VERSLAGENHEID NA BRAND ESCH' TRANSPORTBEDRIJF

'Dit is het einde van de meubelmakerij'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de ravage in de loods van transportbedrijf Bekkers in Esch.

,,De chauffeurs zijn vanmorgen gewoon aan de slag gegaan, want ondanks alles gaat het werk toch gewoon door." Hein Bekkers, die samen met zijn broer Marcel transportbedrijf Bekkers aan de Leunisdijk in Esch runt, toonde donderdagochtend na de grote brand die zijn bedrijf in de nacht van woensdag op donderdag trof alweer realiteitszin. Maar de pijn en het verdriet over de brand is groot bij de betrokkenen.

In de hele omgeving van de transportonderneming in Esch hangt donderdagochtend een zware brandlucht. Terwijl de regen met bakken naar beneden komt, zijn leden van de brandweer bezig met het nablussen van de loods van Bekkers. Machteloos kijkt Hein Bekkers naar de zwartgeblakerde massa in het middelste gedeelte van het pand. ,,Het gedeelte waar wij actief zijn staat gelukkig nog overeind, al is er wel sprake van rook- en waterschade. Maar de ruimte van meubelmakerij Joop Erven is door de brand volledig verwoest. Joop huurt die bedrijfsruimte van ons", zegt Bekkers zichtbaar ontdaan en aangeslagen met een zachte stem.

,,De brand begon rond half een. Mijn vrouw was de kleine aan het voeden, toen ze zag dat ons bedrijf in brand stond. Ik lag al in bed en heb vervolgens meteen mijn kleren aangetrokken, ben naar buiten gerend en heb proberen te redden wat er te redden viel. Gelukkig is er nauwelijks schade aan onze voertuigen. De brandweer was snel ter plaatse en is de hele nacht bezig geweest met het blussen van de brand. Nee, de oorzaak is nog onbekend, maar dit is natuurlijk een grote klap. Mijn vader heeft dit bedrijf opgebouwd en mijn broer Marcel en ik hebben het overgenomen. Dit is een nachtmerrie."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De meubelmakerij van Joop Erven, die een ruimte huurt in de loods van transportbedrijf Bekkers, werd door de brand volledig verwoest.

VUURVRIJ
De brandweer heeft met man en macht geprobeerd om de belendende panden vuurvrij te houden. De vrachtwagens van het transportbedrijf konden op tijd in veiligheid gebracht worden. ,,Het vuur sloeg heel snel om zich heen, maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Al heel snel kwamen er veel toeschouwers op de brand af. Het leek wel of heel Esch hier 's nachts aan het kijken was", zegt een van de aanwezigen die in de loods tegenover die van Bekkers zit te kijken naar het nablussen door de brandweer.

Officier van dienst Eric de Laat van de brandweer bevindt zich in dezelfde ruimte. ,,Om zes over half een kwam de melding van de brand. Er was sprake van een zeer grote brand en we hebben vier tankautospuitvoertuigen ingezet en assistentie gekregen van verschillende korpsen uit de regio. Nu zijn we aan het nablussen, maar donderdagochtend om 01.57 uur waren we de brand meester. Dat betekent dat we de brand op dat moment onder controle hadden en het vuur zich niet meer verder kon uitbreiden."

De Laat geeft aan dat het nablussen veel tijd vergt. ,,In de meubelmakerij is zoveel brandbaar materiaal aanwezig, dat het moeilijk is om het vuur uit te krijgen. Dat een gedeelte van het bedrijfsgebouw nog intact is, is te danken aan de brandgevel. Ik verwacht wel dat het hele gebouw gesloopt moet gaan worden en opnieuw opgebouwd. Gelukkig hebben we nog een aantal zaken, waaronder een trailer en gereedschappen kunnen redden."

Even verderop kan Marie-Josť Erven haar tranen nauwelijks bedwingen. De echtgenoot van meubelmaker Joop Erven kijkt machteloos naar de ravage op de plek waar haar man zijn bedrijf had. ,,Hij zat hier al een jaar of tien. Ik ben bang dat dit het einde van het bedrijf is en van alles wat hij heeft opgebouwd. Een heel levenswerk is in een klap verwoest."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dit is alles wat over is gebleven van de meubelmakerij van Joop Erven, een zwartgeblakerde massa. De toekomst van het bedrijf is ongewis.
23 november 2006

Print deze pagina

Terug