BEWONERS VERHUIZEN HALF JANUARI NAAR NIEUWBOUW

Meer ruimte, comfort en woongenot in nieuw Simeonshof

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De nieuwbouw van woonzorgcentrum Simeonshof aan de Annastraat. Rechts komen zorgappartementen. In het linkergedeelte worden sociale huurwoningen gerealiseerd.

De nieuwbouw van woonzorgcentrum Simeonshof aan de Annastraat in Boxtel vordert gestaag. Volgens directeur Bouwzaken Martien van Beurden van de Zorggroep Elde kan het complex opgeleverd worden op 23 november, terwijl de bewoners hun huidige tijdelijke huisvesting op de locatie Lindenlust aan de Bosscheweg waarschijnlijk half januari zullen inruilen voor hun nieuwe woonadres. Een rondleiding door de nieuwbouw bewijst dat de ouderen er op alle fronten op vooruit gaan. Zowel qua gemak en wooncomfort als qua ruimte.

Directeur Bouwzaken Van Beurden is trots op het nieuwe zorgcomplex dat verrijst aan de Annastraat. ,,Voor de verschillende bouwgedeelten zijn diverse materialen gebruikt. Zo zijn de luxe woningen aan de buitenkant uitgevoerd in steen, de sociale huurwoningen in hout en de zorgappartementen in glas. Die natuurproducten komen ook terug in het gebouw. Bij de hoofdingang van het woonzorgcentrum keert op een natuurstenen muur de vertrouwde naam Simeonshof terug."

Van Beurden wijst op de grootschaligheid van het complex. ,,Dit is een enorm omvangrijk gebouw. Het bestaat uit drie woonlagen luxe huurwoningen en vier lagen sociale huurwoningen die verbonden zijn met het woonzorgcentrum Simeonshof. Het zorgcentrum is weer gekoppeld aan het gebouw Ten Brueckelen. Het hele complex strekt zich dus eigenlijk uit van de Dommel tot aan de Maria van Dieststraat."

Het streven om de bewoners van Simeonshof nog dit jaar Kerstmis te laten vieren in hun nieuwe woonomgeving aan de Annastraat kan volgens Van Beurden niet meer gehaald worden. ,,De werkzaamheden liggen op schema en verlopen uitstekend, maar de planning was te krap. We zorgen er liever voor dat we goed werk afleveren dan dat we zaken gaan overhaasten. De planning is nu dat de bewoners 16 januari van de locatie Lindenlust naar het nieuwe gebouw gaan verhuizen. De officiŽle opening zou eerst begin februari plaatsvinden, maar over de precieze datum is nog geen zekerheid. Dat moeten we nog bekijken."

TERRAS
Het nieuwe Simeonshof bestaat uit 40 zorgappartementen, 43 huurwoningen en 20 dagverplegingsplaatsen. Het aanbod aan huurwoningen bestaat uit 14 luxe en 29 sociale huurwoningen. De luxe huurwoningen, waarvan er elf worden uitgerust met twee slaapkamers, variŽren qua grootte van 90 tot 125 vierkante meter. De sociale huurwoningen beslaan 75 vierkante meter.

Van Beurden: ,,De verschillen tussen de luxe en sociale huurwoningen zijn qua inrichting niet zo groot. De sociale huurwoningen zijn iets kleiner en herbergen een keuken die iets minder luxe is, maar beide typen woningen beschikken onder meer over een inpandige berging en ruime proviandkast, twee toiletten en een ruime woonkamer en dito badkamer die grenst aan de slaapkamer en een balkon."

De veertig zorgappartementen worden gerealiseerd in het nieuwe woonzorgcentrum, dat met elektronische deuren wordt afgesloten van de gedeelten waar de sociale en luxe huurwoningen zich bevinden. Alleen het personeel beschikt straks over een sleutel om de deuren te kunnen openen.

Van Beurden: ,,De bewoners krijgen straks de beschikking over een zorgappartement van ongeveer 50 vierkante meter met daarin onder meer een ruime slaapkamer, woonkamer en badkamer en keuken. De kamers in het oude Simeonshof waren tussen de 20 en 22 vierkante meter. De bewoners hebben nu dus twee keer zoveel ruimte, terwijl de gangen op de etages een stuk breder zijn dan ze gewend waren. Het is verder de bedoeling dat er aan de achterzijde van het complex een terras komt met een fraaie tuin, waar de bewoners kunnen ontspannen. Veel bewoners hebben hier straks vanuit hun woningen en appartementen een prachtig uitzicht op. "

ZORGKASTEN
Van Beurden geeft aan dat op elke etage in het woonzorgcentrum tien appartementen zijn gevestigd, die aan de buitenkant uitgerust zijn met zogeheten zorgkasten. Van Beurden: ,,Dit is een uitvinding van mij die ik samen heb uitgewerkt met Pieter van Gisbergen van het architectenbureau Snijders, Van Stekelenburg & Van Gisbergen. Deze zorgkast zit naast de voordeur van het appartement en bevat een brievenbus en medicijnkastje en gedeelten voor onder meer het zorgdossier en verpleegmateriaal en linnengoed en incontinentiemateriaal. De post die door de brievenbus gedaan wordt, valt niet op de grond maar belandt in een lade zodat de bewoners niet hoeven te bukken."

De bewoners van de huurwoningen hebben een eigen ingang, terwijl de bewoners van de zorgappartementen gebruik kunnen maken van de hoofdingang van het woonzorgcentrum. De blikvanger van het nieuwe complex is de zorgboulevard, waarvan ook de ouderen die rondom Simeonshof wonen kunnen gaan profiteren. Van Beurden: ,,Bij de hoofdingang komt de receptie en een ruimte voor podo-therapie. Even verderop in de hal begint de zorgboulevard, die onder meer wordt uitgerust met een dagwinkel, kapsalon, wasserette en een internetcafť. Nee, het zorgplein is niet voor iedereen bedoeld, maar alleen voor mensen die zorg nodig hebben", aldus Van Beurden.

,,In de oude zaal van het complex Ten Brueckelen komen de kantoren van het management. Ook de verbinding tussen het nieuwe zorgcentrum en Ten Brueckelen bestaat uit een elektronische deur."

De directeur Bouwzaken van de Zorggroep Elde geeft aan dat bewoners die graag een sigaretje opsteken hiervoor niet naar buiten hoeven, maar terechtkunnen in de rookkamer. Even verderop bevindt zich het ruime restaurant, van waaruit de bewoners straks een prachtig uitzicht hebben op de parkachtige omgeving bij het woonzorgcentrum.Van Beurden: ,,Het inrichtingsplan voor het restaurant, waarbij de elementen aarde, lucht, water en vuur centraal staan, is vervaardigd door vier studenten van de Boxtelse vakinstelling SintLucas. Van de 27 studenten die als eindexamenopdracht een inrichtingsplan moesten opstellen, zijn vier ontwerpen uitgekozen."

BUITENLUCHT
Via glazen schuifdeuren kunnen de bewoners zich van het restaurantgedeelte naar het terras in de buitenlucht begeven. Vermeldenswaard is dat nabij het restaurant ruimte is gereserveerd voor een kapel en de sacristie. De afscheiding tussen het restaurant en de kapel wordt gevormd door zes deuren, waarvan er vier worden uitgevoerd in glas-in-lood waarop de vier jaargetijden herfst, winter, lente en zomer afgebeeld worden.

Van Beurden is laaiend enthousiast over het nieuwe zorgcomplex. Een uur lang vertelt hij met veel plezier over alle ins en outs van de nieuwbouw. ,,Hoewel er nog veel moet gebeuren, ziet het er nu al prachtig uit. Het kan dus alleen maar mooier worden. De bewoners gaan er flink op vooruit en zullen straks niet weten wat ze zien", verwacht de bouwdirecteur van Elde, voor wie de nieuwbouw van het complex aan de Annastraat zijn laatste project is.

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de achterzijde van Simeonshof. De ruimte linksvoor in het zorgcomplex is gereserveerd voor een restaurant.




19 oktober 2006

Print deze pagina

Terug