BOXTEL HERDENKT EINDE DUITSE BEZETTING

'Vrijheid is ons hoogste goed'

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Samen met bestuurslid Jan Staats van evenementenstichting Boxtel Vooruit legt burgmeester Frank van Beers een krans bij het verzetsmonument. Leden van Scouting Boxtel (rechts) vormden een erewacht.

,,Ik ben blij hier ook mensen aan te treffen die de Tweede Wereldoorlog zelf niet hebben meegemaakt. Want het is goed dat ook de jongere generaties zich bewust zijn dat vrijheid het hoogte goed is wat de mens kent." Met die woorden legde burgemeester Frank van Beers van de gemeente Boxtel zondag een bloemenkrans bij het verzetsmonument aan de rand van natuurgebied Kampina.

Tijdens een korte, stemmige bijeenkomst stonden ongeveer honderd mensen stil bij het feit dat het dinsdag 62 jaar geleden was dat Boxtel werd bevrijd van de Duitse bezetter. ,,Ook al ligt de oorlog ver achter ons, het is goed om te beseffen wat vrijheid van denken en handelen betekent. Ook is het waardevol de mensen te eren die hun leven in de waagschaal stelden voor de vrijheid die vandaag de dag zo vanzelfsprekend is voor ons", sprak burgemeester Van Beers.

Naast een kranslegging door de burgemeester bestond de plechtigheid uit een vendelgroet door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. Ook gildekoning Jan van Boxtel plaatste bloemen bij het drie jaar geleden onthulde herdenkingsteken aan het Verzetslaantje. Nabestaanden van plaatselijke verzetsstrijders en andere belangstellenden woonden de plechtigheid, die muzikaal werd omlijst door een koperensemble van de Gildenbondsharmonie, bij.
26 oktober 2006

Print deze pagina

Terug