BRANDSCHADE LIEMPDSE BAKKERIJ HERSTELD

Warme bakker bakt ze weer bruin

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jos en Ineke van Eijndhoven aan het werk in hun vernieuwde bakkerij. Van de brand die het bedrijf trof is niets meer te merken.

Na elf weken kan Jos van Eijndhoven eindelijk zelf weer brood bakken. Een brand legde begin augustus de bakkerij aan de Barrierweg grotendeels stil. Na wekenlang bouwen en poetsen zijn deze week de nieuwe ovens in gebruik genomen. Het publiek is zaterdag 28 oktober de hele dag welkom om de vernieuwde bakkerij met eigen ogen te aanschouwen.

De oude oven waarmee de Liempdse warme bakker 26 jaar lang werkte, kende hij blindelings. Bij de nieuwe, computergestuurde broodoven heeft Jos van Eijndhoven een dikke handleiding gekregen. Hij lacht: ,,Maar ik kies er liever voor om in de praktijk te leren hoe de machine werkt. Ik heb er al een tijdje mee geëxperimenteerd, maar de vaste computerprogramma's heb ik tot nu toe steeds handmatig onderbroken om mijn brood toch iets van mezelf mee te geven."

Toch heeft de moderne bakoven voordelen. ,,Met een kleinere machine kunnen we meer produceren. De oude oven is geďnstalleerd toen nog circa 80 procent van het brood wat we verkochten witbrood was. Nu bestaat nog maar ongeveer een kwart van hetgeen we omzetten uit witbrood. Het merendeel van het brood dat tegenwoordig over de toonbank gaat is bruin brood in diverse variëteiten. Elke soort bruin brood vraagt een eigen bereidings- en bakwijze. Door de kleinere oven, die bovendien veel sneller op temperatuur is dan de oude, kunnen we makkelijker inspelen op de vraag", vertelt Jos. ,,Bijkomend voordeel is dat het nieuwe apparaat 30 procent minder energie verbruikt."

STEUNBETUIGINGEN
Samen met zijn echtgenote Ineke, die in de winkel achter de toonbank staat, is de Liempdse bakker blij dat aan de periode van bouwen en schoonmaken een einde is gekomen. Beiden zijn dankbaar voor de wijze waarop diverse bedrijven op accurate wijze de brandschade hebben hersteld. Ook heeft het echtpaar in veel steunbetuigingen gehad. ,,Eén mevrouw pakte me bij mijn hand. 'Ik ben hier al jaren vaste klant en nu jullie het zo moeilijk hebben blijf ik zéker komen'. Nou, dat was een van de momenten waarop ik mijn ogen niet droog kon houden, dat snap je", blikt Ineke terug.

In de voorbije weken heeft bakker Van Eijndhoven zijn brood betrokken van een collega in Venhorst. Jos: ,,Heel fijn dat hij ons uit de brand hielp, maar ik ben toch blij dat we nu ons oude ritme weer kunnen oppakken. Dat betekent 's nachts om kwart voor drie uit bed en dan heerlijk in mijn eentje tot een uur of zeven de voorbereidingen treffen in de bakkerij."

Hoe het bakproces in zijn werk gaat, kunnen de klanten van bakkerij Van Eijndhoven en overige belangstellenden zaterdag 28 oktober zelf zien tijdens de open dag. Tussen 08.00 en 16.00 uur staat in de bakkerij achter de winkel aan de Barrierweg koffie met Liempds klumpkesbrood klaar. Bezoekers krijgen bovendien een zak croissantjes mee naar huis.
26 oktober 2006

Print deze pagina

Terug