BOXTELSE KUNSTENAAR VIERT 60e VERJAARDAG

Ad Verstijnen kleurrijk te boek

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ad Verstijnen aan het werk in zijn atelier. De kunstschilder heeft zijn zestigste verjaardag aangegrepen voor de uitgave van een fotoboek over zijn werk.

Tien jaar geleden bood een galerie al aan om een fotoboek uit te brengen met de kleurrijke schilderijen van Ad Verstijnen. Het kwam er niet van, maar nu hij onlangs zestig is geworden heeft de Boxtelse kunstenaar zelf een boek uitgebracht. De presentatie werd zondag in zijn atelier bezocht door ruim zevenhonderd mensen.

Daags na de boekpresentatie is de kunstschilder nog beduusd. ,,Tja, je weet vooraf niet hoeveel mensen je kunt verwachten. Ik hoor wel eens van galeries die tweeŰnhalf duizend uitnodigingen versturen en waar uiteindelijk slechts vier gasten op de stoep staan. Maar dÝt had ik niet verwacht. Het is echt hartstikke druk geweest. En wat het nˇg leuker maakt: ik heb nog goed verkocht ook", glundert Verstijnen.

Alle mensen die een boek hadden besteld nodigde hij uit voor de presentatie. De veelkleurige, vanuit het kind-zijn ge´nspireerde doeken zijn gefotografeerd door Peter Jan Fernhout. Circa vierhonderd foto's zijn door Verstijnen en zijn echtgenote Marijke geselecteerd. ,,Op een gegeven moment lag onze hele huiskamer bezaaid met foto's. Het was best moeilijk om een keus te maken, maar uiteindelijk is het toch gelukt."

VROLIJK ROOD
Wie het atelier van Verstijnen aan de Stationsstraat 102 betreedt valt onder meer de grote hoeveelheid doeken op. Niet alleen aan de muren hangen de vrolijk ogende en met veel rood geschilderde kunstwerken; overal langs de wanden staan de creaties rijendik opgesteld. ,,Ik werk zeven dagen per week. Heerlijk, want tijdens het schilderen verlies ik mezelf compleet. Ik vergeet alles om me heen. Veelal ben ik wel met tien tot vijftien schilderijen tegelijk bezig. Iedere keer verschillende lagen aanbrengen en laten drogen. Elke dag komen wel twee of drie doeken af."

Waar Verstijnen zijn inspiratie vandaan haalt? Meestal uit de dingen om hem heen. ,,En wat ik op het doek breng is vanuit het kind ge´nspireerd. Tekeningen van kinderen van een jaar of vier tot zes intrigeren me: het zijn de meest spontane visuele belevingen", vertelt de in Arnhem geboren kunstenaar.

WERELDWIJD
Zijn creatieve producten hebben inmiddels hun weg over de wereld gevonden. Er hangen schilderijen van Verstijnen in het Europees parlement en in het gebouw van de Tweede Kamer. ,,In de Verenigde Staten hangen er zeker honderd en in Japan heb ik er nu zo'n 25 gesleten. In BelgiŰ bevinden zich zo'n tweehonderd doeken. En in Nederland? Tja, dan praat je over duizenden. Vergeet niet: ik schilder al vanaf mijn twintigste."

De 192 fullcolour pagina's zijn ingenaaid en voorzien van een harde kaft. Het boek met kunstwerken van Ad Verstijnen kost deze en volgende week nog 70 euro. Daarna is het te koop voor 85 euro in galeries en bij de kunstenaar zelf via de website www.adverstijnen.nl. Ook kunnen belangstellenden binnenlopen in het atelier aan de Stationsstraat 102.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het atelier van kunstschilder Ad Verstijnen aan de Stationsstraat was zondag het decor voor de boekpresentatie.
2 november 2006

Print deze pagina

Terug