PUBLIEK WEET PODIUM BOXTEL NOG NIET TE VINDEN

Lenny Kuhr schittert in spotlights SintLucas

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zangeres Lenny Kuhr bracht het publiek in Podium Boxtel in vervoering met oude en nieuwe nummers.

Slechts zeventig mensen wisten Podium Boxtel donderdag 12 oktober te vinden voor een concert van Lenny Kuhr en haar vierkoppige band. Kuhr was de tweede artiest die optrad in de theaterzaal van SintLucas. De zangeres presenteerde een programma van nieuwe en oudere nummers die opgenomen werden voor de dubbel-cd die volgend jaar ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum uitkomt. ,,Dit theater staat duidelijk nog in de kinderschoenen”, meent Kuhr. ,,Er moet nog sfeer groeien, maar er werken erg bereidwillige mensen die open staan voor suggesties en willen leren.”

Vanaf het eerste nummer wist Lenny Kuhr de zaal te boeien. Haar warme, levendige stem wist bij elk nummer direct de juiste snaar te raken. ,,Ik verlies me zelf in de muziek. Het toneel brengt me altijd in een soort trance, van waaruit ik me in elk nummer in kan leven. Mijn kinderen zeggen ook dat ik op het podium een ander ben dan daarbuiten. Ik onderga als het ware steeds een metamorfose”, aldus de zangeres. ,,Het is een concert uit verschillende fases in mijn leven, die geleid hebben tot verschillende muziekstijlen, maar het is duidelijk toch één geheel”, vervolgt Kuhr. ,,Misschien is het wel de rijkdom van deze leeftijd dat ik nu voor het eerst mag terugkijken en alles kan overzien.”

Bij een groot aantal van haar nummers speelde de zangeres zelf ook gitaar. Het samenspel met de vier bandleden was harmonisch. Voor het overgrote deel van haar nummers schrijft Kuhr zelf de muziek. Samen met de andere leden van de band wordt vervolgens de begeleiding geschreven. ,,Cor Mutsers, (gitaar en zang - red.) is mijn rechterhand. We voelen elkaar prima aan en het is dan ook een inspirerende samenwerking die het beste van ieders capaciteit naar boven haalt”, vertelt Kuhr.

TOEVAL?
Het nummer ’Verder varen’ heeft fadoachtige trekken. Ook dit nummer weet de zangeres tot zijn recht te laten komen. In het nummer ’Over duizend wegen’ vraagt Kuhr zich af of bijzondere ontmoetingen in het leven toeval zijn. Dit nummer is een van de vele voorbeelden van de zoektocht naar de centrale thema’s en waarden in het leven die de zangeres in haar nummers bezingt. Het is dan ook in dat licht dat ze deze concerttournee ’Panta Rhei’ (Grieks voor ’alles stroomt’ - red.) heeft genoemd. Kuhr ervaart het leven als een langzaam stromende rivier waardoor langzaam alles verandert.

’Portugese lente’ is een erg vrolijk lied, dat door Herman Pieter de Boer van een mooie Nederlandse tekst is voorzien. Het werd bijzonder krachtig neergezet. De overgang van dit uitbundige en vrolijke werk naar het tedere liefdeslied ’Als ik aan tafel zit met jou’, wist ze prima neer te zetten en werd op een gevoelige manier vertolkt. Als toegift zong Kuhr ’De troubadour’, het lied waarmee ze in 1969 het Eurovisie Songfestival wist te winnen. ,,Speciaal dit nummer brengt veel emotie met zich mee. Ik heb ervaren dat ik eigenlijk over mezelf zing. Feitelijk ben ik die troubadour. Ik zing in dit lied ook over de ondergang van de troubadour. Ik hoop maar dat dit voor mij voorlopig nog niet aan de orde is”, besloot Kuhr.

Bezoekster Joke Janson heeft met volle teugen genoten van het concert. ,,Ik vond Kuhr erg goed zingen. Ze vertolkt haar nummers echt met passie.” Ze vindt het wel jammer dat er zo weinig publiek is. Paulien Schouten noemt het heel speciaal dat een dergelijk concert nu in Boxtel mogelijk is. ,,Mensen die hier niet waren hebben echt iets moois gemist.” Wie alsnog een concert van Lenny Kuhr wil bijwonen krijgt op donderdag 2 november een herkansing in Sint-Oedenrode.
19 oktober 2006

Print deze pagina

Terug