DEN HAAGAKKER IDEAAL DECOR VOOR KONINGSDRAMA

BOXtheater imponeert met
Griekse tragedie

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Maartje van Eeden (links) en Mirthe Hendriks spelen de hoofdrol in 'Ifigeneia koningskind', een voorstelling van BOXtheater. Mirte Henriks is het koningskind dat geofferd wordt.

In sporthal Den Haagakker heeft de Boxtelse toneelgroep BOXtheater woensdag 8 november de première beleefd van de Griekse tragedie 'Ifigeneia koningskind’. Ademloos heeft het publiek de ontwikkeling van het koningskind van kind naar volwassen vrouw gevolgd en de macht en onmacht van haar ouders ervaren.

Regisseur Anita van Esch is er, samen met de mensen van decor, licht en geluid, in geslaagd om de mogelijkheden van de sporthal ten volle te benutten en om te vormen tot een werkelijk schitterende ambiance voor dit avondvullend stuk. In het stuk werden diverse attributen van de sporthal geïntegreerd gebruikt, waardoor het geheel een zeer natuurlijk omgeving vormt voor deze Griekse tragedie.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vier 'koorleden' in 'Ifigeneia koningskind' zorgen voor veel beweging en dynamiek in de voorstelling.

Sporthal Den Haagakker wordt voor de laatste maal gebruikt alvorens het complex – inclusief het gelijknamige zwembad - gesloopt zal worden. In die zin is er een overeenkomst tussen de ondergang van Ifigeneia en de naderende 'ondergang’ van dit gebouw. Muisstil volgde het publiek het spel maar aan het slot werden acteurs en medewerkers met een overtuigende staande ovatie gehuldigd.

BOXtheater heeft een traditie opgebouwd met theaterwandeltrajecten. Dit keer is gekozen voor een theaterstuk in één gebouw. Den Haagakker is echter door de regisseur ten volle benut, waardoor er, zij het binnen één complex, toch een vorm van locatietheater is ontstaan.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de voorstelling van 'Ifigeneia koningskind', met van links naar rechts Mirthe Hendriks, Marie-Jeanne van Zon, Maartje van Eeden en Max Hopstaken.

Het oorspronkelijke stuk van Euripides dateert van 395 voor Christus. In 1990 heeft Pauline Mol het vertaald naar deze tijd. Regisseur Van Esch heeft die bewerking toegespitst en aangepast aan de mogelijkheden en wensen van het BOXtheater. Zo heeft Van Esch bijvoorbeeld de rol van 'het koor’ uitvergroot ten opzichte van de bewerking van Mol.

In de papieren editie van Brabants Centrum staat een verslag in woord en beeld van 'Ifigeneia koningskind'.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marie-Jeanne van Zon speelt koningin Klutem Nestra in 'Ifigeneia koningskind'.
9 november 2006

Print deze pagina

Terug