SNACKBARONDERNEMER RICHARD STRIK

'Horecadier' schrikt niet van bestuursfuncties

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Richard Strik poseert met vader Jan in Kwalitaria Strik. Beiden vormen met hun echtgenotes Gera en Tonnie hét gezicht van de snackbar in de Kruisstraat.

,,Mmm, wat ruikt het hier lekker." Twee studenten van vakinstelling SintLucas schuifelen Kwalitaria Strik aan de Kruisstraat binnen en bestellen een frietje. Het is een vertrouwd beeld in de snackbar van Richard en Gera Strik. Samen met Richards ouders Jan en Tonnie en hun tien medewerkers vieren ze volgende week het zesde lustrum in de Boxtelse horeca. ,,Een tv-programma als De Smaakpolitie draagt bij aan de bewustwording van ondernemers", stelt Richard Strik (39).

De snackbar van de familie Strik is in dertig jaar uitgegroeid tot een modern horecabedrijf waarin uitbater Richard zich opperbest thuis voelt. Hij omschrijft zichzelf het liefst als een 'horecadier', dat keihard moet werken maar ook geniet van zijn werk. ,,Mijn ouders stonden er vroeger niet zo op te kijken dat ik de zaak zou overnemen", bekent hij. ,,Maar wie hiermee opgroeit en al op jonge leeftijd mee ijsjes mag verkopen wil niet anders."

In niets lijkt Kwalitaria Strik op de snackbar die Jan en Tonnie op 2 augustus 1976 openden aan de Kruisstraat. In die jaren verkocht het echtpaar louter frites met kroket, frikadel of knakworst, en soms een grote zure augurk. ,,Het consumentengedrag is sinds die tijd helemaal veranderd en steeds meer wordt overgestapt op broodjes en salades. Maar het gekke is dat we nog steeds groeien, ondanks de toename van het aantal food-aanbieders die pizza's of wraps op de kaart hebben staan."

Ondanks een overstap naar de Kwalitaria-formule heeft de snackbar van Strik het eigen karakter behouden. De persoonlijke benadering, het praatje over ditjes en datjes en het stoofvlees uit eigen keuken, het zijn zaken waarin het bedrijf zich onderscheidt van andere snackbars. ,,Aansluiting zoeken bij Kwalitaria was een goede zaak omdat we daarmee gehoor konden geven aan de wens van de overheid om de snackbarbranche te upgraden", stelt Strik.

Tal van certificaten geven aan dat een karrenvracht aan diploma's en opleidingen behaald moet worden om dit vak uit te oefenen. En bewust omgaan met voedsel staat hoog in het vaandel. ,,We gebruiken frituurvet dat past in een cholesterolverlagend dieet, onze mayonaise bevat 65 procent minder vet dan reguliere mayonaise." Strik vult aan dat hierop streng wordt toegezien. ,,Tweemaal per jaar is er onaangekondigd een controle en wordt het hele bedrijf doorgelicht. Van het vet worden monsters genomen, ook wordt bacteriologisch onderzoek gedaan."

De snackbaruitbater zegt dat deze aanpak hem scherp houdt. Hij heeft er dan ook geen enkele moeite mee dat tv-programma's als De Smaakpolitie steekproeven doen in de horeca. ,,Het draagt bij aan een betere bewustwording van de ondernemers, hoewel ik wel eens denk dat zaken heel erg uitvergroot worden." Ook milieubewust ondernemen past bij de Boxtelaar; zijn twee jaar geleden geïnstalleerde apparatuur verbruikt 50 procent minder energie.

Strik raakt niet uitgepraat over het assortiment snacks, broodjes en salades dat op de kaart staat. ,,Hoe je het ook wendt of keert, de vraag naar de gewone snacks als de kroket en de frikadel loopt terug. Daarom spelen we al bijna tien jaar in op de groeiende vraag naar broodjes. Vooral de luxe broodjes, met brie of filet americain doen het goed. Met een gewoon broodje kaas of ham hoef je niet aan te komen."

Vader Jan Strik grinnikt als hij alle hedendaagse producten de revue hoort passeren. ,,Vroeger was alles anders. Toen stonden de mensen op zondagmiddag om twaalf uur voor de deur om een grote zak frites te halen. Ook waren we op veel dagen tot twee uur 's nachts open." Inmiddels is de zaak zeven dagen per week open, maar is het late sluitingsuur verlaten; rond de klok van twaalven gaat de deur dicht, ook in het weekeinde.

Ondanks alle drukke beslommeringen in zijn zaak vindt Strik junior voldoende tijd om een aantal bestuurlijke functies te bekleden. Niet alleen is hij voorzitter van de landelijke franchiseraad van Kwalitaria. In die hoedanigheid bezoekt hij vakbeurzen om ondernemers te informeren over de voordelen van deze organisatie. Lokaal is hij penningmeester van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Boxtel-Liempde. Ook in de Ondernemersvereniging Boxtel is Strik actief.

,,Ik bespeur steeds meer saamhorigheid onder de horecaondernemers. Vorige week zijn we met z'n allen naar Scheveningen geweest en dat doet me goed." Hij ziet belangrijke voordelen in samenwerking. Als een lijn getrokken wordt, staan de ondernemers sterker ten opzichte van de gemeente, zonder dat direct de barricaden beklommen worden. ,,De start van het citymanagement is juist een voorbeeld van goede samenwerking tussen ondernemers en gemeente. Het laat zien dat in zo'n werkgroep op een gelijkwaardig niveau gesproken kan worden. Het citymanagement is een hele grote impuls voor Boxtel en is beslist geen papieren tijger die in een bureaulade verdwijnt."

Als er tijd is – op een vrije maandag bijvoorbeeld – denkt Strik nog wel eens terug aan de snackbar die zijn ouders vroeger openden aan de Kruisstraat. Het enorme assortiment doet hem soms duizelen en van sommige producten kan hij zelf niet echt enthousiast raken. ,,Maar dat doet er toch niet toe? Het gaat erom dat de mensen een goed product voorgeschoteld krijgen. We bieden aan wat de markt vraagt, sterker nog, we proberen de consument voor te zijn en steeds weer voor een verrassing te zorgen."

De twee studenten zijn inmiddels klaar met hun maaltijd en stappen maar weer eens op. Jan Strik zwaait ze na. ,,Dat was lekker, Jan", klinkt het opgetogen. Hij knikt en zwaait ze na. ,,Tot de volgende keer hè."
2 november 2006

Print deze pagina

Terug