RINI SMETSERS EN WIM VAN DE LANGENBERG

'Kick als mensen genieten van
onze aquariums'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter/penningmeester Wim van de Langenberg (links) en bestuurslid Rini Smetsers van de Boxtelse aquariumvereniging Daphnia geven uitleg over het aquarium dat in de zaal van woonzorgcentrum Molenweide te bezichtigen is. Beide heren zorgen namens Daphnia voor het onderhoud van het aquarium.

Als voorzitter/penningmeester van aquariumvereniging Daphnia uit Boxtel is Wim van de Langenberg (60) gemiddeld 25 uur per week in touw voor zijn club. Ook bestuurslid Rini Smetsers (63) is vele uren bezig met de vereniging die dit jaar 25 jaar bestaat. Het zilveren jubileum wordt zaterdag 28 oktober luister bij gezet met een receptie van 18.00 tot 20.00 uur en aansluitend een feestavond voor leden in gemeenschapshuis De Rots. Tijdens die bijeenkomst worden vijf leden van Daphnia gehuldigd die 25 jaar lid zijn.

Twee leden van Daphnia zijn bovendien meer dan veertig jaar lid van de Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT). Onder de jubilarissen die zaterdagavond in het zonnetje gezet worden, hoort ook voorzitter Van de Langenberg. De preses van Daphnia heeft nog geen idee wat hem te wachten staat, zo geeft hij aan in de recreatiezaal van woonzorgcentrum Molenweide in Boxtel waar een aquarium van Daphnia staat. ,,Maar k weet het wel want ik zit in de feestcommissie", lacht Smetsers, die zelf een paar jaar minder lang bij de Boxtelse vereniging actief is.

Via zijn vriend Wim van de Langenberg werd hij ooit bij Daphnia betrokken en sindsdien is hij de club trouw gebleven. Smetsers: ,,Ik ben niet alleen bestuurslid, maar ook actief als redacteur van het maandblad van de aquariumvereniging. De redactie doe ik samen met enkele andere leden van het bestuur, waaronder Wim."

Van de Langenberg en Smetsers genieten met volle teugen van hun werkzaamheden voor Daphnia. Van de Langenberg heeft zelf twee gezelschapsaquaria thuis, waar hij veel tijd en energie insteekt. Dat geldt ook voor de aquaria van Daphnia die hij samen met Smetsers onderhoudt bij enkele Boxtelse zorginstellingen. Van de Langenberg: ,,Inmiddels hebben we zeventien aquariums geplaatst bij diverse instellingen in deze regio. We houden ons bezig met verschillende activiteiten, maar die bakken zijn eigenlijk ons stokpaardje."

Er staan in Boxtel onder meer aquariums van Daphnia opgesteld in oertijdmuseum De Groene Poort, de Kinderboerderij, de woonzorgcentra Simeonshof en De Vlaswiek in Liempde, het Liduinaziekenhuis en De La Salle. Van de Langenberg: ,, De kosten die met de plaatsing gemoeid zijn dekken we uit de opbrengsten van de wekelijkse kienavonden in De Rots en het spelprogramma Telebingo van Omroep Dommelland."

Begin dit jaar werd nog een 'levend schilderij' in gebruik genomen in de vorm van een aquarium in woonzorgcentrum Molenweide. ,,We hebben het aquarium toen overgedragen aan zuster Wilhelmine van Schie, die de vissen verzorgt en daar heel veel plezier aan beleeft. De leden van Daphina zorgen zelf voor het onderhoud van de bakken in de diverse instellingen. Rini en ik hebben bijvoorbeeld de aquaria in Molenweide en die in het Liduinaziekenhuis onder onze hoede", aldus Van de Langenberg.

,,De bewoners van de instellingen, zoals in Molenweide, vinden het prachtig om naar de vissen in het aquarium te kijken. Grappig was dat zuster Wilhelmine onlangs heel ongerust was omdat er heibel was in het aquarium en ze de vissen niet meer zag. Gelukkig was er niets aan de hand omdat er drie koppeltjes aan het paaien waren en daarbij niemand in de buurt wensten. Het geeft wel aan hoe de bewoners er mee bezig zijn. Alle bewegingen van de vissen worden nauwlettend in de gaten gehouden."

Smetsers vult aan: ,,In het aquarium hier in Molenweide zwemmen vissen die voorkomen in het vijfhonderd meter diepe Malawimeer in zuidelijk Afrika. Voor enkele witte zusters hier is dat bekend gebied omdat ze daar vroeger gewerkt hebben."

De belangrijkste activiteit is volgens het tweetal het onderhouden van de aquaria in de diverse huizen en instellingen in de regio. Maar daarnaast houdt de Boxtelse aquariumvereniging maandelijks contactbijeenkomsten, worden gastsprekers uitgenodigd of bezoeken de leden andere leden thuis voor adviezen en keuringen.

Van de Langenberg omschrijft Daphnia als een enthousiaste en ondernemende vereniging met in totaal 94 leden, waaronder liefhebbers uit heel Brabant. ,,De leden komen overal vandaan. Dat is niet voor niets want het is bekend bij veel mensen dat wij een heel actieve club zijn. We organiseren bijvoorbeeld ook elk jaar een uitstapje. Zo zijn we bijvoorbeeld al eens naar Sealife in Scheveningen geweest en Burgers Zoo in Arnhem. Daarnaast hebben we jarenlang deelgenomen aan de dierenshow in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch", aldus de Daphnia-voorzitter.

,,Toen dit evenement stopte, is Daphnia zelf begonnen met de organisatie van een jaarmarkt met deelname van onder meer veel hobbykwekers en groothandels. Dit jaar wordt het evenement voor de vijfde keer gehouden. Op zondag 19 november vindt de jaarmarkt opnieuw plaats in het Vmbo-College Boxtel aan de Baanderherenweg."

Van de Langenberg benadrukt dat Daphnia ook altijd op zoek is naar nieuwe activiteiten. ,,We hebben bijvoorbeeld goede contacten met oertijdmuseum De Groene Poort. En van de nieuwe activiteiten is een project voor kinderen van 6 tot 12 jaar, waarvoor we vijftien tot twintig kleine kant en klare bakken met daarin een paar vissen willen gaan inkopen. Daar kunnen de kinderen, begeleid door onze leden, thuis gedurende een half jaar kosteloos mee oefenen", aldus Van de Langenberg.

,,Na die periode kunnen de mensen aangeven of ze de bakken willen houden of dat ze deze teruggeven. Bij De Groene Poort zouden de kinderen deel kunnen nemen aan allerlei doe-activiteiten die met het houden van vissen te maken hebben. Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar zo proberen we om ook innovatief te zijn en met nieuwe activiteiten te komen. Dat kost ons geen moeite, want hoewel er veel tijd in gaat zitten, is het werk voor de aquariumvereniging ontzettend leuk om te doen. Als je ziet hoeveel waardering we ervoor terugkrijgen, bijvoorbeeld voor het plaatsen en onderhouden van de aquaria bij de verschillende instellingen, dan is dat alle moeite meer dan waard."
26 oktober 2006

Print deze pagina

Terug