RON VORSTENBOSCH GAAT VOOR HET EERST STEMMEN

'Stemmen op achttiende verjaardag. Leuk'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ron Vorstenbosch wordt gefeliciteerd met zijn achttiende verjaardag door de leden van het stembureau in De Rots.

Ron Vorstenbosch vierde gisteren een bijzondere verjaardag. Op de dag dat de Boxtelaar 18 werd mocht hij voor het eerst gaan stemmen. Samen met zijn moeder toog hij naar het stembureau in gemeenschapshuis De Rots om zijn eerste stem uit te brengen. ,,Als je stemgerechtigd bent moet je gaan stemmen. Het is een belangrijk moment om invloed uit te oefenen."

Vorstenbosch was zich lange tijd niet bewust van het feit dat hij mee mocht doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Via kennissen en op school had hij gehoord dat je pas mag stemmen als je zes weken 18 bent. ,,Ik was dus wel een beetje verrast toen ik een paar weken geleden een stempas thuisgestuurd kreeg", stelt de zesdejaars scholier van het Jacob-Roelandslyceum. ,,Toen ben ik de politiek veel meer gaan bijhouden, vooral op televisie. Ik heb geprobeerd vooral op de inhoudelijke boodschap te letten, zodat ik niet alleen op een hoofd stem." Dat hij juist op zijn achttiende verjaardag mag gaan stemmen vindt de scholier 'leuk'. ,,Het is grappig dat de verkiezingen samenvallen met mijn verjaardag. Voor de meeste leeftijdsgenoten is het echter de eerste keer dat ze mogen gaan stemmen."

NIET ZEUREN
Vorstenbosch, die na dit jaar international business wil gaan studeren in Tilburg, vertelt dat op het Jacob-Roelandslyceum veel aandacht is besteed aan de verkiezingen. Hij deed ook mee aan de scholierenverkiezingen, die werden gewonnen door de PvdA. Maar Geert Wilders kreeg ook veel stemmen. ,,Ik denk dat vooral jongere leerlingen op Wilders hebben gestemd. In onze klas viel het wel mee."

Kort voordat Vorstenbosch gistermiddag naar het stembureau ging, had hij zijn politieke keuze nog niet bepaald. ,,Ik ben dus nog een zwevende kiezer." Hij vindt het belangrijk om van het stemrecht gebruik te maken. ,,Wie niet stemt, moet de komende vier jaar niet zeuren." Op welke partij de jarige uiteindelijk heeft gestemd is niet bekend. ,,Dat hoeft niet in de krant."
23 november 2006

Print deze pagina

Terug