HERSTEL RURAAL ERFGOED VAN DE BAAN

Oud bakhuis op Roond gaat plat

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het tweehonderd jaar oude bakhuis van de boerderij Roond 3 is uitzonderlijk groot. Een plan om er een nieuwe bestemming aan te geven gaat niet door.

,,Brabant is kampioen op het gebied van het laten verdwijnen van cultureel erfgoed." Dat zei voorzitter Ger van den Oetelaar van het Innovatieplatform Duurzame Meierij (IDM) ruim twee jaar geleden toen hij Albert Spierings en Hannie de Kleijn op weg hielp om voor het uitzonderlijk grote bakhuis op hun erf een nieuwe bestemming te vinden. Het tweehonderd jaar oude gebouw wordt nu toch gesloopt. ,,Jammer van de verspilling aan tijd en geld", stelt Spierings. Als wethouder van de gemeente Boxtel stelt Van den Oetelaar dat het plan van Spierings niet aan de wettelijke eisen voldoet.

Met eigen geld had Spierings het bakhuis bij zijn ouderlijke boerderij in oude glorie willen herstellen. De bakoven die in het verleden werd verwijderd zou in oorspronkelijke staat worden opgebouwd om bezoekers te kunnen laten zien hoe boeren vroeger zelf hun brood vervaardigden.

Een tweede bijgebouw op zijn erf, de zogeheten stierenstal, wilde Spierings inrichten om ook in de winter mensen te kunnen ontvangen. ,,In het bakhuis mogen geen toiletten en verwarming worden aangelegd. Vandaar dat ik die voorzieningen in de stierenstal wilde realiseren. Hobbymatig wil ik laten zien hoe het er vroeger toeging op de boerderij. Maar de gemeente wil niet meewerken."

SPLITSEN
Wethouder Van den Oetelaar stelt dat de gemeente Boxtel juist graag mee wil werken aan de plannen van Spierings. ,,Maar dan moet wel aan de eisen worden voldaan die voor iedereen gelden. Ik kan en wil geen uitzondering maken." Om aan de eisen te voldoen moeten overtollige stallen worden gesloopt. En juist dat stuit Spierings tegen de borst. ,,Ik woon hier samen met mijn ouders onder één dak. Ik kan niet voor hen beslissen of zij hun stal moeten afbreken."

De laatste tien jaar vinden er geen agrarische activiteiten meer plaats bij de boerderij van de familie Spierings. Desondanks voelt de familie er niets voor om de agrarische bestemming te laten vervallen. In de ogen van wethouder Van den Oetelaar zou dat wel moeten gebeuren om Spierings in staat te stellen nieuwe initiatieven te kunnen ontplooien.

,,Het oppervlak aan bijgebouwen in het buitengebied is beperkt tot 100 vierkante meter per huishouden. Er is sprake van inwoning en dat wordt gedoogd, maar feitelijk is het een illegale situatie. We willen best meewerken om de boerderij te splitsen, maar nogmaals: dan wel volgens de eisen die de wet daaraan stelt. En dat betekent dat er bijgebouwen moeten verdwijnen. En let wel: als de boerderij wordt gesplitst verdubbelt die in waarde. Het worden dan twee woningen."

SUBSIDIE
Spierings bevestigt de gedoogsituatie maar ontkent dat die illegaal is. ,,Maar de gemeente heeft mij inderdaad in de tang. Achteraf gezien had ik dit deel van onze boerderij beter niet kunnen kopen en verbouwen, maar ja, het is nu eenmaal zo gelopen. Het is alleen jammer dat 140.000 euro aan subsidiegeld nu in rook is opgegaan."

In zijn rol als voorzitter van het IDM ontkent Van den Oetelaar dat subsidiegeld verloren is gegaan. ,,Met de subsidie hebben we helemaal geen concrete projecten willen realiseren. We hebben het geld beschikbaar gesteld om mensen die problemen hadden hun wensen met betrekking tot het zogeheten ruraal erfgoed een oplossing te bieden. Het startpakket dat we twee jaar geleden hebben uitgereikt is niet meer dan een hulpmiddel om oude cultuurhistorische elementen in het landschap te behouden. Maar de eigenaren moeten het zelf doen."
16 november 2006

Print deze pagina

Terug