KUNSTSPEELOBJECT IN WIJK LAAMHOEF GEOPEND

’Dans der schepselen’ biedt
optimaal vermaak

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kinderen wisten niet hoe snel ze gebruik moesten maken van de nieuwe kunstspeelvoorziening in de Gemondse wijk Laamhoef nadat wethouder Ben Leenen de officiële opening had verricht.

Onder het toeziend oog van vele tientallen buurtbewoners, wethouder Ben Leenen, de commissie kunst en cultuur van de gemeente Sint-Michielsgestel en enkele ambtenaren werd vrijdag het kunstspeelobject in het Gemondse wijkje Laamhoef officieel geopend. De kinderen wisten niet hoe snel ze van het nieuwe kleurrijke toestel gebruik moesten maken. Het eerste kind zat al op het toestel voordat wethouder Leenen aan zijn openingswoord was begonnen...

,,Een kunstwerk in Gemonde realiseren valt niet mee”, vertelt wethouder Leenen tergen het publiek. ,,Het heeft heel lang geduurd voordat dit er stond. De buurtbewoners hadden namelijk veel noten op hun zang. Ze wilden namelijk ook een speeltoestel in hun wijk.” Daarop besloot de gemeente anderhalf jaar geleden beide projecten te combineren tot één geheel.

,,De vasthoudendheid van de buurtbewoners is goed geweest”, vindt Leenen. ,,Nu staat hier een schitterend speeltoestel en kunstwerk ineen.” Hij vindt de ’Dans der schepselen”, zoals de Rotterdamse kunstenaar Albert Kramer het werk heeft gedoopt, erg mooi qua vorm. ,,De dieren komen er heel mooi in uit en de kleuren zijn prachtig.”

Als officiële opening laat Leenen de massaal toegestroomde kinderen op het kunstwerk klauteren. Onder applaus van de omstanders zoekt een jongen direct de hoogte op de groene dinosaurus. Een meisje neemt plaats op de staart van de rode vis, terwijl een jongen zwiert aan de armen van de mens. ,,Mama, kijk eens!”, roep hij enthousiast naar de kant. Een andere jongen is gaan liggen in de holle maag van de vis. ,,Ik ben opgegeten”, roept hij tegen zijn vader.

NIET STANDAARD
Hanny Beerens van de commissie kunst en cultuur van de gemeente Sint-Michielsgestel ziet de spelende kinderen met plezier aan. Ze legt uit waarom zo lang geduurd heeft alvorens het speeltoestel geplaatst kon worden in de Gemondse nieuwbouwwijk Laamhoef. ,,Een standaard speeltoestel moet aan al bepaalde eisen voldoen, maar naar een kunstspeelobject als dit moet extra gekeken worden, omdat het niet gevaarlijk mag zijn voor kinderen.”

Er zijn twee rondes geweest alvorens dit ontwerp van Albert Kramer werd gekozen. ,,In de eerste ronde mochten kunstenaars inschrijven op dit project”, vertelt Beerens. ,,Daar kwamen twee kandidaten uit, maar wat de één ontwierp was te veel een speeltoestel en te weinig een kunstwerk en bij de ander was het net andersom.” Daarom koos de gemeente ervoor om in de tweede ronde zelf kunstenaars te benaderen. ,,We hebben op de websites van de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) gekeken en daar gezocht naar kunstenaars die ervaring hebben met dit soort specifieke projecten”, legt Beerens uit. ,,Daar is Kramer uitgekomen.”

Ze is zeer te spreken over het kunstspeelobject. ,,Ik vind het geweldig. Ik had al van buurtbewoners gehoord dat de kinderen hier al opklommen voor de officiële opening. Zo hoort het. Dit kunstwerk brengt mensen dichter bij elkaar. Het ligt centraal in de wijk, hier ontmoet men elkaar.”
2 november 2006

Print deze pagina

Terug