarenplanning voor het groot onderhoud wordt in nauw overleg samengesteld."

De laatste jaren heeft Pius X volgens de voorzitter een flinke facelift ondergaan. De buitenkant is helemaal opgeknapt en de verwarmingsinstallatie is vernieuwd. Volgend jaar wordt onder meer de verlichting vervangen.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Overdag wordt de Liempdse sporthal Pius X momenteel veelvuldig gebruikt door de leerlingen van basisschool De Oversteek.
7 december 2006

Print deze pagina

Terug