PRINS GIJSBERTO: 'CARNAVAL 44 WE SAMEN'

Natneuzen winnaar Kwekdeuntjesfist

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Prins Gijsberto van Eendengat met zijn adjudant Ren Schalkx.

De wens van Gijs Michiels om tijdens het 44-jarig bestaan van openbaar carnaval de scepter te zwaaien over Eendengat is vervuld. Zaterdag werd de ambtstermijn van prins Gijsberto officieel verlengd. Tijdens het elf-elfbal in zaal De Adelaar werd ook het Kwekdeuntjesfist gehouden. Carnavalsvereniging De Natneuzen won voor de vierde maal de Eendison.

De start van het nieuwe leutseizoen in Boxtel kenmerkte zich door een gezellige drukte. Al vroeg in de avond was zaal De Adelaar gevuld met kleurige kostuums. Zeven groepen deden een gooi naar de hoogste eer tijdens de carnavalsliedverkiezing die werd gepresenteerd door volkszanger Tim Schalkx. Of eigenlijk zes, want vooraf was al bekend dat het lied van De Brasband, muzikaal ondersteund door De Ducktownband, niet in de prijzen zou vallen omdat de tekst was geschreven op een bestaande melodie.

Na een loting beet CV De Natneuzen het spits af. Zanger en tekstdichter Ruud van de Langenberg liet zich niet van de wijs brengen toen bleek dat de geluidsinstallatie haperde. Zijn door Ad van de Pas gearrangeerde melodie bracht het publiek al meteen in de stemming. Van de Langenberg riep het waggelvolk op de bloemetjes met carnaval weer buiten te zetten met 'Achter de wolken schijnt de zon'.

EENDISON
Het merendeel van de liedjesschrijvers ook winnaar De Natneuzen liet zich inspireren door feestteksten waarin het 'lang leve de lol', 'un pilske pakken', 'oew zurge aon de kant' en het Eendengat als paradijs de boventoon voerde. Alleen de tekst van De Aggemarvanhuisaf Band week daar van af: zanger Maarten Melis speelde niet alleen in op het feit dat Boxtel eindelijk over vier wethouders beschikt, maar ook over een nieuwe burgemeester. Dat met uitzondering van Anton van Aert geen van hen in Eendengat woont, werd scherpzinnig door hem opgemerkt.

Elke deelnemende groep had een vertegenwoordiger beschikbaar gesteld voor de publieksjury die onder oud-kastelein Gerard van der Sloot als onafhankelijk voorzitter de liedjes en uitvoeringen beoordeelde. De Natneuzen werd uitgeroepen tot winnaar van het Kwekdeuntjesfist. Zanger Van de Langenberg nam voor de vierde keer in een tijdsbestek van zeven jaar de grote muziekprijs van Eendengat, de Eendison, in ontvangst.

Op de tweede plaats eindigde met miniem verschil CV Geen Drank, Geen Klank met 'Leef vandaag'. De Aggemarvanhuisaf Band ('Vier keer elluf jaor: wn fist!') nam de bronzen microfoon in ontvangst. De overige deelnemers aan het Kwekdeuntjesfist waren naast de al genoemde Brasband: duo Kwik en Kwk ('We vieren mi z'n allen carnaval'), CV Red River Band ('Dansen in Indegat') en CV De Agterblijvers ('Kom, gift oe eige').

GEEN OUD-PRINS
Rond elf uur leidde president Berry Dankers van de Stichting Openbaar Carnaval (SOC) de installatie van de Eendengatse leutmonarch in. Achter een wit laken werden achtereenvolgens drie silhouetten van personen getoond, die om uiteenlopende redenen even vlot weer werden afgeserveerd. De vierde liet zien niet alleen over een steek te beschikken, maar ook over de scepter. Het doek viel en bij velen viel de mond open van verbazing.

In vol ornaat stapte oud-prins Donald III (Henk van Weert) het podium op. Ontredderd moest SOC-president echter constateren dat een oud-prins die afstand van de Eendengatse troon heeft gedaan niet kan worden herbenoemd. Donald droop quasi teleurgesteld af en Gijs Michiels werd onder luid gejuich op het podium geroepen om zijn tweede ambtstermijn te aanvaarden.

Prins Gijsberto kreeg uit handen van Dankers de Eendengatse kroonjuwelen en beloofde met zijn hand op het vaandel van prinsenvereniging De Waggelaars het Boxtelse carnavalspubliek uitbundig voor te gaan in de polonaise. Dat zal best lukken want Michiels maakt dit seizoen ook zijn 25-jarig lidmaatschap van prinsenvereniging De Waggelaars vol.

Prins Gijsberto benoemde Ren Schalkx tot adjudant. Na de installatieplechtigheid, waarin ook de leden van de raad van elf werden betrokken, maakte zijne doorluchtige hoogheid het motto bekend waarmee hij dit jaar over Eendengat regeert: 'Carnaval, d 44 we samen'.

Na afloop keek SOC-president Dankers tevreden terug op het elf-elfbal: ,,Van diverse kanten hebben we medewerking gekregen om er een succes van te maken. Dat is heel prettig en belooft alle goeds voor de rest van dit carnavalsseizoen."

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de eerste officile handelingen van prins Gijsberto was de uitreiking van de Eendison aan voorzitter Ruud van de Langenberg van CV De Natneuzen.
16 november 2006

Print deze pagina

Terug