BRUKELSE SLAGERSZOONS TERUG MET RUIGE GITAARPOP

Confusion maakt muzikale comeback

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Confusion maakt in de Breukelsestraat de oversteek naar een nieuwe toekomst. De tieners uit de jaren zestig hebben hun liefde voor ruige gitaarpop niet verloren en zijn klaar voor een comeback. Van links naar rechts: Harry van Giersbergen, Germain de Windt, Robert en René Schuurmans.

,,Nee, het is beslist geen 'back to the sixties' wat we spelen. We hebben ook nummers op het repertoire staan die we speelden toen we een jaar of zeventien waren, maar moderne pop gaan we beslist niet uit de weg", vertelt Germain de Windt. Robert Schuurmans vult aan: ,,Alles wat op onze weg komt, pikken we mee. Maar Jimi Hendrix vormt de rode draad in onze muziek." De twee hebben samen met René Schuurmans en Harry van Giersbergen hun oude tienerbandje Confusion nieuw leven ingeblazen.

Authentieke, wat ruige gitaarrock. Dat is waar de muzikanten van Confusion voor vallen. Dat was al zo in de jaren zestig en dat is nu niet anders. Ruim 35 jaar hadden ze elkaar niet gezien. Totdat ze elkaar bij toeval weer eens ontmoetten. ,,Dat kwam eigenlijk door mijn broer Henk. Die heeft ons drieënhalf jaar geleden op het spoor gezet om weer samen muziek te gaan maken", meldt Germain.

In de tweede helft van de jaren zestig was Confusion even razend populair in Boxtel en omstreken, aldus Robert. ,,We hadden zelfs een heuse fanclub: Red House, genoemd naar de hit van Jimi Hendrix. Want deze popmuzikant is en blijft ons grote idool."

De roots van Confusion liggen in de Breukelsestraat. Daar begonnen drie tieners wat op een gitaar te pingelen en te drummen. ,,Robert op de slaggitaar en ik op drums. Chrétien Lemmens speelde de bas. Onze vaders hadden alledrie een slagerij en we speelden in een opslagruimte bij ons thuis. Daar is nu nog steeds een slagerij gevestigd: die van Jos Eltink", weet Robert. Later voegde ook diens broer René zich bij hen. ,,In Chrétiens plaats is Harry van Giersbergen bij de band gekomen. Die viel destijds ook wel eens in."

IMPROVISEREN
De vijftigers van nu hebben net als destijds volop plezier in het samen muziek maken. ,,We zijn opgegroeid in dezelfde buurt en hebben we allemaal de Franciscusschool doorlopen. Dat schept een band en het ophalen van herinneringen is leuk. Maar de bindende factor is toch de muziek", meldt Germain. ,,Blues, rock, pop en metal zijn de stijlen die we ten gehore brengen. Maar als we een nummer van Jimi Hendrix oppakken, staat dat in no time. Die muziek zit ons als het ware in de genen", aldus Robert.

Om te voorkomen dat een eenzijdige setlist ontstaat, laten de muzikanten zich ook inspireren door groepen als Queens of the Stone Age, Muse en Radiohead. Maar ook nummers van Herman Brood en ZZ Top staan op de lessenaar. ,,Coveren doen we zo goed mogelijk. We maken er echt werk van en kruipen helemaal in de huid van de artiest. We nemen geen genoegen met alleen een akkoordenschema en de catchy fragmenten. Wel geven we er uiteindelijk een eigen draai aan. Soms worden nummers dubbel zo lang doordat we de ruimte nemen voor improvisaties", meldt Robert die net als zijn broer nog immer in Boxtel woont. In tegenstelling tot de twee andere bandleden; die wonen al jaren in Vught.

,,En dat betekent dus hard, keihard werken. Op het moment dat we besloten tot de comeback van Confusion bekroop ons het gevoel dat we misschien niet zo goed waren als mensen ons herinnerden. Dat wilden we voorkomen. Vandaar dat we een optreden hebben uitgesteld totdat we er zeker van waren dat we ons oude niveau weer hadden bereikt. Maar dan wel over dertig jaar geïndexeerd natuurlijk", grinnikt Germain.

REÜNIE
Hun eerste try-out hadden de vier muzikanten willen houden in zaal De Comsche Hoeve, op de hoek van de straat waar Confusion startte. Door de dramatische brand bij het café moest de band uitwijken naar een gemeenschapshuis in Vught, waar begin mei een drukbezochte happening plaatsvond. Nu is de tijd rijp voor het eerste optreden in Boxtel.

Wie het nieuws over Confusion wil volgen, kan de website van de band raadplegen: www.confusionband.nl.
23 november 2006

Print deze pagina

Terug