MAGERE OPKOMST BIJ LEZING IN BIBLIOTHEEK

Boxtel leest Dubbelspel maar vergeet Arion

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frank Martinus Arion signeert zijn boek Dubbelspel voor een viertal Antilliaanse inwoners van Boxtel.

De roman Dubbelspel van Frank Martinus Arion wordt op grote schaal gelezen in Boxtel. Het boek dat de spil vormt van de campagne ’Nederland leest’ werd in een oplage van honderd exemplaren gratis verstrekt aan leden van Bibliotheek De Meierij in Boxtel. Bovendien kregen de bezoekers van de lezing van de auteur dinsdag 24 oktober een gesigneerd exemplaar mee naar huis. Het was jammer dat amper vijftig mensen de dartele lezing van de Antilliaanse auteur bezochten; Boxtel leest zijn boek op grote schaal maar vergeet naar de Burgakker te komen om hem in levenden lijve te zien...

Door razendsnel toe te slaan was Bibliotheek De Meierij er volgens locatiemanager Antoon van Herpen van de Boxtelse leeszaal in geslaagd Frank Martinus Arion vast te leggen voor een lezing. De veelgevraagde auteur uit Curaçao die tijdens ’Nederland leest’ een korte tournee door Nederland maakt, kon direct na de lancering van de campagne geboekt worden. En dat verdient een pluim, zo meldden verschillende bezoekers van de lezing in de bibliotheek aan de Burgakker. ,,Heerlijk toch om op je fietsje naar de bieb te karren en dit mee te pikken. Uniek voor Boxtel!”.

Van Herpen toonde zich dan ook teleurgesteld door de lage opkomst. Ongeveer vijftig bezoekers meldden zich bij de voordeur. Deze week werd besloten om geen entree te heffen; liefhebbers die in de voorverkoop al 8 euro hadden betaald kregen hun geld bij de ingang retour. Maar desondanks liep het niet storm hetgeen mogelijk te wijten is aan de onbekendheid van de schrijver en diens in 1973 verschenen debuutroman Dubbelspel. Arion zelf maalde trouwens niet om de lage opkomst. ,,Overal waar ik kom is het vol. Hier in Boxtel is het heel gezellig en gemoedelijk. Ik geniet.”

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De aftrap van 'Nederland leest' in Boxtel. De burgemeesters Jan Pommer (Sint-Michielsgestel), Joep Baartmans (Vught) en Peter Maas (Sint-Oedenrode) starten in de Boxtelse bibliotheek een dominospel dat bestaat uit de laatste exemplaren van Arions boek.

BURGEMEESTER
Net als elders in Nederland werd een aantal exemplaren van Dubbelspel aangeboden aan de burgemeesters in de regio. Burgemeester Frank van Beers van Boxtel was afwezig omdat hij een begrotingsvergadering van de gemeenteraad moest voorzitten, maar de burgemeesters Joep Baartmans (Vught), Peter Maas (Sint-Oedenrode) en Jan Pommer (Sint-Michielsgestel) namen graag een boek in ontvangst. Directeur Maria van Iersel van Bibliotheek De Meierij riep de burgemeesters op het lezen in hun gemeente te stimuleren en mensen enthousiast te maken voor boeken. ,,Lezen is immers een verrijking voor je leven”, aldus Van Iersel.

De drie burgemeesters deelden vervolgens exemplaren uit van Dubbelspel en bekenden geen enkele moeite te hebben met het aannemen van het boek. In Nunspeet, Putten en Ermelo werd Arions boek geweigerd omdat het te veel scènes over seks en overspel zou bevatten. De auteur reageerde laconiek op de commotie die hierover is ontstaan. ,,Het boek gaat helemaal niet over seks, de seksscènes die erin staan zijn zeer functioneel”, glimlachte hij. Baartmans, Maas en Pommer openden de literaire avond door een lange rij boeken om te stoten; de rij stond symbool voor het dominospel dat als een rode draad door Dubbelspel loopt.

De bezoekers in de Boxtelse bibliotheek genoten van de vertellingen van Arion. In de pauze kon naar hartenlust gekletst worden met de auteur. De durfals speelden een spelletje domino met Arion, anderen smulden van de Antilliaanse snacks.

In de papieren editie van deze krant staat een uitgebreid verslag in woord en beeld van de literaire avond met Frank Martinus Arion.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Auteur Frank Martinus Arion is een heerlijke verteller die de sfeer van Curaçao moeiteloos kan oproepen.
26 oktober 2006

Print deze pagina

Terug