BOETE KAN OPLOPEN TOT 75 EURO

Boxtel opent aanval op overlast hondenpoep

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De gemeente Boxtel bindt de strijd aan met baasjes die hun honden laten poepen buiten de uitlaatzones. De eigenaar van deze Liempdse hond had wel een poepzakje op zak.

De overlast van hondenpoep staat ook in Boxtel met stip op nummer één van de ergernissen top tien. Het gemeentebestuur heeft tijdens de onlangs afgelegde wijkbezoeken gemerkt dat hondenpoep heel veel inwoners een doorn in het oog is. Daarom is de algemene plaatselijke verordening (APV) deze week aangescherpt en riskeren hondenbezitters een hoge boete als ze hun huisdier laten poepen buiten de officiële uitlaatplaatsen.

Boxtel kent een lange historie als het gaat om de bestrijding van hondenpoep. Naast de aanleg van uitlaatzones en uitlaatplaatsen en de plaatsing van zogenaamde Depodogs in de wijk Oost, werd enkele jaren geleden een poepzuiger aangeschaft waarmee WSD de uitlaatplaatsen schoonmaakt. Ook een voertuig van de gemeente kan ingezet worden als poepzuiger. ,,Maar die maatregelen zijn niet voldoende om het probleem aan te pakken", constateert burgemeester Frank van Beers.

Van Beers maakte deze week bekend dat Boxtel de overlast van hondenpoep zat is. ,,Het is een bron van ergernis, het is ronduit smerig en zelfs een gevaar voor de volksgezondheid om overal uitwerpselen op straat te laten liggen." Hij deed een oproep aan inwoners om honden niet meer uit te laten op plekken waar veel mensen komen of waar kinderen spelen. ,,Mensen moeten beseffen dat zoiets niet hoort. Dat doe je toch niet."

De burgemeester legde uit dat de gemeente tot deze week geen juridische instrumenten had om handhavend op te treden. Hondenbezitters die geen gebruik maakten van de uitlaatplaatsen konden niet beboet worden. ,,Dat is nu veranderd doordat we de APV hebben aangepast. Mensen moeten hun hond laten poepen op uitlaatplaatsen en als er een 'ongelukje' buiten deze plekken gebeurt, dient de poep met een schepje of een zakje opgeruimd te worden."

NIET FATSOENLIJK
Van Beers denkt niet dat de overlast door hondenpoep beteugeld kan worden door de aanscherping van de regels. Hij erkent dat overtreders door de politie of buitengewone opsporingsambtenaren betrapt moeten worden alvorens een boete van 50 tot 75 euro kan worden uitgeschreven. ,,Maar misschien is het weer een stap in de goede richting en dringt bij meer mensen het besef door dat het niet fatsoenlijk is om de hond overal te laten poepen."

Het gemeentebestuur overweegt om in de nabije toekomst nog meer maatregelen te nemen om de overlast van hondenpoep aan te pakken. Maar in eerste instantie beperkt men zich tot de aanpassing van de APV. Van Beers: ,,In een tijd van deregulering is het misschien opvallend dat deze regel in het leven wordt geroepen. Maar de wijkbezoeken hebben duidelijk gemaakt dat heel veel mensen last hebben van het probleem. Door in buurten en wijken gesprekken te voeren, hopen we meer mensen te bereiken en de overlast te verminderen."

De komende tijd wordt in het gemeentehuis bekeken of er voldoende uitlaatplekken zijn in Boxtel. Via de wijkorganen kan duidelijk worden waar behoefte is aan meerdere uitlaatplaatsen. Daarnaast denkt Van Beers aan een pilotproject om buitengewone opsporingsambtenaren vaker de wijken in te sturen om burgers te attenderen op hun gedrag. Ook wordt nagedacht over het verplicht stellen van een poepzakje. ,,De beste oplossing is echter dat burgers zelf gaan begrijpen dat het niet netjes is om met hondenpoep voor zoveel overlast te zorgen."
30 november 2006

Print deze pagina

Terug