ADJE EN THEO IN PODIUM BOXTEL

Lachen om kneuterig muziekkorps

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Zingende Decoupeerzaag verzorgt in Boxtel een try-out van haar eerste theatershow. Rechtsonder Adje en Theo. (Foto: Ralph Kämena).

De harmonie van Budel speelt donderdag 7 december in Podium Boxtel. Althans, wat er over is van het muziekgezelschap. Slechts vijf van de 35 leden komen opdraven als de jaarlijkse revue wordt opgevoerd. Het leidt tot doldwaze taferelen met Adje van Nispen in de hoofdrol. Je weet wel: Adje, de sullige assistent van Paul de Leeuw in diens tv-show 'Mooi! Weer de Leeuw'.

Adje werd anderhalf jaar geleden opeens een bekende televisiepersoonlijkheid. De wat verlegen, onhandig stuntelende jongeman met opgetrokken bovenlip is dé ultieme aangever gebleken van Paul de Leeuw tijdens zijn wekelijkse tv-programma.

,,Het begon allemaal als een grap", vertelt Adje in de hal van wat eens het Elisabeth-ziekenhuis in Tilburg was. Daar, in een oude kloostervleugel, is het theatergezelschap De Zingende Decoupeerzaag een van de artistieke, muzikale en creatieve huurders van een gebouw wat nu Carré heet. Het oude hospitaal vormt het onderkomen voor tal van kunstzinnig aangelegde personen.

In een van de kantoortjes worden de ideeën bedacht voor De Zingende Decoupeerzaag. Het gezelschap trad jaren geleden op in De Efteling als een minimuziekkorps. Adje speelde er de lyra en keek steeds verdwaasd om zich heen, lette niet op de marsorde en had het regelmatig aan de stok met de tamboer-maître. Bezoekers van het attractiepark werden op die manier met aansprekend straattheater verrast.

VERWARRING
,,Na vier jaar hield het op bij De Efteling. We besloten met het concept het theater in te gaan en kozen het thema van een revue. Dat kwam niet echt van de grond en daarom mailden we naar Paul de Leeuw of hij onze wens in vervulling kon laten gaan. Namelijk een liedje op tv te spelen voor onze dirigent", blikt Adje terug.

De groep werd uitgenodigd en zorgde voor de nodige verwarring tijdens de televisie-uitzending. Werd de dirigent nu vijftig of was hij veertig jaar bij de vereniging? Mede dankzij het optreden van Theo van Dongen, die Adje regelmatig terug de tribune op stuurde en zich steeds ergerde aan zijn gestuntel, vroeg menigeen zich af op het echt was of nep wat de vijf mannen in hun oranje overhemd en rood-wit-blauw gestreepte giletje op de beeldbuis brachten. Theo lacht: ,,De Vara kreeg stapels boze brieven. Paul ging toch echt te ver met de manier waarop hij Adje voor schut zette. De kijkers dachten dat het écht was...".

Het liedje voor de orkestleider werd niet gespeeld. ,,Wel kregen we de uitnodiging om een week later terug te komen." Het is uitgelopen op een wekelijkse terugkeer, zonder dat de dirigent ooit zijn muzikale hulde kreeg. Bovendien is Adje alleen overgebleven. ,,Paul en ik improviseren continu en met de hele groep werd dat te ingewikkeld", aldus Adje.

Begin januari gaat De Zingende Decoupeerzaag eindelijk het theater in met de Revue van Nu. ,,Dankzij de tv-show van Paul de Leeuw heeft onze theatergroep een flinke duw in de rug gekregen", erkent Theo. Zijn collega Adje knikt: ,,Het effect was vooraf niet te overzien. We hadden gehoopt wat extra naamsbekendheid te krijgen, maar wat afgelopen anderhalf jaar is gebeurd, is onbeschrijfelijk."

De twee spreken van een succes waar je als artiest alleen maar van kunt dromen. Theo: ,,Het zorgde er echter wel voor dat de voorbereidingen voor onze theatershow even in de koelkast werden gezet. Maar nu zijn we bijna klaar voor première."

INTERACTIEF
Waarom gekozen is voor de persiflage van een muziekkorps? ,,We willen de kneuterigheid van een clubje uitbeelden. We streven een soort man-bijt-hondgevoel na. Het had net zo goed de turnclub 'Ik lig dubbel' kunnen zijn, maar we hebben alle vijf iets met muziek. Vandaar dat ik met het idee van een blaasorkest ben gekomen. Niet dat ik zelf muzikaal ben. Ik heb ooit in een Tilburgs carnavalsorkestje gespeeld, maar kan geen noot lezen. Ik kwam niet verder dan de sambaballen", grinnikt Adje, die laat weten een grote fan te zijn van André van Duin.

In de Revue van Nu geeft Adje als jongste lid van het Budelse harmonieorkest samen met de strenge penningmeester Theo van Dongen inhoud aan komische sketches. Drie muzikanten maken de show compleet.

Ondanks dat slechts vijf leden van het muziekkorps present zijn voor de grote jaarlijkse revue, wordt besloten de uitvoering toch door te laten gaan. Theo: ,,Het wordt een bonte mengeling van klassiek ballet, een poedelshow, een nog bruine Michael Jackson, gevoelige liederen en slapstick." Adje trekt een strak gezicht als gevraagd wordt of het publiek interactief bij de voorstelling wordt betrokken. ,,Ik weet het niet, het zou kunnen." En met een big smile en een veelbetekenende blik: ,,Ja, ik denk wel dat van de toeschouwers ook iets verwacht wordt..."

Adje van Nispen en Theo van Dongen zijn niet de echte namen van de twee theaterartiesten. Hoe ze in werkelijkheid heten, willen de twee niet kwijt. ,,Iedereen kent ons nu als Adje en Theo. Laat dat maar zo."

Adje's Revue van Nu is te zien op donderdag 7 december in Podium Boxtel aan de Burgakker. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaartjes kosten 13,50 euro (inclusief pauzedrankje) en zijn te koop bij het UITpunt Boxtel in de bibliotheek aan de Burgakker of een uur voor aanvang aan de zaal. Reserveren via internet kan ook: www.podiumboxtel.nl.
30 november 2006

Print deze pagina

Terug