KINDEREN IN BOXTEL TROTSEREN REGENBUIEN

Sinterklaas kiest voor intocht met auto

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met enige vertraging arriveerde Sinterklaas met zijn zwarte Pieten in Boxtel. Ondanks de regen was het lekker druk bij de intocht aan de Deken De Wijsstraat.

Sinterklaas heeft zondagmiddag in de stromende regen voet op Boxtelse bodem gezet. De goedheiligman werd ontvangen door burgemeester Frank van Beers, die hem in de Deken De Wijsstraat verwelkomde op een groot podium. De intocht werd ondanks de regenbuien bezocht door vele honderden kinderen en hun ouders en grootouders.

Hoewel de intocht ogenschijnlijk wat minder bezoekers trok dan voorgaande jaren, was het aan de Dommel gezellig druk. Een grote groep uitgelaten zwarte Pieten verzorgde de ballonnendans en de muzikanten van 't Durpsmuziekske speelden sinterklaasliedjes. Ze lieten zich niet van de wijs brengen door de regendruppels die gestaag op hun kleding en instrumenten viel. Presentator Marcel van Galen hield de stemming er ook in, ook al bleef het druppelen en werd het decor aan de Deken De Wijsstraat vooral ingekleurd door ontelbare paraplu's. Maar met paraplu's is het heerlijk juichen!

Van Galen bleef tevergeefs turen over de Dommel, op zoek naar de roeibootjes waarmee Sinterklaas doorgaans naar Boxtel peddelt. Slechts één bootje met zwarte Pieten legde aan. Eerder op zondag was door het intochtcomité al besloten om de goedheiligman niet per boot naar Boxtel te laten komen. ,,Het regent continu en we kiezen ervoor om Sinterklaas met de auto naar de Deken De Wijsstraat te laten komen", vertelde comitévoorzitter Paul Hermans enkele uren voor de start van de intocht. ,,Als alternatief hadden we een cabriolet van Frank van den Brandt achter de hand, maar die moet het dak waarschijnlijk dicht laten omdat het blijft regenen." Hermans informeerde de toeschouwers die in de Van der Voortweg stonden te wachten op de bootjes van Sinterklaas. Hij riep ze op om naar de Deken De Wijsstraat te gaan.

De traditionele tocht per koets door het dorpscentrum werd ook geannuleerd omdat een beroep gedaan zou moeten worden op een ander paard. ,,Veiligheid gaat voor alles en ons was geadviseerd geen onbekende koets met paard in zo'n grote mensenmassa te laten komen", aldus Hermans. Sinterklaas reed dus met de cabriolet door het dorp en omdat het was gestopt met regenen kon het dak open. De Gildenbondsharmonie, die voorop zou gaan in de kleurrijke stoet, ontbrak evenwel door de slechte weersomstandigheden. Het muziekkorps, dat klaar stond voor de ontvangst van Sinterklaas, meldde zich kort voor de start van de intocht af om de instrumenten en kleding niet bloot te stellen aan de regen.

Direct nadat burgemeester Van Beers de goedheiligman had verwelkomd, trok de doorweekte menigte naar het gemeentehuis, waar een gezellige en altijd drukbezochte kinderreceptie werd gehouden.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sinterklaas begroet de menigte, geflankeerd door een hoofdpiet en burgemeester Frank van Beers met zijn echtgenote Marianne.

BOEK
Op het podium aan de Deken De Wijsstraat had de burgemeester de kinderen al gerust gesteld over het gemis van het grote boek van Sinterklaas. Zaterdag tijdens de intocht in Middelburg bleek een van de zwarte Pieten het boek kwijt geraakt te zijn in Veere. ,,Een nationale ramp", noemde presentator Van Galen die pietenblunder. Van Beers bood echter uitkomst. ,,In Boxtel hebben we alle namen van de kinderen en hun ouders in een reserveboek geschreven. Dat boek wordt bewaard in een grote kluis, zodat Sinterklaas hier geen namen kwijt is."

Van Beers had niet alleen een pasklare oplossing voor het probleem van het vermiste boek. Ook schakelde hij direct de politie in toen Sinterklaas maar op zich liet wachten. Per mobiele telefoon werd de commissaris van politie gebeld met de opdracht om Sinterklaas op te sporen. Na enig aandringen en een tweede telefoontje lukte dat. Sinterklaas verklaarde dat hij bij 's-Hertogenbosch de verkeerde afslag had genomen, maar arriveerde met een paar minuten vertraging alsnog op de speelweide aan de Dommel.

De kinderen voor het podium werden na de begroeting van de goedheiligman getrakteerd op een paar leuke dansjes, onder andere op de melodie van de 'Macarena'. Sinterklaas swingde vrolijk mee, net als burgemeester Van Beers en zijn echtgenote Marianne en alle kinderen voor het podium.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sinterklaassfeer in hartje Boxtel. Zwarte Pieten luisteren naar de Sinterklaasliedjes die bij café Le Temps Perdu worden gespeeld.
23 november 2006

Print deze pagina

Terug