GEMONDSE JEUGD WERKT MEE AAN KUNSTPROJECT

Tegels schilderen voor
Gestels gemeentehuis

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gabriëlle Carol en Demy Schuurmans van de Sint-Lambertusschool uit Gemonde beschilderen geconcentreerd hun tegeltjes.

De kinderen van basisschool Sint-Lambertus uit Gemonde mochten dinsdag hun creativiteit botvieren op tegeltjes. Onder leiding van initiatiefnemer Max van Huut, de architect van het nieuwe Gestelse gemeentehuis, schilderden ze dat het een lieve lust was. Ook de leerlingen van de tien andere basisscholen in Sint-Michielsgestel hebben dit gedaan. De in totaal ruim 600 tegeltjes worden uiteindelijk in de hal van het nieuwe gemeentehuis van Sint-Michielsgestel verwerkt.

Met lange plastic schorten aan en vol concentratie zitten de kinderen over hun tegeltjes gebogen. Geconcentreerd werken ze aan hun kunstwerkjes. Het is dan ook niet niks om over enkele weken je tegel, verwerkt in een van de muren van het nieuwe gemeentehuis, terug te zien. Architect Van Huut overziet het geheel vanaf de zijkant. ,,Het is belangrijk dat het nieuwe Gestelse gemeentehuis van het kind wordt”, legt hij het doel van het tegeltjesproject uit. ,,Dan zijn ze later als ze groot zijn ook blij met het gemeentehuis, want hierdoor wordt het hun gebouw. De gemeente is voor kinderen iets heel abstracts. Met dit project komt het dichterbij.” Van Huut vindt het belangrijk dat mensen betrokken worden bij hun omgeving. ,,Dan worden ze er trots op.” Tevreden overziet hij de ’oogst’ die op de tafel ligt uitgespreid. ,,Vanuit hun gevoel maken kinderen prachtige dingen”, vindt Van Huut. ,,Ze zijn échte kunstenaars.”

ROZE VERF
Demy Schuurmans (10) van basisschool Sint-Lambertus schildert op haar tegel een grote vlinder. Met roze verf kleurt ze netjes binnen de lijntjes. ,,Dit is mijn eerste tegeltje”, vertelt ze, terwijl ze druk verder werkt. ,,In totaal mogen we er drie maken.” Ze is er heel bedreven in. ,,Thuis schilder ik ook vaak”, legt ze uit. Haar vriendin Gabriëlle Carol (10) zit naast haar. Zij schildert een bruin paard met lange zwarte manen. ,,Ik hou erg veel van paarden”, legt ze uit. Kane Verstappen (12) heeft een andere inspiratiebron: gezichten. Op zijn tegeltjes staan een jongetje met een grote bril, een meisje met lang haar en een jongen met een scheef petje. Met een serieuze blik doopt hij zijn penseel in de bruine verf om een jongensgezicht zes fraaie sproeten mee te geven.

De 7-jarige Lies den Otter werkt onverstoorbaar door aan haar tegel. Met haar knieën op de stoel tekent ze gebogen vlakken in felle kleuren. ,,Dit wordt een regenboog”, vertelt ze. ,,Het is al mijn tweede tegel. Op de eerste heb ik een vlinder gemaakt. Ook daarbij kon ik veel kleuren gebruiken.” Normaal schildert ze niet vaak, maar deze schildermiddag bevalt haar wel. ,,Dit is leuker dan rekenen of taal.” Zodra het nieuwe gemeentehuis van Sint-Michielsgestel klaar is gaat ze er zeker naartoe om haar tegels te bewonderen. ,,Samen met mijn vrienden en vriendinnen en met papa en mama.”

Rudo van Roosmalen (9) voorziet zijn tegels van grote gekleurde vlakken. ,,Deze tegel stelt de nacht voor”, legt hij uit, terwijl hij wijst naar een groot zwart vlak aan de linkerkant. ,,Rechts komt de maan.” Een andere tegel, die al af is, bestaat uit een groot blauw vlak en een bruine strook. ,,Dat is het strand aan zee”, legt Rudo uit. Inspiratie kan hem niet ontzegd worden. ,,Ik wil later graag tekenaar worden”, vertelt hij vol trots.

PUBLIEKSPLAATSEN
Projectleider Willem van den Heuvel van de nieuwbouw van het Gestelse gemeentehuis is tevreden over het verloop van het tegeltjesproject. ,,Het is een geweldige ervaring om deze kinderen tegeltjes te zien maken die over een tijdje verwerkt worden in het nieuwe gemeentehuis”, vertelt hij. ,,Door dit project krijgen de kinderen het gevoel dat ze aan het nieuwe gemeentehuis hebben meegewerkt en dat is precies onze bedoeling met dit initiatief. Op deze manier willen we alle Gestelse burgers bij dit project betrekken. Zo wordt het nieuwe Gestelse gemeentehuis van iedereen, echt een huis van de hele gemeente.”

De tegels komen op publieksplaatsen te hangen in het nieuwe gemeentehuis, vertelt de projectleider. ,,Daarbij moet je denken aan de centrale hal, de publieke toiletten en de trappenhuizen. Op die manier kan het publiek ze altijd zien.” In totaal zijn er ruim 600 tegels door de Gestelse basisschoolkinderen beschilderd. ,,In overleg met de aannemer wordt bepaald waar welke tegels komen te hangen. Hij bepaalt welke tegels het mooist bij elkaar passen. Het is de bedoeling dat er telkens zes tot acht tegels bij elkaar worden gehangen, ingepast in het gewone tegelwerk.”
23 november 2006

Print deze pagina

Terug