BOXTEL KIEST ITALIAANSE ARCHITECT

Ontwikkeling Princenlant in stroomversnelling

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de heiwerkzaamheden op de locatie Het Witte Paard. In het plan Princenlant komt op deze locatie een beeldbepalend appartementencomplex.

Met de bouw van een opvallend appartementencomplex van Alberts & Van Huut op de hoek van de Brederodeweg en de Hendrik Verheeslaan is de herinrichting van het gebied Den Haagakker in Boxtel-Oost deze week van start gegaan. In het gebied Princenlant, zoals het terrein inmiddels heet, komen 200 tot 240 woningen. Op de schets is basisschool De Hobbendonken verdwenen en wordt zelfs al voorzichtig rekening gehouden met sloop van de zevende Hoogheemflat. Vormgever is de vermaarde Italiaanse architect en stedenbouwkundige Adolfo Natalini.

Een schets die dateert van juni 2006 laat zien dat Natalini grootse ideeŽn heeft met het gebied waar momenteel sporthal en zwembad Den Haagakker het beeld bepalen. Rondom een groot, ellipsvormig appartementencomplex met wijde binnentuin, liggen zes grote urban villa's, waarin ook appartementen zijn geprojecteerd. Rondom de villa's overheerst groen, het gebied moet een parkachtig karakter behouden.

Architect Natalini is een bekende naam in de hedendaagse stedenbouw. Hij realiseerde ook veel projecten in Nederland, waaronder in wijk De Haverleij in 's-Hertogenbosch. Ook in Helmond, Groningen en Den Haag staan bekende ontwerpen. ,,Natalini's werk laat zich karakteriseren als klassiek met veel karakter", motiveert wethouder Ger van den Oetelaar de keuze voor de architect uit Florence. ,,Zijn ideeŽn sluiten aan bij onze visie voor Princenlant."

Hoewel formeel nog geen besluit is genomen, lijkt vast te staan dat Natalini alle nog te bouwen woningen in het gebied Princenlant gaat ontwerpen. Het eerste, centraal gelegen complex, dat is geprojecteerd op de plek van zwembad Den Haagakker, geldt als een blikvanger. Daaromheen komen zes kleinere blokken. ,,Het ligt in de lijn der verwachting dat Natalini in beeld komt", meldde ambtenaar Ronald Poort deze week.

NIET EENVOUDIG
De opdracht die de Italiaan meekrijgt is volgens Van den Oetelaar niet eenvoudig. Hij moet zorgen voor kwaliteit en streven naar een parkachtig ontwerp. ,,Hij is dus best beperkt in zijn vrijheden", stelt de wethouder, die toegeeft bezorgd te zijn of alle ideeŽn voor Princenlant haalbaar zijn. ,,Vooral parkeren is een probleem als je zoveel mogelijk groen wilt behouden en het gebied de uitstraling wilt geven van een park." Uit de eerste schetsen, die niet gepubliceerd mochten worden, blijkt dat onder de bouwblokken plaats is voor parkeergarages.

De gemeente Boxtel ontwikkelt de plannen voor Princenlant met Hurks Bouw & Vastgoed uit Eindhoven. Gisteren vond in het gemeentehuis de hele dag overleg plaats met architect Natalini over de stedenbouwkundige visie voor het gebied. In december verwacht wethouder Van den Oetelaar een voorontwerp-bestemmingsplan te kunnen presenteren en gaat de inspraakperiode van start.

Het woningaanbod in Princenlant zal bestaan uit huizen die niet grondgebonden zijn. Volgens het gemeentebestuur is dat de enige manier om een parkachtige omgeving te realiseren. Naast koopwoningen wordt ook gedacht aan huurwoningen. Op de plek van de vroegere lom-school 't Honk aan de Brederodeweg komen starterswoningen, die qua karakter moeten aansluiten bij de andere ontwerpen. 't Honk is deze week gesloopt.

HOBBENDONKEN
De rol van basisschool De Hobbendonken in de plannen is ongewis. Op de meest recente schets is de school verdwenen. Dat betekent echter niet dat al vaststaat dat de school verdwijnt, zo benadrukt wethouder Van den Oetelaar. ,,We houden wel rekening met alle ontwikkelingen in Boxtel-Oost. We zijn in gesprek met het schoolbestuur Sint-Christoffel en vast staat dat er iets moet gebeuren op onderwijsgebied. Daarnaast start een haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een school op Munsel of in de wijk In Goede Aarde."

De wethouder geeft aan dat de gemeente voorbereid moet zijn op alle ontwikkelingen en daarom in de plannen rekening houdt met een eventuele verhuizing van De Hobbendonken. Inpassing van de school in de nieuwe plannen is ook best voorstelbaar: ,,Als de school daar voor 100 procent wil blijven met twaalf klassen is dat theoretisch gezien mogelijk." Boxtel is ook voorbereid op de toekomst van de zevende flat van Hoogheem, die wellicht ooit gesloopt zal worden. ,,Als de flat ooit in de verre toekomst zou verdwijnen, moet je ervoor zorgen dat de plannen die je hebt bedacht daarbij aansluiten", aldus de wethouder.

Op welke wijze winkelcentrum Oosterhof in de plannen wordt betrokken is nog niet bekend. De ondernemers van Oosterhof pleiten al geruime tijd voor een facelift. Wethouder van den Oetelaar geeft aan dat de gemeente geen eigenaar is van Oosterhof, maar in de plannen wel rekening houdt met de ligging. Op de schetsen is te zien dat aan de westzijde van Oosterhof mogelijk een beeldbepalend woningcomplex gerealiseerd zou kunnen worden. Hurks Bouw & Vastgoed is volgens het gemeentebestuur in overleg met de ondernemers om ook het winkelcentrum te revitaliseren. Uitbreiding is volgens de wethouder niet mogelijk omdat de gemeente hecht aan een krachtige uitstraling van het centrum van Boxtel.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de sloopwerkzaamheden van de vroegere lom-school 't Honk. Het gebouw werd voor het laatst gebruikt door de Sint-Petrusschool en was nog even in beeld als jongerencentrum.
9 november 2006

Print deze pagina

Terug