HAAREN WIL VERKOOP RIJKSMONUMENT

Mannengasthuis Esch
wordt mogelijk museum

De kans is aanwezig dat heemkundekring De Kleine Meierij in de toekomst het oude mannengasthuis langs de Haarenseweg in Esch gaat beheren. Lid Nettie van de Langenberg uit Esch liet deze week weten dat de heemkundekring een partner heeft gevonden, die zich bereid verklaard heeft om het rijksmonument te gaan restaureren. ,,Het is de bedoeling dat het pand een publieke functie krijgt als museum of oudheidkamer."

,,Deze partner wil een stichting in het leven roepen die het pand gaat beheren. Hij wil dat de heemkundekring die taak op zich gaat nemen", aldus Van de Langenberg.

Volgens het lid van de heemkundekring wil de partner waarover zij spreekt niet bekend worden of in de publiciteit komen. ,,Het gaat om een particulier", aldus Van de Langenberg. ,,Hij wil daarnaast dat het weitje aan de voorkant van de straat betrokken blijft bij het mannengasthuis."

Het college van B. en W. van Haaren heeft het voornemen om het oude mannengasthuis te verkopen en de heemkundekring is een van de kandidaten die interesse hebben in het rijksmonument. De gemeente Haaren is nu eigenaar van het gebouw, dat dateert uit het begin van de negentiende eeuw en een gemiddelde getaxeerde waarde heeft van 631.000 euro, volgens Van de Langenberg een veel te hoog bedrag.

,,Wij vinden dat het de gemeente iets waard moet zijn dat het pand in zijn authentieke uitstraling bewaard blijft voor de gemeenschap in Esch. Het plan is dus om een publieke functie te geven aan het mannengasthuis, maar de precieze invulling moet nog plaatsvinden."

WONEN
Het gebouw, dat het college heeft laten taxeren door drie taxateurs, heeft nu als bestemming wonen. Inmiddels zijn er volgens wethouder Jan Brenninkmeijer bij de gemeenten al verzoeken binnengekomen om het oude mannengasthuis te kopen. Het gemeentebestuur had in een eerder stadium al contact gehad met de heemkundekring, maar nadat de kring een andere ruimte gevonden had in Oisterwijk dacht het college dat de belangstelling voor het pand over was. Van de Langenberg: ,,Er is geen sprake van dat wij geen interesse meer zouden hebben. Al sinds 2002 hebben wij belangstelling voor het mannengasthuis en die belangstelling is altijd blijven bestaan."

Wethouder Brenninkmeijer liet dinsdag 21 november weten dat De Kleine Meierij inderdaad nog steeds ge´nteresseerd is in het pand. Hij gaf ook aan dat naast mensen die graag in het oude mannengasthuis willen wonen onder meer ook een restaurant belangstelling heeft getoond voor het gebouw. ,,De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft inmiddels een kijkje genomen in het pand om te kijken welke aanpassingen aan het gebouw wel en niet mogelijk zijn", aldus Brenninkmeijer.

Het college legt het voornemen om het oude mannengasthuis te verkopen in de vergadering van donderdag 14 december voor aan de gemeenteraad, waarna de gemeente de betrokkenen en ge´nteresseerden zal informeren over de verdere gang van zaken.
23 november 2006

Print deze pagina

Terug