'GELOOF EN BIJGELOOF' THEMA WEEK VAN DE GESCHIEDENIS

Oosterhuis intrigeert en inspireert

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Theoloog Huub Oosterhuis hield in de openbare bibliotheek een lezing over geloof en bijgeloof.

Dinsdag 17 oktober heeft de veelbesproken theoloog, dichter en componist Huub Oosterhuis (1933) een inspirerende lezing gehouden in de openbare bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel. De derde editie van de Week van de Geschiedenis had als het thema 'Geloof en bijgeloof'. ,,Als goed katholiek liet je je baby een dag na de geboorte al dopen om de 'nog zwartgevlekte ziel' te wassen”, opende Oosterhuis. Het ver doorgedreven (bij)geloof van vroeger staat in schril contrast met de rationaliteit van vandaag.

Met een mooie aaneenschakeling van anekdotes, liederen en gedichten wist de dichter een bepaalde sfeer te creëren. Omdat hij regelmatig inhaakte op de actualiteit werd het verhaal tastbaar voor het publiek. Want wat is nu eigenlijk de bedoeling van het geloof, de Bijbel en het almachtige opperwezen God? Een groot aantal mensen gelooft in 'iets' en verdwaalt eigenlijk in het geloof. Maar één ding is zeker: er zijn geen regels. Oosterhuis zegt dat de kerk van de toekomst het een én het ander moet kunnen accepteren, iedereen mag geloven wat hij wil.

,,Het grimmige godsverhaal heeft altijd veel invloed gehad op de menselijke verhoudingen, maar heeft alleen niet meer zoveel gezag als honderd jaar geleden. Vroeger wisten de mensen niet beter en was er de natuurlijke orde: arm is arm, rijk is rijk. Om in te haken op tegenwoordig is het erg dat deze hokjesmentaliteit er nog steeds is en er waarschijnlijk altijd zal zijn.” Oosterhuis doelde op de discriminatie, onrechtvaardigheid en de nog steeds grote verdeeldheid wereldwijd. ,,Dit heeft mede te maken met het soms té conservatieve denken van de rooms-katholieke kerk."

LIEFHEBBEN
,,Heb elkander lief. Dat is wel de kern van de huidige Schrift”, vertelde de theoloog. De chaotische en zelfs gewelddadige samenleving wordt geregeerd door de sterkste, stelde Oosterhuis om aan te tonen dat die verdeeldheid van vroeger ook nu nog over de gehele wereld te zien is en dat God niet degene is die dit in de hand heeft. ,,God is geen almachtig opperwezen maar even machtig als alle mensen die goed zijn. Hij heeft mensenhanden”. Dat is in conflict met de traditie en de kerk maar omvat de moderne en realistische interpretatie van Oosterhuis.

Het publiek bleek geïntrigeerd te zijn door de karakteristieke Oosterhuis. De opmerking dat 'zijn stem meer waard is dan het lezen' gaf een blijk van opluchting toen Oosterhuis vertelde dat hij naast veel boeken ook cd’s heeft uitgebracht. 'Inspirerend, indrukwekkend en essentieel' is een greep van de kenmerken die het enthousiaste publiek aan de lezing toekende.

In het kader van de actie Nederland Leest staat dinsdag 24 oktober andermaal een lezing op het programma in de openbare bibliotheek aan de Burgakker. Schrijver Frank Arion vertelt vanaf 20.00 uur over zijn boek Dubbelspel. Toegangskaarten kosten acht euro en zijn te koop aan de balie van de bibliotheek.
19 oktober 2006

Print deze pagina

Terug