ONDERNEMER JAN VAN VROENHOVEN VERLAAT DDA

'Vertrouwen bepaalt het leven'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ondernemer Jan van Vroenhoven heeft jarenlang geijverd voor verbreding van de rijksweg A2. De discussie over fijn stof voorkomt vooralsnog dat spitsstroken in gebruik worden genomen.

Een ondernemende Boxtelaar die in zijn woonplaats relatief onbekend is gebleven. Zo zou je Jan van Vroenhoven kunnen omschrijven. In 's-Hertogenbosch kennen ze hem echter maar al te goed. De algemeen directeur van DDA Business Group te Rosmalen, een bedrijf dat actief is op gebied van detachering en reproservices en bovendien een projectbureau omvat, heeft zich ontplooid als een bestuurlijke spin in het web van het bedrijfsleven.

De DDA Groep viert vrijdag 24 november het twintigjarig bestaan. De Orangerie in de Brabantse hoofdstad is de plek waar Van Vroenhoven ook officieel afscheid neemt van het bedrijf dat hij in 1986 oprichtte. Hoewel hij nog niet meteen de deur van het pal naast de rijksweg A2 gesitueerde bedrijf achter zich dichttrekt, acht Van Vroenhoven de tijd rijp om zijn zaak over te dragen.

DDA Detachering en DDA Reproservices zijn inmiddels in andere handen overgegaan. De onderhandelingen over de toekomst van het projectbureau verkeren in een beslissende fase, zo meldde Van Vroenhoven deze week. Zijn bedrijf is in Boxtel vooral bekend als sponsor van het jaarlijkse tennistoernooi van LTV Munsel.

Vijftien jaar lang heeft Van Vroenhoven het toernooi voor 35-plussers van LTV Munsel gesponsord. ,,Tja, dat hoort erbij als je een onderneming leidt. Dan hoor je ook een bijdrage te leveren aan de samenleving door het verenigingsleven te ondersteunen. Dat het seniorentoernooi van LTV Munsel bekend is geworden blijkt wel uit de volgende anekdote. Toen ik me ooit ergens voorstelde als de directeur van DDA Groep, zei die persoon: 'DDA? Dat is toch die tennisclub uit Boxtel?' Ha, ha. Leuk hŔ. Maar ik heb die man toch maar gauw uit de droom geholpen..."

De reden om juist LTV Munsel te sponsoren is niet toevallig. ,,Zelf speelde ik vijftien jaar competitie bij die club en mijn echtgenote zat in de toernooicommissie. Toch was het niet vanzelfsprekend dat ik destijds het seniorentoernooi financieel adopteerde. Het bestuur van Munsel vroeg een bepaald bedrag, maar ik heb eerst bij andere clubs ge´nformeerd of dat reŰel was. Uiteindelijk zijn we toch tot overeenstemming gekomen."

AUTOCAD
Van Vroenhoven werd bijna 65 jaar geleden geboren in Best. ,,Van huis uit ben ik SPD'er. Ik kreeg een baan als bedrijfsadministrateur bij het toenmalige Orgachemia (thans onderdeel van bioMÚrieux ľ red.) en kon zodoende een woning krijgen in Boxtel."

Ondanks dat hij vier jaar later de overstap maakte naar een technisch adviesbureau in 's-Hertogenbosch bleef Van Vroenhoven in Boxtel wonen. Hij raakte ge´nteresseerd in automatisering van bedrijfsadministraties maar vond het mede daardoor ook opmerkelijk dat in de tekenkamer van het bedrijf weinig of niet met de computer werd gewerkt. ,,Het tekenprogramma Autocad bleek moeilijk om mee te werken. Er is toen software ontwikkeld om het tekenprogramma gebruiksvriendelijker te maken. Ik denk dat we hier wel vierhonderd tekenaars hebben opgeleid", vertelt Van Vroenhoven.

Als hij praat over 'hier' dan doelt hij op zijn eigen bedrijf. Nadat hij in 1985 in het bedrijf waar hij werkte via een management buy-out de leiding kreeg en zijn start maakte als zelfstandig ondernemer, besloot Van Vroenhoven ook een tweede onderneming op richten. In 1986 ontstond DDA, een afkorting die staat voor design, detachering en automatisering.

BESTUURDER
Dat hij aan de vooravond van zijn 65ste verjaardag staat, wil niet zeggen dat Van Vroenhoven, die vijf jaar geleden de ondernemersprijs van 's-Hertogenbosch kreeg, toe is aan zijn pensioen. ,,Nee, sterker nog. Ik vind dat voor een ondernemer geen pensioengerechtigde leeftijd bestaat. Wel ben ik twee jaar geleden na gaan denken over de toekomst van dit bedrijf."

Uiteindelijk koos de Boxtelaar voor een opsplitsing. ,,DDA Reproservices is overgenomen door Gert-Jan van Roosmalen (woont ˇˇk in Boxtel!) van ADC, maar blijft onder de huidige naam voortbestaan. Ook de naam DDA Detachering blijft, maar dit bedrijfsonderdeel is inmiddels in handen van een Franse beursgenoteerde onderneming, de Alten Group. De overname van het projectbureau verkeert in een vergevorderd stadium."

Sinds 1985 is Van Vroenhoven actief in diverse overlegstructuren. Als voorzitter van een platform van diverse ondernemersverenigingen in 's-Hertogenbosch zat hij regelmatig met politici en bestuurders rond de tafel. In die hoedanigheid heeft hij zich ook sterk gemaakt voor carpoolen en de aanleg van spitsstroken langs de rijksweg A2.

Als kringvoorzitter van Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging in noordoost Brabant heeft Van Vroenhoven zitting in de Sociaal Economische Raad (SER) van deze provincie.

RUSTIG BLIJVEN
Nadat hij zich heeft teruggetrokken als algemeen directeur van DDA Business Group gaat Van Vroenhoven zich meer toeleggen op zijn rol als mediator bij het bedrijf De Conflictmeesters, waarvan Boxtelaar Theodoor van Leeuwen directeur is. ,,Nee, ik ga niet vissen. Ik koop pas een hengel als er geen vis meer te koop is."

Als selfmade man en doener wil Van Vroenhoven bezig blijven. ,,Toch ben ik geen druktemaker. Ik blijf vrijwel altijd rustig; dat kan ook omdat ik in mijn bedrijf de juiste mensen op de juiste positie heb zitten. Ik heb vertrouwen in hen. Vertrouwen bepaalt overigens in mijn ogen ook een belangrijk deel van je leven. Pas als ik me ergens druk over maak, is er echt iets loos."
23 november 2006

Print deze pagina

Terug