VERBINDINGSWEG MET BOXTEL WORDT 60-KILOMETERZONE

Oirschot start reconstructie
Oude Grintweg

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Oude Grintweg gaat op de schop. Ook ter hoogte van cafť Vingerhoeds wordt een dubbelzijdig fietspad aangelegd.

De gemeente Oirschot is deze week begonnen met de reconstructie van de Oude Grintweg. Niet alleen wordt de weg opnieuw geasfalteerd, ook wordt naast de rijbaan een dubbelzijdig fietspad aangelegd. De gemeente Boxtel start later dit jaar met de aanpak van de Oirschotseweg en hoopt gelijktijdig met Oirschot - in juni 2007 - klaar te zijn.

Na de reconstructie van de Kapelweg richting Haaren en de Schijndelsedijk staan inwoners van Boxtel voor de derde grote omleiding in kort tijdsbestek. Het verkeer vanuit Boxtel richting Oirschot wordt omgeleid via Best en de rijksweg A2, hoewel een sluiproute via de Beukendreef en de Meierijsebaan ook tot de mogelijkheden behoort. Voor plaatselijk verkeer worden, zo liet de gemeente Oirschot deze week weten, lokale omleidingen geregeld. Woningen en bedrijven langs de Oude Grintweg blijven op die manier ook tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

Het is opvallend dat Oirschot als eerste start met de reconstructie van de verbindingsroute met Boxtel. Lange tijd was de buurgemeente van Boxtel niet te porren voor de reconstructie. Dat kwam onder meer door financiŽle problemen en een weerstand tegen het invoeren van een 60-kilometerzone. Nu lijkt Oirschot slagvaardiger en is groen licht gegeven voor de aanpak van de Oude Grintweg. Boxtel start volgens een woordvoerder pas eind 2006 met de werkzaamheden. Omdat het traject korter is, verwacht de gemeente gelijktijdig met Oirschot klaar te zijn.

Al in februari werden de bestemmingsplannen door de gemeenteraden van Boxtel en Oirschot vastgesteld. In die maand stelde de Oirschotse politiek geld beschikbaar voor het karwei. Een maand later bleek dat er veel subsidies beschikbaar waren, onder meer van de provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, de Dienst Landelijk Gebied, Waterschap De Dommel en het Brabants Landschap. Ook Boxtel zal profiteren van de nodige subsidies, zo werd eerder in deze krant gemeld.

GROTE KLUS
De reconstructie van de Oude Grintweg en de Oirschotseweg is een grote klus. Niet alleen wordt het asfalt vernieuwd. Cruciaal in de plannen is de aanleg van een dubbelzijdig fietspad met halverwege een oversteekplaats. Jarenlang is tussen beide gemeenten geworsteld over de vraag of een fietspad langs deze route noodzakelijk was. Onder oud-wethouder Fons van Elderen werkte Boxtel bijna tien jaar geleden al aan het BOL-project, dat de infrastructuur in het buitengebied van Boxtel, Oirschot en Liempde moest verbeteren.

In augustus heeft Oirschot het project aanbesteed en zijn voorbereidingen getroffen. De gemeente benadrukt dat het om meer gaat dan de asfaltering en het fietspad. Het project omvat ook de aanleg van een passage voor grote grazers, zoals ook op de Koevoortseweg in Boxtel is aangelegd. Daarnaast worden over de Heerenbeekloop twee bruggen gebouwd. Aannemer Ploegmakers is deze week begonnen met het karwei op Oirschots grondgebied. De Grontmij begeleidt de werkzaamheden en onderhandelt nog altijd met enkele grondbezitters langs het traject. De aankoop van grond is nodig om het fietspad aan te kunnen leggen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat Boxtel vanaf eind 2006 richting Oirschot werken. ,,Het project moet nog aanbesteed worden, nu zijn we bezig met het opstellen van het bestek en worden detailtekeningen gemaakt. Medio november moet de aanbesteding plaats kunnen vinden", aldus de woordvoerder. Tijdens de werkzaamheden aan de Oude Grintweg zullen veel bomen gerooid worden. Volgens de gemeente Oirschot worden na de voltooiing van het karwei jonge bomen herplant.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: 'Zeer slecht wegdek'. Verkeersborden waarschuwen weggebruikers van de Oude Grintweg voor de slechte staat van de rijbaan. In juni 2007 moet de reconstructie van de Oude Grintweg en de Oirschotseweg klaar zijn.
2 november 2006

Print deze pagina

Terug