PUBLIEK WEET TENT GOED TE VINDEN

Staatscircus van Moskou imponeert in Liempde

© 2006 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Crazy Lunatics draagt haar naam niet voor niets. Met spectaculaire salto’s tussen elkaars benen door en over elkaar heen brachten de acrobaten het Liempdse publiek in vervoering.

Met huiveringwekkende stunts, gracieuze oefeningen en lachwekkende clownsacts vermaakte het Staatscircus van Moskou maandag 16 en dinsdag 17 oktober in Liempde het publiek. Honderden mensen kwamen af op de roodwitte tent, die was opgesteld aan de Barrierweg.

Voor de voorstelling begint vermaakt een clown bij de ingang het publiek. Jonglerend houdt hij vijf sinaasappels in de lucht, tot enthousiasme van de kinderen. De allerkleinsten kijken met grote ogen naar de piste en de vrolijke spotlights. De grote tribunes zitten helemaal vol, de sfeervolle muziek maakt het helemaal af.

Wanneer de lichten doven en het orkest begint te spelen wordt het publiek verrast met een kür op muziek van de Tsjech David Kludski op een grote schimmel. Op de tonen van ’E viva Espana’ geeft hij een fraaie show. De kinderen kijken hun ogen uit naar het grote paard. Vooral als het dier vlak langs de rand van de piste stapt. Dan is ’ie toch wel erg groot...

Vervolgens showt de schaars geklede Roemeense Carmen Murariu haar kunsten aan de ringtrapeze, hoog in de nok van de tent. Ondersteboven zwiert ze door de tent. Eerst met twee benen aan de rekstok, later met één. De kinderen hebben luid applaus over voor haar gracieuze act.

Crazy Lunatics, een groep acrobaten, geeft een komische show weg. Met vervaarlijke salto’s springt men over een obstakel. Al dan niet gehinderd door een clown, die wat al te graag mee wil doen. Het is duidelijk dat Crazy Lunatics die naam niet voor niets draagt. Als een acrobaat een handstand-spreidstand op het obstakel maakt, gaan de anderen er met een salto overheen. En zelfs als vijf mensen plaats nemen op de hindernis vormt dat geen belemmering om er met een spectaculaire salto overheen te gaan.

PAARD VAN ZORRO
De jongste jeugd wordt in vervoering gebracht met de kattenact van de Oekraïner Nikolai Ivachtchenko. Hij laat poezen balanceren op een smalle houten balk en slappe koorden. Eentje bereikt op twee pootjes de overkant. De grootste lachsalvo’s ontstaan wanneer de clowns Dennis en Vladimir Stoliarov de piste betreden en de hoepeloefeningen en balanceeracts van elkaar in het honderd laten lopen.

Daarna treedt paardenspecialist Kludski wederom in de ring. Ditmaal met zes paarden. Hij laat hen rondrijden in tegenovergestelde richting, achter elkaar aan en een rondje maken met hun benen op de ring van de piste. Hij besluit de act met een demonstratie met een groot zwart paard. ,,Kijk mama, dat is het paard van Zorro!”, roept een jongen verrast. Tot slot heeft Kludski een vertederende oefening tussen de grote witte schimmel en een kleine Shetlandpony in petto.

Voor de pauze maken The Marc Brothers indruk met hun show op het rad des doods. Terwijl de een in een roterend rad loopt, loopt de ander aan de buitenkant over het andere rad heen. Steeds sneller gaat het gevaarte rond. Een oma ziet de gespannen blik van haar kleinzoon, die de verrichtingen van de Duitse stuntmannen geïnteresseerd volgt, en besluit het op de gevoelige plaat vast te leggen. Ze is op tijd terug op haar plaats om het meest spectaculaire deel van de oefening te aanschouwen. Een van de broers besluit geblinddoekt een rondje te lopen aan de buitenkant van het rad. Een meisje kijkt met open mond en grote ogen toe. Zeker als de artiest bijna lijkt te struikelen. Maar wanneer hij erin slaagt levert dat hem een uitbundig applaus op.

MICKEY MOUSE
Het is voor Thom Megens (9) de derde keer dat hij een circus bezoekt. Hij is onder de indruk van de show van het Staatscircus van Moskou. ,,Vooral het rad des doods vond ik heel spannend”, geeft hij toe. ,,Dat zag er heel spectaculair uit.” Zijn zus Nina (6) heeft vooral genoten van de capriolen van de clowns. ,,Daar moest ik erg om lachen.” En ook de paardenacts van de Tsjech Kludski heeft haar kunnen bekoren. ,,Vooral dat kleine paardje vond ik lief.”

Berendien Dondergoor heeft de circusshow aangegrepen om haar kinderen Donya (3) en Frank van der Schoot (1) een leuke middag te bezorgen. ,,Dit is de eerste keer dat ze in een circus zijn”, vertelt ze. ,,Ze vinden de wilde dieren en de live muziek van de band erg leuk.” De act die haar kinderen het meest aansprak was van de Roemeense trapezedanseres Murariu. ,,Dat sprak erg tot hun verbeelding”, heeft ze gemerkt. ,,Nee, dit zijn bepaald geen bange kinderen”, vervolgt ze. ,,Alleen wilden ze niet met die grote Mickey Mouse op de foto.”

Naomi Quinten (7) is samen met haar opa Kees naar de voorstelling gekomen. Ook zij heeft het rad des doods als favoriete showonderdeel. Op de vraag of ze het niet eng vond, antwoordt ze zelfverzekerd: ,,Nee hoor, dat zou ik zelf ook durven.” Haar opa moet lachen om de jeugdige overmoed.
19 oktober 2006

Print deze pagina

Terug